Pierderi de memorie, cauze și tratament

Alexandra Mănăilă |
Data actualizării: | Data publicării:

Pierderea memoriei este o problemă care afectează majoritatea oamenilor, într-o anumită măsură. Indiferent dacă este vorba de uitare ocazională sau de pierderea memoriei pe termen scurt care interferează cu viața de zi cu zi, există multe cauze ale pierderii de memorie.

Vă prezentăm câteva dintre cele mai comune lucruri care pot provoca pierderea memoriei, dar și cum pot fi găsite cauzele pierderilor de memorie și cum pot fi tratate. Cauzele pierderii de memorie pot fi multiple de la cele legate de consumul de alcool, tutun sau anumite medicamente la cele legate de boli precum accidental vascular sau demența.

Medicamente

Mai multe medicamente eliberate pe bază de prescripție medicală, dar și fără prescripție medicală pot interveni sau pot provoca pierderea memoriei. Printre posibilele vinovate se numără: antidepresivele, antihistaminicele, medicamente anti-anxietate, relaxantele musculare, tranchilizantele, pastilele de dormit și medicamente pentru durere date în general după intervențiile chirurgicale.

Alcoolul, tutunul sau consumul de droguri

Utilizarea excesivă de alcool a fost recunoscută de mult timp ca o cauză a pierderii de memorie. Studiile au arătat că persoanele care fumează asociază mai greu fețele cu numele decât cu nefumătorii. Drogurile pot schimba substanțele chimice din creier care pot face dificilă reamintirea amintirilor.

Privarea de somn

Atât cantitatea, cât și calitatea somnului sunt importante pentru memorie. Un somn prea scurt sau trezirea frecventă noaptea poate duce la oboseală, care interferează cu capacitatea de a consolida și de a recupera informații.

 Depresia și stresul

Pentru persoanele deprimate poate fi dificil să fie atente și concentrate. Tot depresia este cea care poate afecta memoria. Stresul cauzat de o traumă emoțională poate duce, de asemenea, la pierderea memoriei.

Deficitul nutrițional

O alimentație bună - inclusiv proteine și grăsimi de înaltă calitate - este importantă pentru buna funcționare a creierului. Deficiențele în vitamina B1 și B12 pot afecta în mod special memoria.

 Lovituri la cap

 O lovitură severă la cap - de exemplu, dintr-o cădere sau un accident de mașină - poate răni creierul și poate provoca pierderi de memorie pe termen scurt și lung. Memoria se poate îmbunătăți treptat în timp.

Accident vascular cerebral

 Un accident vascular cerebral (AVC) apare atunci când alimentarea cu sânge a creierului este oprită din cauza blocării unui vas de sânge în creier sau a scurgerii unui vas în creier. Atacul cerebral provoacă adesea pierderi de memorie pe termen scurt. O persoană care a suferit un accident vascular cerebral poate avea amintiri intense despre evenimentele din copilărie, dar nu poate să-și amintească ce a avut la prânz.

Demenţă

Demența este numele pentru pierderea progresivă a memoriei și alte aspecte ale gândirii care sunt suficient de severe pentru a interfera cu capacitatea de a funcționa în activitățile zilnice. Deși există numeroase cauze de demență - inclusiv boala vaselor de sânge, abuzul de droguri sau alcool, sau alte cauze de deteriorare a creierului - cea mai comună și familiară este boala Alzheimer. Boala Alzheimer se caracterizează printr-o pierdere progresivă a celulelor creierului.

Alte cauze

 Alte cauze posibile ale pierderii de memorie includ o glandă tiroidă subactivă sau supraactivă și infecții cum ar fi HIV, tuberculoza și sifilisul care afectează creierul

Găsirea cauzei pierderii de memorie

Dacă observați că sunteți din ce în ce mai uituc sau dacă problemele de memorie interferează cu viața de zi cu zi, programați-vă o întâlnire cu medicul dumneavoastră pentru a determina cauza și cel mai bun tratament. Pentru a evalua pierderea memoriei, medicul dumneavoastră va face istoricul medical, va efectua un examen fizic - inclusiv un examen neurologic - și vă va pune întrebări pentru a testa abilitățile mentale. În funcție de rezultate, evaluarea ulterioară poate include teste de sânge și urină, teste de imagistică ale creierului, cum ar fi tomografia axială computerizată (CAT) sau imagistica prin rezonanță magnetică (IRM).

Tratamentul pierderii de memorie

Tratamentul depinde de cauză. Potrivit medicilor de la WebMD.com, în multe cazuri, pierderea poate fi reversibilă. De exemplu, pierderea memoriei de la medicamente se poate rezolva cu o schimbare a medicației. Suplimentele nutritive pot fi utile împotriva pierderii de memorie cauzată de o deficiență nutrițională. Și tratarea depresiei poate fi utilă pentru memorie atunci când depresia este un factor. În unele cazuri - cum ar fi urmarea unui accident vascular cerebral - terapia poate ajuta oamenii să-și amintească cum să facă anumite sarcini, cum ar fi mersul pe jos sau legarea pantofilor. În altele, memoria se poate îmbunătăți în timp. Tratamentele pot fi, de asemenea, specifice condițiilor legate de pierderea memoriei. De exemplu, medicamentele sunt disponibile pentru a trata problemele legate de memorie legate de boala Alzheimer, iar medicamentele pentru scăderea tensiunii arteriale pot contribui la reducerea riscului de leziuni ale creierului din cauza demenței legate de tensiunea arterială crescută.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
NoMy - smt4.5.3
pixel