Respirația conștientă, terapie pentru ameliorarea durerii. Efect semnificativ în cazul pacienților oncologici

Monika Baciu |
Data publicării:
cancer - FOTO: Freepik@mdjahidhossain0886
cancer - FOTO: Freepik@mdjahidhossain0886

Această terapie reduce durerile cu care se confruntă pacienții oncologici.

Vezi și: Imunoterapia extinsă, tratament eficient în cazul cancerului pulmonar. Crește șansele de supraviețuire

Pentru milioanele de persoane care se luptă cu cancerul, durerea este adesea un însoțitor neplăcut. Deși au fost realizate progrese în managementul durerii, mulți pacienți continuă să sufere semnificativ, ceea ce le afectează calitatea vieții.

Dar ce ar fi dacă o tehnică simplă de respirație ar putea oferi ușurare? Un studiu recent publicat în BMJ Supportive & Palliative Care face lumină asupra modului în care o sesiune de 20 de minute de respirație conștientă ar putea ameliora durerea legată de cancer.

Cercetătorii din Malaysia, conduși de dr. Seng Beng Tan de la Subang Jaya Medical Centre, au investigat efectele unei intervenții scurte de mindfulness asupra durerii în cancer.

Studiul, desfășurat la University of Malaya Medical Centre, s-a concentrat pe evaluarea dacă o sesiune scurtă de mindfulness ar putea oferi o ameliorare semnificativă a durerii. Spre deosebire de programele mai lungi de mindfulness, acest studiu a vizat evaluarea unei tehnici rapide și accesibile care ar putea fi integrată cu ușurință în rutina zilnică.

Metodologia studiului

Studiul controlat randomizat a implicat 40 de pacienți adulți cu cancer și durere moderată până la severă, evaluată cu un scor de 4 sau mai mare pe o scară de la 0 la 10. Participanții au fost împărțiți în două grupuri: unul a beneficiat de o sesiune de respirație conștientă de 20 de minute, în timp ce celălalt a participat la o sesiune de ascultare suportivă de 20 de minute, care a servit drept grup de control.

Sesiunea de respirație conștientă a fost structurată în patru pași de câte 5 minute:

Identificarea inspirației și a expirației. Participanții s-au concentrat pe respirația lor naturală, observând fiecare inspirație și expirație.

Urmărirea întregii durate a respirației. Exercițiul a implicat urmărirea întregului ciclu al respirației, de la început până la sfârșit.

Concentrare. Participanții și-au centrat atenția pe senzațiile corpului lor, integrând conștientizarea respirației cu prezența corporală.Relaxarea corpului

Ultimul pas a ghidat participanții să elibereze tensiunea sistematic din corp, terminând cu un stadiu de relaxare.

Vezi și: Cazul Sf. Pantelimon. Vasile Astărăstoae: Au depășit limita decenței, au încălcat statutele și regulamentele proprii. Sunt uimit de doza de ipocrizie din societatea românească

Rezultate cheie

Rezultatele au fost remarcabile. Pacienții din grupul de respirație conștientă au raportat reduceri semnificative ale intensității și neplăcerii durerii comparativ cu grupul de control. În mod specific, intensitatea durerii a scăzut cu o medie de 1,38 puncte în grupul de respirație conștientă, comparativ cu 0,47 în grupul de ascultare suportivă.

Neplăcerea durerii a cunoscut o reducere de 2,05 puncte în grupul de respirație conștientă, comparativ cu 0,63 în grupul de control. În plus, nivelurile de anxietate au scăzut mai semnificativ în rândul celor care au practicat respirația conștientă.

Implicații

Rezultatele studiului sugerează că intervențiile scurte de mindfulness ar putea oferi o ușurare rapidă și eficientă a durerii pentru pacienții cu cancer. Ușurarea imediată experimentată de participanți ar putea fi deosebit de valoroasă pentru gestionarea episoadelor acute de durere sau pentru completarea strategiilor existente de management al durerii.

În plus, simplitatea și accesibilitatea respirației conștiente fac din aceasta o opțiune atrăgătoare pentru pacienții care ar putea să nu aibă acces la alte metode de ușurare a durerii.

Vezi și: Colesterolul mărit, mecanism de protecție asupra anevrismelor

Mindfulness - FOTO: Freepik

Limitările studiului

În ciuda rezultatelor promițătoare, studiul are câteva limitări. Dimensiunea relativ mică a eșantionului, de 40 de participanți, și desfășurarea studiului într-un singur centru medical pot afecta generalizarea rezultatelor.

În plus, deși intervenția a arătat îmbunătățiri notabile în ceea ce privește neplăcerea durerii și anxietatea, nu a atins diferența minimă clinic semnificativă pentru intensitatea durerii. Studiul a avut, de asemenea, o lipsă de urmărire pe termen lung, iar dependența de rezultatele auto-raportate introduce posibilitatea unui bias subiectiv.

Direcții viitoare

Această cercetare deschide calea pentru explorări suplimentare ale intervențiilor de mindfulness. Studiile viitoare ar putea examina frecvența și durata optimă a sesiunilor de respirație conștientă, efectele pe termen lung și eficacitatea acesteia în diferite tipuri și stadii de cancer.

Integrarea respirației conștiente în protocoalele standard de îngrijire a cancerului ar putea îmbunătăți bunăstarea pacienților și oferi o completare valoroasă la strategiile tradiționale de management al durerii.

Acest studiu evidențiază potențialul respirației conștiente ca un instrument simplu, dar eficient, pentru gestionarea durerii în cancer și îmbunătățirea calității generale a vieții.

Vezi și: Legătura dintre îmbătrânire și Alzheimer. Ce se întâmplă în creier pe măsură ce trec anii

Respirația conștientă, mindfulness, ce este

Respirația conștientă, sau mindfulness, este o tehnică care implică concentrara pe respirație ca un mod de a aduce atenția în prezent și de a reduce stresul. Practic, te focusezi pe modul în care respiri – cum aerul intră și iese din corpul tău – și încerci să observi aceste senzații fără a judeca sau a te lăsa distras de alte gânduri.

Mindfulness-ul este o formă de meditație care te ajută să fii conștient de momentul prezent, să observi gândurile și emoțiile tale fără a te lăsa prins de ele. Această practică poate ajuta la reducerea anxietății, îmbunătățirea concentrării și promovarea bunăstării generale, potrivit Healthline.

Pentru a începe, poți să găsești un loc liniștit, să te așezi confortabil și să îți concentrezi atenția pe respirația ta, observând cum aerul intră și iese din corpul tău. Dacă mintea ta începe să se abată, întoarce-ți ușor atenția înapoi la respirație. Este o practică simplă, dar eficientă, care poate avea beneficii semnificative pentru sănătatea ta mentală și emoțională.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel