Psoriazisul ar putea crește riscul de cancer

Boala autoimună a fost legată de un risc crescut de cancer de piele, esofagian, ficat și pancreas.

 

Unii factori de risc pentru cancer, precum fumatul, sunt bine cunoscuți, dar alții sunt încă în curs de descoperire. Acum, un nou raport a descoperit că psoriazisul - afecțiunea autoimună care determină să crească plasturi groase, roșii și solide ale pielii - ar putea crește riscul de a dezvolta mai multe tipuri de cancer, notează Health.

Aceasta este principala abordare dintr-o revizuire sistematică și o analiză meta publicată recent în JAMA Dermatologie. Pentru raport, cercetătorii de la Universitatea din Manchester au analizat datele din 58 de studii și au descoperit că persoanele cu psoriazis aveau un risc de 18% mai mare de a dezvolta cancer decât cei care nu au boala autoimună. Persoanele cu forme severe de psoriazis au avut un risc de 22% mai mare de a dezvolta cance

De asemenea, revizuirea a dezvăluit riscul de diferite forme de cancer și a constatat că psoriazisul sever a fost legat de un risc de peste 11 ori mai mare pentru carcinomul cu celule scuamoase (o formă comună de cancer de piele), dublând riscul de cancer esofagian și hepatic și 45% la risc crescut de cancer pancreatic. Persoanele cu orice grad de psoriazis aveau, de asemenea, un risc crescut de cancer colorectal, limfom non-Hodgkin și cancere ale rinichilor și pancreasului.

Deși nu este în întregime clar de ce există o legătură între psoriazis și aceste tipuri de cancer, cercetătorii au câteva teorii, autorul principal al studiului, Alex M. Trafford, de la Universitatea din Manchester, spune pentru Sănătate. În primul rând, că psoriazisul provoacă inflamații cronice în organism, care au fost legate de cancer, subliniază el.

Trafford spune că anumite tratamente utilizate pentru psoriazis pot crește riscul unei persoane. „Dincolo de inflamația cronică, s-a sugerat, de asemenea, că terapiile utilizate în tratamentul psoriazisului, cum ar fi fototerapia și imunosupresoarele, pot juca un rol în riscul crescut de cancer", spune el.

Alte studii au descoperit, de asemenea, că persoanele cu psoriazis sunt mai susceptibile să fie fumători, să bea alcool și să fie obezi, spune Trafford - și acestea pot crește riscul de a dezvolta cancer.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel