Rafila: Posibilă relaxare de la 1 iunie. Regulile care vor trebui respectate

Dana Lascu |
Data publicării:

Prof dr Alexandru Rafila spune că este posibil ca, dată fiind situația din acest moment, de la 1 iunie să avem o relaxare suplimentară. 

Prof Dr Alexandru Rafila a explicat că dacă zilele următoate nu asistăm la o creștere alarmantă a numărului de cazuri, de la 1 iunie am putea vorbi de o nouă relaxare. Dar, și aceasta se va face după reguli care trebuie pregătite din timp.

„Așa cum arată lucrurile acum, da, ne-am putea gândi la o relaxare. Cu o condiție: Să fim pregătiți pentru această relaxare, adică să fim pregătiți cu toate procedurile, ele trebuie comunicate și cunoscute și exersate. Că altfel o să le comunicăm la data de 1 iunie și o să le cunoaștem, o să le implementăm mai târziu. Trebuie din timp pregătite, pentru că altfel această dorință de relaxare se va decala în permanență”, a subliniat prof dr Alexandru Rafila, la Antena 3.

Față de regulile pe care le avem acum, adică purtarea obligatorie a măștii în spații închise, distanțarea socială la doi metri și igiena personală drastică, profesorul spune că în continuare vom avea indicație de „evitarea aglomerației, exact ceea ce se spune, ca grupurile să nu fie mai mari de 3 persoane, se referă exact la acest lucru. Sigur că dacă pe o suprafață de 5 metri pătrați ai trei grupuri de câte trei persoane, nu o să poți să respecți distanța. Vom vorbi puțin mai tare ntre noi, ne auzim și de la 2 metri”. 

El a arătat că acest model de comportament - distanțarea socială - i-a avantajat pe nordici, care-l au în sânge, ca să spunem așa, față de modelul nostru comportamental care ne face să ne apropiem fizic.

„Deci, dacă stăm puțin mai depărtați și încercăm să combatem o obișnuință din zona noastră geografică, ca oamenii să stea foarte apropiați unul de altul, să interacționeze chiar și fizic așa foarte apropiat, ceea ce e foarte bine, e un model cultural care probabil că e mai bun decât altele care predispun la singurătate, la înstrăinătare. De asta probabil că în țările nordice au avut mai mult noroc în această perioadă. Ei sunt în mod obișnuit mai distanți și nu fac altceva decât să-și trăiască viața obișnuită. Era la un moment dat un banc: cât timp o să mai dureze distanțarea socială la 2 metri în Norvegia - cred că era, sau într-un din țările nordice - că ei de obicei stau la 5 metri unul de celălalt”, a explicat prof dr Alexandru Rafila.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel