Rinita alergică: primul simptom care apare. Răzvan Hainăroșie: Problema apare cu polipoză nazală. Dacă NU trece după o săptămână, mergi la medic

Giorgi Ichim |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Rinita alergica - Foto: Freepick @rcphotostock @YuriArcursPeoplei
Rinita alergica - Foto: Freepick @rcphotostock @YuriArcursPeoplei

Care e primul simptom al rinitei alergice, când apar alergiile de obicei și ce este polipoza nazală, complicația alergiilor.

Rinita alergică, cunoscută și ca febra fânului sau alergia la polen, este o afecțiune inflamatorie a mucoasei nazale cauzată de reacția sistemului imunitar la substanțe numite alergeni, care pot include polenul, acarienii, mucegaiurile, părul de animale și multe altele.

Când o persoană alergică intră în contact cu un alergen, sistemul lor imunitar reacționează exagerat, provocând simptome neplăcute în zona nazală și a gâtului.

"Primăvara - vara sunt vârfurile sezoniere de alergie", spune medicul ORL Răzvan Hainăroșie.

Ce faci dacă ești singur și te îneci cu mâncare. Cum te ajuți de un PERETE. Crina Neagu: Cu spatele drept, faci asta de 3 - 5 ori. Același efect ca manevra Heimlich

Boala gravă pe care o faci dacă te culci târziu. Nu se vindecă niciodată și macină fiecare părticică din corp

"În general, tinerii sunt mai mult afectați de problemele alergice.

Noi trebuie să luăm în calcul că alergia este o boală de sistem și că ea se poate manifesta ori la nivelul căilor respiratorii superioare, ori la nivelul căilor respiratorii inferioare, la nivelul tegumentului sau ca un tot unitar", a declarat dr. Răzvan Hainăroșie, medic ORL Institutul de fono-audiologie și chirurgie funcțională ORL prof. dr. Dorin Hociotă, în exclusivitate pentru DC Medical.

Rinita alergică - principalul simptom

"Cei mai mulți pacienți se plâng, în momentul în care au rinită, de obstrucția nazală. Este simptomul principal care afectează pacientul nostru.

În afară de acest lucru, în momentul în care pacientul are o rinită alergică, aceasta poate fi însoțită și de o rinoree, adică de secreții nazale care de cele mai multe ori sunt incolore și sunt apoase, de strănut, de mâncărimi, de ochi, uneori de conjunctivite asociate acestei rinite alergice.

Din punct de vedere medical noi putem ajuta pacientul cu tratament simptomatic și evident cu tratament țintit, care se leagă de cortizon topici administrați la nivel nazal, care nu se absorb în organism, ci doar scad inflamația de la nivelul cornetelor nazale inferioare.

Și putem, de asemenea, să administrăm pacienților noștri și diverse alte medicații care ajută la îndepărtarea congestiei nazale", a mai spus medicul Răzvan Hainăroșie.

După câte zile de simptome ar trebui să mergeți la medic

Mulți oameni dau vina pe mersul la mare, pe aerul condiționat sau pe alți factori care le pot determina simptomele rinitei, fără să știe că au rinită alergică. 

Potrivit medicului Răzvan Hainăroșie, "dacă simptomele nu trec după o săptămână sau două săptămâni, dacă lucrurile nu reintră în normal, cu siguranță trebuie văzut un medic ORL ca să vadă care este problema reală acolo".

Mai mult, medicul spune că "aerul marin ne ajută, cu siguranță".

"Este un un factor care ne ajută și toți aerosolii marini ne ajută. Cu excepția celor care au alergii declanșate de alge marine, aerosolii marini ajută", ne-a mai spus medicul.

Ce este polipoza nazală, complicația alergiilor

"Problemele apar atunci când alergiile se pot complica și cu polipoză nazală", a spus medicul ORL.

Polipoza nazală este o afecțiune caracterizată prin dezvoltarea de polipi (mase anormale de țesut moale) în interiorul cavității nazale și/sau a sinusurilor paranazale. Polipii nazali sunt de obicei nedureroși, dar pot provoca simptome neplăcute precum congestie nazală persistentă, secreții nazale abundente, dificultăți de respirație, pierderea mirosului și gustului, precum și rinoree postnazală (scurgere în gât).

Acești polipi pot varia în mărime de la mici la mari și pot afecta una sau ambele părți ale cavității nazale.

"Practic mucoasa nazală poate degenera și poate produce polipi nazali. Aceștia sunt niște mase cărnoase care produc obstrucție nazală și sinuzală.

Și atunci, rinita noastră - care a determinat o degenerare polipoidă a mucoasei nazale - se poate complica și cu o rinosinuzită, care, dacă ajungem într-o fază acută evident că va trebui tratată inclusiv cu medicație antibiotică", a spus Răzvan Hainăroșie.

Cauzele exacte ale polipozei nazale nu sunt pe deplin înțelese, dar se crede că inflamația cronică a mucoasei nazale și a sinusurilor paranazale este un factor important. Acest tip de inflamație poate fi asociat cu infecții respiratorii recurente, astm, alergii și alte condiții de sănătate.

Factori genetici și mediul înconjurător pot, de asemenea, să joace un rol în dezvoltarea polipozei nazale.

Simptomele polipozei nazale pot varia în funcție de mărimea, numărul și localizarea polipilor, dar pot include următoarele:

- Congestie nazală persistentă

- Secreții nazale abundente

- Pierderea mirosului și gustului

- Durere facială sau senzație de presiune

- Dificultăți de respirație

Este important să discutați cu un medic pentru a obține un diagnostic corect și pentru a dezvolta un plan de tratament adecvat în funcție de severitatea afecțiunii.

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel