Progres în Medicină. Andrei Baciu: Înseamnă ani buni de viață. Deschid o nouă eră

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
medicina - FOTO: Freepik
medicina - FOTO: Freepik

Progresele recente în medicină includ primul transplant de rinichi de la porc la un pacient uman și implanturile cerebrale care au permis pacienților paralizați să își recapete funcții motorii și cognitive. Aceste realizări deschid noi perspective în tratamentul unor afecțiuni grave.

Progresele recente în domeniul medical au captat atenția publicului și au generat discuții intense în comunitatea medicală și în rândul opiniei publice. Aceste evoluții sunt reprezentative pentru angajamentul continuu al oamenilor de știință și al cercetătorilor de a îmbunătăți sănătatea și calitatea vieții.

Transplant de rinichi de la porc

Unul dintre aspectele progresului în medicină a fost realizarea primului transplant de rinichi de la porc la un pacient uman în Statele Unite ale Americii. Acest transplant, care a avut loc în urma unor modificări genetice specifice, reprezintă un pas semnificativ în căutarea soluțiilor pentru criza globală a transplantului de organe. 

La Massachusetts General Hospital din SUA, un bărbat de 62 de ani a devenit primul om care a primit un transplant de rinichi de la un porc modificat genetic. Operația, considerată un succes, a fost efectuată de Dr. Tatsuo Kawai, iar rinichiul de porc s-a integrat bine în corpul pacientului.

Acest transplant marchează o nouă eră în medicină, oferind speranță că problema deficitului de organe pentru transplant ar putea fi rezolvată. Cu toate acestea, acesta este al treilea transplant de organe de porc la om, primele două fiind inimi, care, deși inițial au reușit, au condus la decesul pacienților după câteva săptămâni.

Pacientul, Rick Slayman, a primit transplantul după ce un transplant de rinichi uman a eșuat după cinci ani. În SUA, zilnic, 17 oameni mor așteptând un transplant, iar rinichiul este cel mai solicitat organ, deși doar 27.000 de rinichi au fost transplantați anul trecut, în timp ce aproape 89.000 de persoane erau pe lista de așteptare.

Vezi și: Radu Leca, dezvăluire tulburătoare despre cum s-a vindecat un muribund. Am zis că nu văd bine! Am văzut deasupra omului un abur

Neuralink prezintă succesul primului pacient paralizat folosind dispozitivul implantat

Neuralink, compania lui Elon Musk, a prezentat un pacient paralizat care a folosit un dispozitiv implantat pentru a mișca un cursor pe un computer și a juca șah online. Pacientul, Noland Arbaugh, a fost paralizat în urma unui accident și a primit implantul cu cip în ianuarie.

Dispozitivul, care este de mărimea unei monede de un dolar, este inserat în craniu și poate citi activitatea neuronilor, transmitând semnale fără fir către o unitate de recepție. În ciuda unor probleme întâlnite, cum ar fi imperfecțiunile tehnologice, Neuralink este una dintre companiile care încearcă să conecteze creierele umane la computere pentru a trata afecțiuni neurologice complexe.

Aceasta este doar una dintre multiplele direcții în care se îndreaptă cercetările din domeniul interfeței creier-computer, cu mulți bani de finanțare investiți în această tehnologie promițătoare.

Vezi și: Irinel Popescu, despre diagnosticul lui Kate Middleton: Este cea mai toxică dintre toate

Andrei Baciu: Deschid o nouă eră în medicină

"Nu știu dacă ai prins cele două evenimente de săptămâna asta care deschid efectiv o nouă eră în medicină. Așa cum ne raportăm acum la descoperirea insulinei sau a antibioticelor, sunt toate șansele să ne raportăm la fel peste ceva ani la evenimentele de săptămâna asta. Zilele acestea, viața unui bărbat de 62 de ani a fost prelungită, în America, după ce a beneficiat de un transplant de rinichi de porc.

Este primul transplant din lume de rinichi de porc, modificat genetic. Tot în America, am văzut de curând un bărbat paralizat de la umeri în jos în urma unui accident care poate juca șah online după ce a beneficiat de un implant cerebral.

Sunt doar primii pacienți care beneficiază de astfel de tratamente la frontiera cunoașterii și curajului științific, însă lucrurile vor evolua până în a schimba felul în care trăim. Poate sunt lucrurile prea îndrăznețe pentru ce știm noi astăzi, însă pentru acești pacienți, pentru acești oameni și pentru familiile lor însemna zile, săptămâni, luni, poate chiar ani buni de viață funcțională",  a scris dr. Andrei Baciu, pe pagina sa de Facebook. 

Progresul în medicină reprezintă o sursă de speranță și inspirație pentru milioane de oameni din întreaga lume.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel