Riscurile autotransplantului cu celule stem. Dr. Alina Tănase: Doza este calculată la limita toxicității

Sonia Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
riscurile autotransplantului. FOTO Freepik @ rawpixel
riscurile autotransplantului. FOTO Freepik @ rawpixel

Prof. dr. Alina Tănase, reputat medic hematolog de la Institutul Clinic Fundeni ne-a vorbit despre terapiile celulare, dar și despre riscurile la care sunt supuși cei care apelează la acest gen de terapie.

Prof. dr. Alina Tănase, reputat medic hematolog de la Institutul Clinic Fundeni a precizat, în exclusivitate, pentru Academia de Sănătate de la DC Medical care sunt riscurile unui autotransplant medular, dar și cum decurge perioada de după acesta.

”Sunt riscurile obișnuite ale chimioterapiei. Sunt exacerbate, pentru că vorbim de o chimioterapie cu doză mai mare. Și atunci, este o perioadă în care pacientul intră în aplazie, asta înseamnă că numărul de leucocite scade foarte mult, până la zero, sunt multe cazuri în care avem zile întregi în care nu decelăm niciun leucocit în hemoleucogramă, iar asta înseamnă că pacientul are o capacitate de apărare foarte redusă.

Trombocitele, de asemenea, și ele scad foarte mult, chiar spre zero, iar capacitatea pacientului de a-și menține o coagulare normală este afectată.

Complicațiile derivă din această perioadă de aplazie severă, fie că vorbim de infecții, de orice fel, bacteriene, virale, fungice, sau tulburări de coagulare.

Cu siguranță că o categorie importantă de complicații sunt cele toxice. Evident pacientul trebuie să suporte doza aceasta mare de chimioterapie și nu am menționat că această doză este calculată la limita toxicității organelor vitale.

Studiile sunt făcute pe această combinație de chimioterapie cât organismul să reziste din punct de vedere al funcției hepatice, al funcției renale, cardiace.

Nu ne mai interesează funcția hematologică pentru că pe aceasta o refacem cu celulele stem.

Dar complicațiile toxice pot să apară, mucozita este una dintre cele mai frecvente complicații și pacientul o percepe poate cel mai greu, fiindcă în momentul în care se distruge mucoasa tubului digestiv și apare durerea și apare incapacitatea de a mânca normal, uneori și de a înghiți sau vorbi normal.

Atunci este o perioadă foarte grea care necesită suport intens, medical, până când pacientul începe să își refacă hematopoieza și când ajung în sângele periferic aceste leucocite care ne ajută să refacem toate mucoasele și să pacientul să își reia viața normală”, a explicat dr. Alina Tănase, la Academia de Sănătate.

CAR-T sau terapiile celulare, singura ȘANSĂ a pacienților cu LEUCEMIE, realitate în România. Dr. Tănase: Un VIS al oricărui oncolog, să DISTRUGĂ cancerul

Ce se întâmplă cu tratamentul convențional după autotransplant

”Evaluarea după autotransplant, în mod standard, se face după ziua 100, când vorbim de o evaluare imagistică, dacă este vorba despre un limfom, și cel ai frecvent indicația este de PET-CT, pentru a stabili exact răspunsul post-autotransplant.

Dacă vorbim de mielom multiplu, atunci avem analize specifice pentru această boală.

După evaluarea de 100 de zile există categorii de pacienți care au nevoie de întreținere și, de foarte multe ori, pacienții cu mielom multiplu primesc terapie cu Lenalidomină pentru întreținere, pacienții cu Boala Hodgkin, dacă au intrat cu factor de pronostic negativ în transplant primesc Brentuximab, de întreținere sau pot pur și simplu să fie monitorizați, la început din 3 în 3 luni, apoi din 6 în 6 luni și apoi anual, pentru a verifica foarte strict reapariția vreunui semn de boală”, a mai precizat medicul. 

Vezi mai multe în video:

                                         

Vezi și: Autotransplantul de celule stem, RESET al imunității. Ce BOLI tratează. Dr. Alina Tănase: Boala stă pe loc, nu mai avansează

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel