Primele imagini din creier, văzute cu cel mai puternic RMN din lume - FOTO spectaculoase. Premieră mondială pentru boli precum Alzheimer și Parkinson

Giorgi Ichim |
Data actualizării: | Data publicării:
RMN - Foto: Freepik @Caridi Claudio
RMN - Foto: Freepik @Caridi Claudio

Premieră mondială: creierul, dezvăluit ca niciodată până acum datorită celui mai puternic RMN din lume proiectat și dezvoltat la CEA.

Într-o înțelegere mai profundă a complexității creierului uman, Comisia Franceză pentru Energie Alternativă și Energie Atomică (CEA) a dezvăluit o serie de imagini in vivo ale creierului uman, obținute cu ajutorul mașinii de rezonanță magnetică (RMN) Iseult și câmpul său magnetic de neegalat de 11,7 Tesla.

Acest succes este rodul a peste 20 de ani de cercetare și dezolvare în cadrul proiectului Iseult, având drept obiectiv principal construirea celei mai puternice mașini RMN din lume.

Primele imagini de la cel mai puternic aparat RMN din lume - VEZI IMAGINILE AICI

"Pentru prima dată în lume, CEA prezintă o serie de imagini ale creierului obținute cu ajutorul scanerului RMN Iseult, care dispune de un câmp magnetic fără egal de 11,7 teslas. Acest succes marchează apogeul a peste 20 de ani de cercetare și dezvoltare în jurul proiectului Iseult, al cărui scop a fost construirea celui mai puternic scaner RMN din lume pentru a putea obține imagini ale creierului uman, atât sănătos, cât și patologic, la un nivel de rezoluție fără precedent, și pentru a descoperi noi detalii despre anatomia, conexiunile și activitatea acestuia.

Detaliile obținute cu ajutorul RMN-ului Iseult vor avea aplicații în cercetarea medicală.

Pe de o parte, informațiile anatomice ultrafine vor ajuta la stabilirea unui diagnostic și a unui management mai bun al bolilor neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer sau Parkinson. În al doilea rând, RMN-ul Iseult va facilita detectarea semnalelor slabe care sunt rareori utilizate la câmpuri joase, cum ar fi :

- cel al litiului, un medicament utilizat pentru tratarea tulburărilor bipolare; astfel, va fi posibil să se evalueze cu exactitate distribuția acestuia în creier și să se înțeleagă mai bine eficiența sa.

- cele ale moleculelor mici implicate activ în metabolismul cerebral, cum ar fi glucoza și glutamatul; acest tip de informații va contribui direct la caracterizarea a numeroase patologii cerebrale (gliom, neurodegenerare etc)", a scris CEA pe pagina de Facebook.

"Neurologii, fizicienii, matematicienii și medicii au colaborat astfel pentru a dezvolta instrumente și modele care vor ajuta la o mai bună înțelegere a modului în care funcționează creierele sănătoase și bolnave, lărgind orizonturile de explorare a creierului uman", a spus Anne-Isabelle Etienvre, director de cercetare fundamentală la CEA.

Ambiția sa este de a studia creierele umane sănătoase și bolnave cu o revoluție fără precedent, permițând descoperirea unor noi detalii referitoare la anatomia, conexiunile și activitatea creierului.

"Am obţinut un nivel de precizie care nu fusese niciodată atins până acum la CEA", a declarat fizicianul Alexandre Vignaud, director de cercetare în cadrul CEA.

Doar patru minute. Atât a durat pentru obținerea unele dintre cele mai remarcabile imagini anatomice ale creierului de la participanții la primul studiu implicând mașina RMN Iseult.

Scannerul care folosește tehnologia de imagistică prin rezonanță magnetică, are o intensitate a câmpului magnetic de 11,7 Tesla, făcându-l cel mai puternic din lume. 

Imaginile au o rezoluție impresionantă pentru un timp atât de scurt, ceea ce reprezintă un volum echivalent cu câteva mii de neuroni. 

Drept comparație, aceeași calitate a imaginii ar necesita ore cu scanare RMN disponibile în prezent în spitale.

Obținerea unor rezoluții atât de detaliate va permite cercetătorilor să obțină informații inaccesibile până acum despre mecanismele creierului, să înțeleagă cum creierul nostru codează reprezentările mentale și să descopere semnăturile neuronale asociate cu starea de conștiență.

"Precizia acestor dispozitive este greu de crezut. Această premieră mondială ne va permite să detectăm şi să tratăm mai bine patologiile cerebrale", s-a entuziasmat ministrul francez al Cercetării, Sylvie Retailleau, într-o declaraţie pentru AFP.

Nivelul de detaliu realizat cu mașina RMN Iseult va avea un impact asupra cercetării medicale.

În primul rând, informațiile anatomice ultra-detaliate vor susține diagnosticul și îngrijirea sănătății pentru boli neurodegenerative precum Alzheimer și Parkinson.

În al doilea rând, mașina RMN Iseult va facilita detectarea unor specii chimice cu semnale slabe, greu de capturat la câmpuri magnetice mai mici.

RMN Iseult, instalat în apropiere de Paris, se pregătește acum să revoluționeze modul în care înțelegem și tratăm afecțiunile cerebrale, oferind o perspectivă fără precedent asupra structurii și funcționării creierului uman.

"Cu proiectul Iseult, o lume cu totul nouă se deschide în fața ochilor noștri și suntem încântați să o explorăm. Mai avem nevoie de câțiva ani de cercetare pentru a dezvolta și îmbunătăți metodele noastre de achiziție și pentru a ne asigura că datele au cea mai bună calitate posibilă. Obiectivul nostru este de a investiga bolile neurodegenerative până în 2026-2030, precum și alte boli care țin mai mult de psihiatrie, cum ar fi schizofrenia și tulburările bipolare. Științele cognitive vor avea, de asemenea, o importanță majoră în cercetările noastre", a declarat Nicolas Boulant, șeful proiectului Iseult și director de cercetare la CEA, potrivit Healthcare in Europe.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel