Rinita cronică hipertrofică și deviația de sept, tratate printr-o singură intervenție. Apostu: Va ține pe viață nasul desfundat

Sonia Baciu |
Data publicării:
rinita cronica. FOTO: Freepik @prostooleh
rinita cronica. FOTO: Freepik @prostooleh

Rinita cronică hipertrofică și deviația de sept sunt factorii de obstrucție nazală. Cum se poate scăpa de aceasta printr-o singură intervenție.

Rinita cronică hipertrofică și deviația de sept sunt două dintre afecțiunile nasului care duc la dificultăți importante în privința respirației.

Rinita, cauze și simptome

Rinita este termenul medical pentru inflamația mucoasei interioare a nasului. Inflamația nazală cronică durează o perioadă lungă de timp, de obicei mai mult de 12 săptămâni. Este diferită de rinita acută, care durează câteva zile sau până la 4 săptămâni înainte de a dispărea.

De cele mai multe ori, cauzele rinitei cronice sunt date de alergii, însă în afară de acestea mai pot fi:

- sarcina

- medicația

- iritanții din aer

- fumatul

- astmul sau sinuzita cronică

- boala de reflux gastric, notează Healthline.

Principalul simptom al rinitei cronice este congestia nazală sau nasul înfundat.

Este posibil să simțiți că trebuie să vă suflați nasul tot timpul, dar să constatați că iese puțin mucus.

Acest lucru se întâmplă deoarece congestia nu este cauzată de acumularea de mucus, ci pentru că pasajele nazale sunt umflate.

”Cornetele nazale ne ajută să filtreze aerul, să umidifice și să îl încălzească. În timp, din păcate, cornetele cresc în volum pentru că lucrează foarte mult și ajung să acopere toată nara.

Aceste cornete nazale se umflă încetul cu încetul, iar diagnosticul pe care îl dăm pacientului este de rinita cronică hipertrofică”, a declarat dr. Ana Maria Apostu, medic ORL, la Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1.

Vezi și: Vaccinarea antigripală, modificări. Dan Zaharescu: Medicii de familie, stimulați prin indicatoare de performanță

Deviația de sept, cauze și simptome

Cea de-a doua situație care duce la obstrucția nazală, dar și la dureri de cap, este deviația de sept. 

Septul nazal este un  cartilagiu care separă cele două nări, însă nu se află fix pe mijlocul nasului. ”Ne naștem cu el strâmb, de obicei avem o deviație de sept. 90% dintre oameni au deviație de sept, dar o au mai mică sau mai mare”, a explicat medicul ORL-ist.

Deviația de sept poate să fie cauzată și de accidentări, precum cele sportive, căzături, accidente rutiere sau în urma unei bătăi.

Simptomele deviației de sept includ:

- dureri de cap

- congestia nazală

- respirație zgomotoasă

- sângerare nazală

- sinuzită

- apneea în somn

- sforăitul, arată Cleveland Clinic.

Rinita cronică și deviația de sept, tratament comun 

Tratamentul deviației de sept se realizează chirurgical, dar, susține dr. Ana Maria Apostu, există situații în care și după șase luni de la intervenție pacientul să nu respire bine, dar nu din cauza unei operații nereușite.

”Din cauza acestor cornete nazale, care sunt foarte umflate. Ele se umflă în timp, de la an la an, în funcție de ce aer respiri, ce aer poluat sau rece respiri. Iar în cazul acesta este nevoie să micșorezi și cornetele nazale.

Când vine pacientul la noi, să îl ajutăm că respiră prost, zi de zi, îi explicăm că sunt cei doi factori de obstrucție nazală.

Nu avem doar o deviație de sept, avem și o rinită cronică hipertrofică. Și atunci le rezolvi pe amândouă. Dai la o parte acest cartilagiu și îl pui pe linia mediană și reduci aceste cornete nazala la jumătate. Înainte se tăiau cu foarfeca excesul de mucoasă, dar sângera foarte tare.

Acum s-a îmbunătățit metoda. Sunt alte metode, de coagulare a țesutului, de topire a țesutului, turbinectomia prin radiofrecvență.

Dacă rezolvi ambii factori de obstrucție, în aceeași procedură, va ține pe viață nasul desfundat. Dar, trebuie menționat, cornetele nazale se mai pot inflama mai departe dacă nu avem grijă de ele. Avem grijă să nu respirăm aer rece sau poluat și să spălăm nasul cu apă de mare”, a mai spus medicul ORL-ist. 

Turbinectomia prin radiofrecvență este o opțiune chirurgicală minim invazivă care poate reduce volumul țesuturilor într-un mod precis și țintit. Această tehnică utilizează curenți electrici din gama undelor de radiofrecvență pentru a produce căldură în jurul electrodului, creând astfel leziuni în țesutul submucos al cornetelor, arată Medscape.

Vezi și: Somnifer, eficient pentru reducerea proteinei care provoacă Alzheimer. Ciurea: Dacă nu dormi, n-are cum să se întâmple asta

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel