Rafila, despre românii care vor primi vaccinul anti-COVID: „Reacția imună diferă, trebuie prioritizate categoriile”

Adisa Codruț |
Data publicării:
Vaccin   FOTO: pixabay
Vaccin FOTO: pixabay

Prof dr  Alexandru Rafila spune nu toate persoanele răspund la fel la vaccin și că exact așa se va întâmpla și în cazul celui anti-COVID, de aceea urmând să fie prioritizat tratamentul și poate chiar stabilit un număr diferit de doze. 

Dacă un vaccin anti-COVID va fi scos pe piață, prof dr Alexandru Rafila spune că în primă faza va trebui stabilită o ordine în care românii vor avea acces la el. Și, în funcție de anumite caracteristici, și numărul de doze pentru fiecare. 

 „Există vaccinuri care probabil se vor administra într-o singură doză, există vaccinuri care se vor administra în două sau trei doze. Tipul de vaccin s-ar putea să fie diferit. Adică, de exemplu, să dăm la persoanele tinere, la copii un anumit tip de vaccin și la vârstnici putem să dăm alt tip de vaccin. Problema cu persoanele vârstnice este că nu răspund la fel la vaccinare. Reacția imună a unei persoane vârstnice este mai slabă decât reacția unei persoane tinere, mai ales la persoanele cu boli cronice. Or, ei constituie principala categorie care trebuie protejată împotriva acestei infecții. Și atunci o să existe probabil o prioritizare. În primul rând, trebuie prioritizate categoriile care să aibă acces la vaccin în prima fază, care sunt persoanele vârstnice, boli cronice, personal medical, personal din serviciile esențiale pentru funcționarea unei țări, după care restul populației. S-ar putea să existe un vaccin care să fie mai eficient la bătrâni și atunci vor avea prioritate vârstnicii”, a arătat prof dr Alexandru Rafila, la Digi24

El este convins că România va avea acces la vaccinul anti-COVID pentru că fiind membră a Uniunii Europene, face parte din negocierea centralizată a acestuia. Mecanismul a fost folosit și în cazul medicamentului Remdesivir. În Europa sunt trei companii care dezvoltă un astfel de vaccin, pe lângă cele din SUA, daar înainte ca ele să ajungă la oameni ar trebui aprobate de Agenția Europeană a Medicamentului. 

„Norocul nostru că suntem în UE și, așa cum am primit o cantitate importantă de Remdesivir din partea UE ca să putem trata cazurile grave de infecție, probabil că același mecanism în cadrul Uniunii va funcționa și pentru vaccin. Din câte știu, UE a securizat o cantitate suficient de mare încât să facă posibilă - auzeam de la dl ministru Tătaru, care vorbea de 10 milioane de doze”, a mai arătat Rafila.

Profesorul spune că din punctul lui de vedere, vaccinul ar trebui să fie opțional. Cât privește teoriile cum că acest vaccin ar exista deja, Rafila spune că sunt fabulații care fac rău. 

 „Nu cred că va fi un vaccin obligatoriu. Și-așa există reticență, există destul de multe discuții referitoare la originea acestei boli”, a avertizat medicul, la Digi24.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel