Te-ai ”curentat” vreodată lovindu-te în cot? Dr Vasi Rădulescu: ai atins un nerv care trece pe acolo

Adisa Codruț |
Data publicării:
Bolile autoimune afectează mai mult femeile decât bărbații
Bolile autoimune afectează mai mult femeile decât bărbații

Medicul cardiolog Vasi Rădulescu vorbește despre complexitatea sistemului nervos, pe care nu-l vedem, dar și îl simțim la fiecare pas și la fiecare emoție.

Medicul Vasi Rădulescu amintește, într-o postare pe rețelele sociale, despre cât de complex este sistemul nervos. 

”Pauza de fascinație. Ceea ce vedeți în poză este sistemul nervos în toată splendoarea lui. Practic, tot corpul este inervat și conectat la creier -> asta ne ajută să primim informații, să ne mișcăm, să controlăm organele, să simțim stimuli diverși, să supraviețuim în lume.

Totul e bine ascuns sub piele, la fel cum sunt și celelalte rețele (vasculară, limfatică).Impulsurile circulă cu viteze amețitoare în ambele sensuri. În orice secundă avem milioane de impulsuri nervoase. Doar în creier se estimează că există 88 de miliarde de neuroni, fiecare făcând până la 10.000 de sinapse cu alți neuroni. Aici iau loc procese precum emoții, gânduri, acțiuni, memorare, procesare de simțuri, aducere aminte…

Te-ai „curentat” vreodată lovindu-te în cot? Ei bine, ai atins un nerv care trece pe acolo. Suntem ființe nervoase”, notează medicul Vasi Rădulescu.

Cercetători de la Universitatea Bayreuth au descoperit o formă unică și rapidă de regenerare a neuronilor răniți și a funcției lor în sistemul nervos central al peștelui zebra. Ei studiază celulele Mauthner, considerate anterior incapabile de regenerare. Însă, capacitatea lor de regenerare depinde în mod crucial de localizarea accidentării.

Celulele Mauthner, cele mai mari celule găsite în creierul animalelor, fac parte din sistemul nervos central al majorității speciilor de pești și amfibieni și declanșează răspunsuri de scăpare pentru salvarea vieții atunci când prădătorii se apropie. Transmiterea semnalelor din celulele Mauthner către neuronii lor motorii este garantată numai dacă o anumită parte a acestor celule, axonul, este intactă. Dacă axonul este deteriorat la capătul său opus, funcțiile pierdute fie nu sunt restabilite deloc, fie doar încet și într-o măsură limitată. Cu toate acestea, celula Mauthner reacționează la o accidentare la mijlocul axonului cu o regenerare rapidă și completă. ”O astfel de regenerare rapidă a unui neuron nu a fost niciodată observată nicăieri în sistemul nervos central al altor specii de animale până acum. Aici, procesele de regenerare se extind de obicei peste câteva săptămâni sau luni", spune dr. Alexander Hecker, primul autor al noului studiu, într-un comunicat al universității citate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel