Radu Țincu: Avem nevoie de oameni dedicați. Pacientul nu trebuie tratat doar trupește, ci trebuie să îi înțelegem suferința. Noi lucrăm cu durerea pacientului

Radu Țincu - Foto: Facebook CMMB
Radu Țincu - Foto: Facebook CMMB

Radu Țincu, medic ATI, a transmis un mesaj de Ziua Internațională a Medicului și lansarea Campaniei "RESPECT pentru Medici, RESPECT pentru Pacienti".

Pe 1 octombrie, Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti (CMMB) a marcat Ziua Internaţională a Medicului lansând Campania de Conştientizare "RESPECT pentru Medici. RESPECT pentru Pacienţi".

Cu această ocazie, mai mulți medici, inclusiv conf. Univ. Dr. Radu Țincu, medic ATI, membru al Colegiului Medicilor din Municipiul București, au transmis câte un mesaj în contextul Zilei internaționale a Medicului și al lansării Campaniei de Informare și Conștientizare #RESPECTpentruMedici, #RESPECTpentruPacienti.

Cele 10 reguli ale unui medic. Șerban Bubenek: Nu cere! Nu primi ce nu ți se cuvine! Poartă-te cu pacientul așa cum ai dori să fii tratat tu dacă ai fi bolnav

"Întotdeauna trebuie să ne gândim ce înseamnă această profesie. Nu este o simplă profesie, este o profesie care are nevoie de vocație, este o profesie nobilă, este o profesie în care lucrăm cu pacientul și lucrăm cu durerea pacientului.

Acestă profesie trebuie să întrunească mai multe calități, dincolo de profesionalism, dincolo de pregătirea noastră medicală, avem nevoie de comunicare, avem nevoie de empatie.

Pacientul nu trebuie doar tratat trupește, ci trebuie să îi înțelegem suferința și să fim alături de el.

Beatrice Mahler: Faceți un pas în față și arătați pacienților că ați ales medicina din pasiune. Trebuie să reconstruim credibilitatea medicilor și încrederea pacientului în medic

De cele mai multe ori, plângerile și nemulțumirile pacienților vin din această zonă a empatiei și a faptului că nu reușim întotdeauna să comunicăm pe înțelesul lor, să ne simtă alături.

De aceea, parteneriatul acesta trebuie să fie bilateral, medic - pacient. Noi trebuie să-l înțelegem, trebuie să-l respectăm și trebuie să-l ajutăm atunci când are nevoie de noi. Și el trebuie să fie compliant la sfaturile noastre, să fie alături de noi, pentru că împreună lucrăm pentru binele pacientului.

În ultimii ani au existat foarte multe probleme în sistemul de sănătate publică, probleme care au ținut de infrastructura acestui sistem. De multe ori, personalul medical a luat asupra lui, fără să vrea, toate reproșurile legate de disfuncționalitățile din sistemul de sănătate publică.

Cred că aceste lucruri trebuie să fie oarecum separate. Dedicarea noastră în fiecare zi, chiar și cu aceste deficiențe a fost totală. Am fost acolo în fiecare dimineață pentru a-i trata pe oameni.

Până la urmă, obiectivul principal al acestei profesii este aceea de a trata o persoană aflată în necesitate", a declarat medicul Radu Țincu, pe pagina de Facebook a Colegiului Medicilor din Municipiul București.

"Am mai avut o problemă importantă: problema resursei umane. Avem nevoie de oameni și acest lucru trebuie să fie corectat în perioada următoare"

"Dincolo de deficiențele de infrastructură am mai avut o problemă importantă pe care am văzut-o în momentele de criză ale sistemului sanitar, problema resursei umane. Această problematică trebuie să fie de urgență corectată, pentru că în lipsa resursei umane, oricât de multă infrastructură medicală ai avea, nu are cine să o utilizeze și nu există posibilitatea să faci performanță doar cu aparatura medicală.

Avem nevoie de oameni și acest lucru trebuie să fie corectat în perioada următoare. Oameni care să fie dedicați profesiei și să conștientizeze importanța pe care medicul o are.

Iar dacă vorbim de percepția socială a medicului, cred că medicina este o profesie care depășește granița spitalului. Medicul reprezintă și ar trebui să reprezinte un model în societate și ar trebui să ghideze societatea românească.

Din păcate, din cauza acestor disfuncționalități, am practicat o medicină defensivă de foarte multe ori, o medicină în care am încercat să ne apărăm", a mai spus medicul ATI Radu Țincu.

"E momentul în care medicina trebuie să fie una corectă, trebuie să fie una deschisă"

"E momentul în care medicina trebuie să fie una corectă, trebuie să fie una deschisă, în care pacientul să aibă acces la toate informațiile de care are nevoie, iar noi să putem să le oferim aceste informații.

Sunt absolut încrezător că această campanie de conștientizare va avea efecte pozitive.

Primul și cel mai important efect este acela de a recunoaște care sunt problemele.

Pacienții sunt cei care vor reclama și vor aduce în prim-plan aceste probleme, iar noi suntem cei care le vom analiza și în mod evident ne vom modifica în viitor atitudinile și politicile de sănătate publică, tocmai pentru a veni în întâmpinarea acestor dorințe pe care pacientul le are", a conchis medicul Radu Țincu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel