Proiect pilot de screening al Tuberculozei în România. Concluzii în cifre

Adisa Codruț |
Data publicării:
Tuberculoza, control
Tuberculoza, control

Progrese considerabile au fost înregistrate în ultimii ani în ceea ce priveşte lupta împotriva tuberculozei, însă, în ciuda trendului descendent al incidenţei tuberculozei în ţara noastră, România continuă să fie pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul de cazuri raportate, susţin specialiştii.

Proiect, tuberculoză. Cele mai recente date epidemiologice, pentru anul 2018, arată o incidenţă globală a tuberculozei în România de 59,5 la 100.000 de locuitori, potrivit Programului Naţional de Prevenire, Supraveghere şi Control al Tuberculozei.

În comparaţie, la nivelul Regiunii Europene incidenţa globală a tuberculozei a fost de 30 la 100.000 de locuitori, în 2017.

"Experienţa E-DETECT TB - un proiect pilot de screening al tuberculozei în România, confirmă necesitatea continuării campaniilor de depistare activă a TB, prin intermediul caravanelor mobile, în rândul grupurilor de populaţie cu risc crescut de îmbolnăvire şi transmitere a bolii. Acolo, incidenţa tuberculozei este în continuare mult peste media înregistrată în populaţia generală, din cauza particularităţilor acestor categorii de populaţie, care au de regulă acces limitat la asistenţă medicală. Este important pentru Programul Naţional de Supraveghere şi Control al Tuberculozei implementarea diagnosticului activ al TB la categoriile de risc, pentru a reduce riscul de infecţie tuberculoasă în populaţia generală", a declarat miercuri Beatrice Mahler-Boca, managerul Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" la conferinţa-dezbatere care marchează încheierea activităţii de depistare activă din proiectul E-DETECT TB: "Dezvoltarea screeningului TB prin caravane mobile. Experienţa pilot E-DETECT TB: Provocări şi perspective".

Proiect, tuberculoză. Registru cu evidența cazurilor de TB latentă

România a încheiat proiectul pilot E-DETECT TB, lansat în 2016 la nivel european în şase state membre UE: Bulgaria, Italia, Marea Britanie, Olanda, România şi Suedia. Proiectul include mai multe componente: depistarea activă (România, Bulgaria), detectarea, prevenirea şi tratamentul TB în rândul migranţilor (Italia), respectiv realizarea unui registru cu evidenţa cazurilor de TB latentă şi activă în Europa (Marea Britanie, Olanda, Suedia).

Colaborarea între cele şase ţări urmăreşte să contribuie la eliminarea tuberculozei în spaţiul Uniunii Europene prin intervenţii bazate pe dovezi, în vederea diagnosticării precoce a tuberculozei şi asigurării de asistenţă medicală integrată pentru grupuri de populaţie vulnerabile, cu acces dificil la servicii medicale. EDETECT-TB a primit finanţare de la Comisia Europeană, prin Agenţia Executivă pentru Consumatori, Sănătate, Agricultură şi Alimente. Valoarea totală a proiectului, în ţara noastră, este de 970.449 euro şi este co-finanţat de către Ministerul Sănătăţii, care a alocat 612.069 de euro.

Proiect, tuberculoză. Scopul programului în România

În România, E-DETECT TB a urmărit depistarea activă a TB, în grupuri de populaţie vulnerabilă, expuse unui risc crescut de îmbolnăvire, care au inclus: persoane fără adăpost, utilizatori de droguri, populaţie cu acces dificil la servicii medicale şi deţinuţi, din Bucureşti şi zone din Muntenia şi Oltenia: judeţele Dâmboviţa, Dolj, Giurgiu, Ialomiţa, Ilfov, Prahova.

Activităţile de screening au fost realizate de către specialişti din Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta", prin intermediul unei caravane mobile dotate cu radiografie digitală, diagnostic asistat de computer şi test de diagnostic molecular. În urma examinărilor, persoanele depistate cu tuberculoză au intrat într-un program de tratament şi monitorizare, în concordanţă cu ghidurile naţionale în vigoare. Potrivit acestuia, pacientul diagnosticat cu tuberculoză trebuie izolat în unităţi medicale de specialitate timp de 2 săptămâni de la iniţierea tratamentului, până ce boala nu mai este contagioasă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel