Rafila, despre vaccinul COVID de la AstraZeneca: Două aspecte trebuie elucidate. Din informațiile mele, e sigur!

Dana Lascu |
Data publicării:

Prof dr Alexandru Rafila, vicepreședintele Camerei Deputaților a explicat care e situația cu vaccinul COVID-19 de la AstraZeneca și ce trebuie elucidat în acest caz. 

„Vaccinul de la AstraZeneca a fost utilizat la peste 17 milioane de persoane la nivel global fără să fie probleme deosebite. Au făcut într-adevăr doar câteva situații, în Spania, Norvegia, în Danemarca, în care au apărut tromboze la anumiți pacienți. Problema este că trebuie stabilit dacă aceste lucruri au apărut după vaccinare sau de la vaccinare.

Sunt două lucruri total diferite, adică este pur și simplu un eveniment care s-ar fi întâmplat oricum la un anumit procent, și se pare, din informațiile pe care le am eu de la Agenția  Europeană a Medicamentului, că proporția de persoane care a suferit astfel de probleme de sănătate nu este mai mare în niciun fel față de cea din populația care nu a fost vaccinată.

Dar lucrurile acestea sigur că trebuie investigate, asta este procedura normală. Totdeauna când apare o suspiciune, lotul cel puțin de vaccin care este implicat este oprit de la utilizare. Și ulterior, după ce se lămuresc lucrurile, vaccinarea poate continua. Opinia mea este că este un vaccin bun și sigur, dar repet, nu putem să luăm lucrurile ca atare decât în momentul în care o autoritate competentă, care știe, e competentă să verifice aceste lucruri, își spune opinia.

Eu, uitându-mă pe cifre văd că este un vaccin care este sigur, dar situații punctuale care pot apărea în diverse țări, trebuie luate în considerare și trebuie verificate.

Toate loturile de vaccin se verifică. Nu discut numai de vaccinul de la AstraZeneca. Putem discuta despre orice vaccin care se administrează și la copii și la adulți. Totdeauna un lot la care poate apărea o suspiciune este suspendat de la utilizare până la clarificarea suspiciunii.

Eu aștept punctele de vedere oficiale ale agențiilor de reglementare, fie de la nivel european, fie din statele care au luat aceste decizii de suspendare a unor loturi de vaccin”, a explicat prof dr Alexandru Rafila, într-o conferință de presă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel