Psoriazis, lipide care pot ajuta pielea să se refacă

Psoriazis
Psoriazis

O legătura neașteptată între lipide și psoriazis a fost descoperită recent. Noua cercetare ar putea fi o speranță pentru pacienții care suferă de această boală. Lipidele pot ajuta în psoriazis la refacerea pielii afectate de boală, spun cercetătorii. Oamenii de știință au demonstrat că aplicarea topică a fosfatidilglicerolului lipidic (PG) are un rol atât în reglarea funcției keratinocitelor, cât și în suprimarea inflamației pielii.

PG este produs din glicerină, un alcool natural și o componentă cheie a multor lipide, care ajută pielea să arate mai bine și ajută la maturizarea celulelor pielii. Glicerina este transportată de către aquaporin-3, despre care investigatorii studiului cred că este scăzută în cazul psoriazisului față de pielea sănătoasă. Cercetarea derulată la șoareci a redus inflamația, precum și leziunile caracteristice pielii cu psoriazis.

,,Pielea noastră este cel mai mare organ și prima linie de apărare a organismului. O varietate de tipuri de celule de piele fac peptide antimicrobiene, care funcționează ca un antibiotic endogen menit să protejeze pielea. Acum avem prima dovadă că PG inhibă activarea receptorilor către peptidele antimicrobiene", a declarat dr. Wendy B. Bollag, fiziolog la Departamentul de Fiziologie al Colegiului Medical din Georgia, Universitatea Augusta.

Cercetătorii au folosit S100A9 ca reprezentant antimicrobian. La psoriazis, nivelurile de S100A9 se corelează cu severitatea bolii și, atunci când se efectuează tratamentul, nivelurile sanguine de S100A9 scad. Ei au descoperit că atât în keratinocite, cât și în celulele imunitare care promovează inflamația numite macrofage, PG a suprimat activarea receptorilor de către DAMPS, în acest caz S100A9.

Psoriazisul afectează pielea, sistemul imunitar fiind cel care inițiază ciclul vicios al celulelor pielii, producând în exces citokine. Tot psoriazisul afectează și capacitatea pielii de a preveni invadatorii microbieni, prin urmare producerea de peptide antimicrobiene este benefică. Potrivit cercetătorilor, niveluri ridicate de antimicrobiene produc, de asemenea, un răspuns inflamator.

Pașii următori ai cercetării includ găsirea unei versiuni a PG care poate pătrunde mai ușor în piele, deoarece lipidul este puțin prea mare pentru a trece ușor de bariera naturală. Oamenii de știință cred că inhibarea PG a receptorilor nu se întâmplă doar în cazul psoriazisului și că într-o bună zi PG poate fi o opțiune bună pentru pacienții cu boală ușoară sau ca adjuvant la alte terapii, informează Eurekalert.org.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel