Regele Charles, diagnostic. Va fi operat. Cum se manifestă boala

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
regele charles - FOTO: Captură YouTube@The Royal Family
regele charles - FOTO: Captură YouTube@The Royal Family

Regele Charles este programat la operație. Cum se manifestă boala care afectează peste 90% dintre bărbați.

Regele Charles este bolnav. Acesta suferă de prostată mărită sau hiperplazie benignă de prostată. Regele Charles al Marii Britanii a solicitat tratament pentru o prostată mărită. Palatul Buckingham a adăugat, într-un comunicat afecțiunea Regelui Charles este benignă și că va merge la spital săptămâna viitoare pentru o procedură de corecție.

"La fel ca mii de bărbați în fiecare an, regele a solicitat tratament pentru o prostată mărită. Starea Majestății Sale este benignă și se va prezenta la spital săptămâna viitoare pentru o procedură de corecție", a precizat palatul într-un comunicat, potrivit BBC.

Regele Charles, în vârstă de 75 de ani, avea o agendă încărcată pentru această săptămână, dar acestea au fost amânate la sfatul medicului său pentru a permite o scurtă perioadă de recuperare, ceea ce a determinat palatul să facă anunțul de miercuri.

Regele Charles a ținut să împărtășească detaliile pentru a încuraja alți bărbați care se confruntă cu simptome să își verifice afecțiunile.

Vezi și: Ceaiul care curăță arterele și topește kilogramele. Motivul pentru care să adaugi o picătură de zeamă de lămâie

Prostată - FOTO: Freepik@MrDm

Hiperplazia benignă de prostată, cum se manifestă

Hiperplazia benignă de prostată, o mărire noncanceroasă a glandei prostatei, este cea mai frecventă tumoare benignă întâlnită la bărbați. Nu demult, un studiu a identificat o posibilă legătură genetică pentru hiperplazia benignă de prostată la bărbații cu vârsta sub 65 de ani care au o prostată foarte mărită.

Hiperplazia benignă de prostată produce simptome prin obstrucționarea fluxului de urină prin uretră. Simptomele legate de hiperplazia benignă de prostată sunt prezente la aproximativ unul din patru bărbați la vârsta de 55 de ani și la jumătate dintre bărbații de 75 de ani.

Cu toate acestea, tratamentul este necesar doar dacă simptomele devin deranjante. La vârsta de 80 de ani, aproximativ 20% până la 30% dintre bărbați experimentează simptome de HBP suficient de severe pentru a necesita tratament.

Până recent, intervenția chirurgicală a fost singura opțiune, până la aprobarea procedurilor minim invazive care deschid uretra prostatică și medicamentelor care pot ameliora simptomele fie prin micșorarea prostatei, fie prin relaxarea țesutului muscular prostatic care îngustează uretra.

Vezi și: Cele două senzații pe care le simt oamenii înainte de moarte. Sunt cele mai des întâlnire. Nu este vorba de durere

Semne și simptome

Simptomele hiperplaziei benigne de prostată pot fi împărțite în cele cauzate direct de obstrucția uretrală și cele datorate schimbărilor secundare în vezică.

Simptomele tipice de obstrucție includ:

- Dificultatea de a începe urinarea, în ciuda eforturilor

- Un jet de urină slab

- Întreruperi ale fluxului de urină

- Picurare la sfârșitul urinării, potrivit Hopkins Medicine.

Vezi și: Valeria Herdea, despre protestele din sistemul medical: Am găsit la CNAS o situație complicată

Schimbările la nivelul vezicii includ:

- O dorință bruscă și puternică de a urina

- Urinare frecventă

- Senzația că vezica nu este goală după terminarea urinării

- Trezirea frecventă noaptea pentru a urina (nocturie)

Pe măsură ce vezica devine mai sensibilă la urina reținută, un bărbat poate deveni incontinent (incapabil să controleze vezica, cauzând udarea patului noaptea sau incapacitatea de a răspunde suficient de rapid la urgența urinară).

Arderea sau durerea în timpul urinării poate apărea dacă există o tumoră la nivelul vezicii, o infecție sau o piatră. Sângele în urină (hematuria) poate anunța hiperplazia benignă de prostată, dar cei mai mulți bărbați cu hiperplazie benignă de prostată nu au hematurie.

"Nu este un cancer și, de obicei, nu reprezintă o amenințare gravă pentru sănătate. Mulți bărbați se îngrijorează că a avea o prostată mărită înseamnă că au un risc crescut de a dezvolta cancer de prostată. Acest lucru nu este cazul", arată NHS.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel