Screening-ul pentru cancerul mamar în România, cifre îngrijorătoare. Dr. Cătălin Jianu: 12.000 de cancere depistate în ultimii ani. 4000 au decedat
Acest tip de cancer ucide românii într-un ritm alert, deși nu este cel mai invaziv tip de cancer.
Prof. dr. Șerban Bubenek, coautor al volumului „Pandemia Covid-19 în România” al Academiei Române, a vorbit la lansarea volumului, în cadrul emisiunii Academia de Sănătate, realizată de academicianul Irinel...
Volumul „Pandemia Covid-19 în România” al Academiei Române, practic, o monografie a bolii COVID-19, a fost lansat și transmis în cadrul emisiunii Academia de Sănătate.
Prof. dr. Șerban Bubenek, președintele SRATI și coautor al lucrării, a vorbit în cadrul emisiunii, descriind în câteva cuvinte afecțiunea care a bulversat toată planeta în ultimele șase luni. „Boala COVID-19 s-a dovedit a fi o boală extrem de complicată, o afecțiune sistemică care lezează în mod primar endoteliul vascular și în lipsa unui management terapeutic precoce adecvat și individualizat poate duce la pneumonie COVID-19 și sindrom de detresă respiratorie a adultului, acești pacienți putând dezvolta ulterior și alte insuficiențe organice și pot deceda, chiar dacă nu sunt vârstnici și chiar dacă nu au avut alte comorbidități importante anterior”, a spus el.
De asemenea, el a mai menționat diferențe față de alte virusuri cunoscute până acum. „Această infecție nouă, spre deosebire de toate virusurile respiratorii pe care le-am cunoscut până în prezent, are o capacitate de a produce un proces de upregulation a citokinelor și chemokinelor, în același timp cu un proces invers de downregulation la nivelul interferonului Alfa, care e principalul nostru mecanism de apărare antiviral.
Pe de altă parte, ca în toate infecțiile bacteriene și virale, răspunsul inadecvat al gazdei la infecție joacă un rol absolut critic în fiziopatologia apariției la pacienți, care prezintă valori crescute ale markerilor de inflamație precum interleukinele 1 - 6, proteinele C reactivă, feritina și, nu în ultimul rând, chiar și markeri ai inadecvării coagulării precum d-dimeri”, a mai spus el.
Mai multe detalii puteți găsi în materialul video atașat
Acest tip de cancer ucide românii într-un ritm alert, deși nu este cel mai invaziv tip de cancer.
Ce se întâmplă când mănânci slănină sau afumături.
Acest tip de cancer este într-o continuă creștere. Un produs din gospodărie, folosit frecvent, îl poate provoca.
Acesta este cancerul pe care îl poți face dacă mânânci mâncare caldă.
Prof. Dr. Alexandru Vlad Ciurea este invitatul zilei la Academia de Sănătate de la DC Medical și DC News.