Razele X și cum au fost descoperite, poveste spusă de dr Vasi Rădulescu

Adisa Codruț |
Data publicării:
Radiografie umar. Foto: Pixabay
Radiografie umar. Foto: Pixabay

Razele X au fost descoperite de medicul german Willian Röntgen în 1895.

Într-una din recentele sale postări pe rețelele sociale, medicul Vasi Rădulescu vorbește despre razele X.

”Pauza de fascinație. Chiar dacă existau deja studii cu mult timp înainte, razele X au fost descoperite de Röntgen în 1895, el făcând și prima radiografie. Le-a denumit X pentru că pur și simplu nu știa ce fel de radiație a descoperit. Pe 22 decembrie 1895, Wilhelm îi face o radiografie soției, surprinzându-i structurile mâinii, împreună cu inelul.

În 1901 primește Nobelul pentru descoperirea sa. Puțini știu însă că Nikola Tesla făcea și el studii cu acest tip de radiație. În 1894, Tesla a identificat niște modificări ale unor filme, dar nu știa despre ce e vorba. Când lumea a aflat de razele X ale lui Röntgen, Tesla a început să facă experimente pe… el însuși. Ceea ce vedeți în poză este piciorul lui Tesla - structurile osoase + cuiele și capsele ghetelor”, notează dr Vasi Rădulescu.

Medicul Vasi Rădulescu mai amintește, într-o postare pe rețelele sociale, despre cât de complex este sistemul nervos. 

”Pauza de fascinație. Ceea ce vedeți în poză este sistemul nervos în toată splendoarea lui. Practic, tot corpul este inervat și conectat la creier -> asta ne ajută să primim informații, să ne mișcăm, să controlăm organele, să simțim stimuli diverși, să supraviețuim în lume.

Totul e bine ascuns sub piele, la fel cum sunt și celelalte rețele (vasculară, limfatică).Impulsurile circulă cu viteze amețitoare în ambele sensuri. În orice secundă avem milioane de impulsuri nervoase. Doar în creier se estimează că există 88 de miliarde de neuroni, fiecare făcând până la 10.000 de sinapse cu alți neuroni. Aici iau loc procese precum emoții, gânduri, acțiuni, memorare, procesare de simțuri, aducere aminte…

Te-ai „curentat” vreodată lovindu-te în cot? Ei bine, ai atins un nerv care trece pe acolo. Suntem ființe nervoase”, notează medicul Vasi Rădulescu.

Cercetători de la Universitatea Bayreuth au descoperit o formă unică și rapidă de regenerare a neuronilor răniți și a funcției lor în sistemul nervos central al peștelui zebra. Ei studiază celulele Mauthner, considerate anterior incapabile de regenerare. Însă, capacitatea lor de regenerare depinde în mod crucial de localizarea accidentării.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel