Probleme cu memoria și IQ-ul la copii care au complicații ale diabetului

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Copil   FOTO: Pixabay
Copil FOTO: Pixabay

Cercetătorii au sesizat că afecțiunea numită cetoacidoza diabetică, o complicație gravă, dar frecventă a diabetului de tip 1, este legată de scorurile IQ mai mici și de memoria mai slabă la copiii cu diabet de tip 1.

Cercetătorii de la Universitatea California Davis Health au evaluat efectele neurocognitive ale cetoacidozei diabetice la copiii cu diabet zaharat de tip 1 cunoscut și la cei care tocmai au fost diagnosticați cu acesta.

”Studiul nostru a descoperit că chiar și un singur episod sever de cetoacidoză diabetic la copiii nou diagnosticați cu diabet de tip 1 este legat de probleme cognitive; iar în rândul copiilor cu un diagnostic anterior, expunerea repetată la cetoacidoza diabetică a prezis performanțe cognitive mai scăzute după ce a luat în considerare controlul glicemic”, au precizat autorii studiului.

Studiul a inclus 376 de copii cu diabet de tip 1 și fără antecedente de cetoacidoză diabetică și 758 de copii cu diabet de tip 1 și antecedente de cetoacidoză diabetică. Cercetarea a constatat că în rândul copiilor nou diagnosticați cu diabet de tip 1, cei care au prezentat cetoacidoză diabetică moderată și severă au avut o memorie pe termen lung mai mică comparativ cu copiii cu diabet zaharat și nu au afecțiune amenționată.

O severitate mai mare a cetoacidozei diabetice a fost asociată cu un IQ mai mic la acești copii. „Rezultatele studiului subliniază importanța prevenirii cetoacidozei diabetice la copiii cu diabet zaharat de tip 1 cunoscut și a diagnosticării în timp util în timpul debutului nou înainte de apariția cetoacidozei diabetice”, susțin cercetătorii, potrivit unui comunicat al universității citate.

Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel