Pneumonia misterioasă din China, amenințare la nivel global. Adrian Marinescu: Apare insuficiență respiratorie. Este teama lor după o pandemie grea

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
pneumonia - FOTO: FreepikDCStudio@rawpixel.com@Yulia Raneva
pneumonia - FOTO: [email protected]@Yulia Raneva

Pneumonia misterioasă din China provoacă îngrijorare la nivel global. Medicii susțin că este neobișnuit ceea ce se petrece în țara asiatică. Dr. Adrian Marinescu a explicat care sunt simptomele unei infecții virale care trebuie să ne alarmeze.

China se confruntă cu o creștere a bolilor respiratorii, inclusiv a pneumoniei, la copii. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat săptămâna trecută că infecțiile comune de iarnă, mai degrabă decât apariția unor noi agenți patogeni, stau la baza creșterii cazurilor de spitalizare.

O creștere a infecțiilor era de așteptat în țară în acest sezon de iarnă, primul din China fără restricții legate de COVID-19 de la începutul pandemiei în 2020. Ceea ce este neobișnuit, spun epidemiologii, este prevalența ridicată a pneumoniei în China. Atunci când restricțiile legate de COVID-19 au fost relaxate în alte țări, gripa și virusul sincițial respirator (RSV) au fost în principal responsabile de creșterea îmbolnăvirilor, potrivit Nature.

OMS a solicitat lămuriri

OMS a solicitat informații, inclusiv rezultate de laborator și date privind tendințele recente în răspândirea bolilor respiratorii, autorităților sanitare din China săptămâna trecută. Aceasta a venit în urma rapoartelor din mass-media și a Programului de Monitorizare a Bolilor Emergente, un sistem disponibil public gestionat de Societatea Internațională pentru Boli Infecțioase, cu privire la "pneumonii nediagnosticate".

Într-o declarație din 23 noiembrie, OMS a afirmat că autoritățile sanitare din China au atribuit creșterea spitalizărilor începând cu octombrie unor agenți patogeni cunoscuți, cum ar fi adenovirusurile, virusul gripal și RSV, care de obicei provoacă doar simptome ușoare asemănătoare răcelii.

Cu toate acestea, creșterea numărului de copii internați în spital începând cu luna mai, în special în orașe din nord precum Beijing, se datorează în principal Mycoplasma pneumoniae, o bacterie care infectează plămânii. Aceasta este o cauză obișnuită a "pneumoniei de tip mers", o formă a bolii care este de obicei relativ ușoară și nu necesită odihnă la pat sau spitalizare, dar care afectează grav copiii în acest an.

Vezi și: De ce românii sunt obsedați de usturoi. Mituri și superstiții: Alimentul magic care previne bolile și alungă spiritele

Infecțiile virale, problematice

Dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Matei Balș a vorbit în exclusivitate la DC MEDICAL despre infecțiile virale și complicațiile pe care acestea le pot da.

Adrian Marinescu - FOTO: Captură YouTube @LaMăruță

"Ar trebui să știm că infecțiile virale ridică întotdeauna probleme și nu vorbim de pandemie, de o situație complicată. Tot timpul vor fi complicații, mai ales la persoanele cu factori de risc. Nu cred că ce e acolo va avea un impact important mai departe.

Este, de fapt, teama lor după o pandemie grea să nu apară și alte situații de tip endemic, să aibă mai multe cazuri care să pună presiune la nivelul spitalelor. E un fel de prudență. 

Trebuie să știm că infecțiile virale pot să se complice cu pneumonie. Pot fi situații complicate care pot pune viața pacientului în pericol", a explicat dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Matei Balș, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Vezi și: Alimentul care nu trebuie consumat la micul dejun. Provoacă oboseală și foame, crește glicemia. Duce la o prăbușire

Copiii, mai expuși în fața infecțiilor virale

"Cei mici fac infecții virale cu ușurință pentru că intră în contact unii cu ceilalți. Au un risc clar de infectare.

Părinții nu trebuie să știe decât că ce au făcut în pandemie sau că regulile de prudență și de prevenție trebuie să fie. Există riscul de infectare, unii dintre copii dacă au boli cronice pot să facă și complicații.

Există vaccinarea antigripală încă de la 6 luni. Îi putem vaccina pe cei mici pentru a-i proteja. Sunt regulile de igienă. În colectivități riscul de a apărea un focar este mult mai mare. E important că dacă un copil are o simptomatologie respiratorie acută să fie izolat, să nu fie trimis în colectivitate", a mai subliniat dr. Adrian Marinescu.

Vezi și: Melodia care reduce anxietatea. Efectul care a uimit neurologii. Ascultă piesa

Pneumonia, simptome

Pneumonia este o inflamație a țesutului pulmonar care afectează alveolele (mici saci de aer) din plămâni. Această afecțiune poate fi cauzată de diverși agenți patogeni, cum ar fi bacterii, viruși, ciuperci sau alți agenți infectioși. Pneumonia poate varia în severitate, de la forme ușoare care nu necesită spitalizare la forme severe care pot pune viața în pericol.

"Pneumonia înseamnă afectarea pulmonară și poate să plece la o infecție virală, bacteriană. Simptomatologia este de tip respirator. Pot să apară complicații mai mari, cu respirație dificilă, insuficiență respiratorie, febra e un simptom comun, tusea.

Ceea ce e important, este că dacă starea generală se modifică brusc, dacă simptomatologia respiratorie nu se corectează în 2-3 zile și dacă există probleme de respirație, atunci ne putem gândi că acea persoană, indiferent de vârstă, are complicații care pot fi pulmonare, are insuficiență respiratorie și categoric trebuie să ajungă la un consult.

Dacă e o urgență trebuie să se prezinte direct la camera de gardă, dacă nu, se ia legătura cu medicul de familie”, a mai explicat dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Matei Balș, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel