PRIMER: Taxa clawback plus coronavirus, iminentă criză a medicamentelor

Dana Lascu |
Data publicării:
Medicamente
Medicamente

Deși nu sunt sincope de producție, Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER) anunță pentru prima jumătate a anului 2020 o iminentă criză a medicamentelor fabricate în România, din cauza creșterii taxei clawback și a exploziei prețului materiilor prime fabricate în China că urmare a epidemiei de Coronavirus.

PRIMER - care reunește 19 situri de fabricație a medicamentelor din țară – solicită tuturor partidelor politice parlamentare din România să trateze cu responsabilitate găsirea unei soluții pentru oprirea creșterii taxei clawback în contextul majorării prețurilor la materiile prime utilizate pentru fabricația medicamentelor de uz uman.

„În mai puțîn de două săptămâni am asistat la o explozie a prețurilor materiilor prime la medicamente, evident în contextul epidemiei cu Coronavirus din China", a declarat Dr Dragoș Damian, Director Executiv al PRIMER.

„Deși încă nu există sincope de aprovizionare, prețurile au crescut cu până la 500% la materiile prime care vin din China pentru fabricația de antibiotice, antiparazitare, hormoni, paracetamol, heparină, vitamine, aminoacizi, precum și la mulți excipienți utilizați în procesul de fabricație", a mai spus reprezentantul PRIMER.

Această creștere de prețuri va pune presiune pe siturile de fabricație din România, pentru că prețurile la medicamente sunt înghețate din 2015 iar taxa clawback, în absența unei decizii de la Guvern sau Parlament, va urcă până la 35% din cifra de afaceri în trimestrul 1 din 2020.

PRIMER solicită partideler politice să nu ducă accesul pacienților la medicamente ieftine și viitorul fabricilor de medicamente din țară în dispută politică din prezent și să acționeze cu responsabilitate pentru a anticipa criză medicamentelor care ar putea începe din luna aprilie.

"Am prezentat politicienilor o formulă de compromis pentru 2020 pentru taxa clawback, și anume să accepte plafonarea ei la 20% pentru medicamentele generice, în mare parte produse în țară" a mai spus Damian. "O astfel de formulă de compromis nu va crea un deficit bugetar și va permite continuarea producției în țară a unor medicamente esențiale pentru 8 milioane de români, permițând totodată fabricilor să treacă cu bine peste criză materiilor prime din China", a completat Directorul Executiv al PRIMER.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel