Problemele transplantului de ficat în România. Conf dr Vlad Brașoveanu explică

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Conf univ dr Vlad Brașoveanu. Foto: DC Medical
Conf univ dr Vlad Brașoveanu. Foto: DC Medical

Invitat la Interviurile DC Medical, conf dr Vlad Brașoveanu, medic primar în Chirurgie generală și Chirurgie oncologică, a vorbit despre transplantul de ficat în România.

Transplant, Vlad Brașoveanu. În România se fac operații de transplant din anul 2000. Atunci s-a realizat primul transplant hepatic de la un donator cadaveric, iar persoana care a primit noul organ trăiește. La fel a fost și în cazul primului transplant pediatric, făcut în același an, iar ”fetița este într-o formă bună”, afirmă conf. dr Vlad Brașoveanu despre primul copil care a primit un ficat nou printr-o intervenție de transplant.

”De curând a fost efectuat al 1.000-lea transplant de la donator viu, Până acum, din 2000 încoace s-au făcut în România 1.012 transplanturi. Este un rezultat bun. Având în vedere evoluția societății, programul de transplant a evoluat puțin înaintea societății”, consideră specialistul.

Prin 2012-2013, continuă conf dr Vlad Brașoveanu, s-au făcut peste 150 de transplanturi, cele mai multe într-un an. Apoi, numărul a scăzut din varii motive. Targetul nostru este să depășim cel puțin 50 de transplanturi pe an, ceea ce e foarte puțin”, afirmă medicul. 

Nu e niciun secret că numărul donatorilor cadaverici este foarte mic și că lista de așteptare pentru un transplant de ficat e lungă - peste 400. Pentru ca această să se mai reducă și pentru ca mortalitatea oamenilor care așteaptă un transplant de ficat să fie cât mai mică s-au creat noi metode de transplant. ”Românii sunt pozitivi și sunt de acord cu donarea de organe”, este de părere specialistul.

Scurt CV

Conf Dr Vlad Brașoveanu este medic primar Chirurgie generală și Chirurgie oncologică, de la Institutul Fundeni din București, dar și colaborator al Spitalului Clinic Sanador. Pe lângă acestea, reputatul chirurg are competențe în Chirurgie laparoscopică, hepato-bilio-pancreatică și transplant hepatic. Dr Vlad Brașoveanu este cadru didactic la Universitatea Titu Maiorescu din Capitală și membru în numeroase societăți profesionale - Societatea Română de Chirurgie, Asociația Internațională a Chirurgilor, Gastroenterologilor și Oncologilor, Fundația pentru Chirurgia Ficatului și Asociația pentru Chirurgie Hepato-Bilio-Pancreatică și Transplant Hepatic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel