România, val de cazuri de cancer în stadiu avansat. Diana Păun: Românii se TEM să afle un diagnostic sever

România, val de cazuri de cancer în stadiu avansat. Diana Păun Românii se TEM să afle un diagnostic sever
România, val de cazuri de cancer în stadiu avansat. Diana Păun Românii se TEM să afle un diagnostic sever

Diana Păun a tras un semnal de alarmă privind cazurilor de cancer, în România.

Cancerul de sân reprezintă principala cauză de mortalitate prin cancer la femei, iar diagnosticul precoce poate fi salvator, a declarat, vineri, consilierul prezidenţial Diana Păun, care a atras atenţia însă asupra faptului că multe cazuri sunt depistate în stadii avansate de boală.

"O problemă de sănătate publică în creştere la nivel mondial, cancerul reprezintă una dintre principalele cauze de morbiditate şi mortalitate. Cu cea mai mare incidenţă din toate tipurile de cancer şi principala cauză de mortalitate prin cancer la femei, cancerul de sân ar trebui să fie în centrul atenţiei noastre. Diagnosticul precoce al cancerului poate fi salvator, cu toate acestea, cel puţin în România, cele mai multe cazuri sunt depistate în stadii avansate de boală, când prea puţine lucruri se pot face.

Concluziile unui studiu internaţional privind barierele în calea detectării precoce menţionează că acestea sunt complexe şi depăşesc comportamentele individuale. Românii se tem să afle un diagnostic sever", a precizat ea, în cadrul unei dezbateri organizate la Ambasada SUA, pe tema screeningului de cancer la sân, notează Agerpres.

Consilierul prezidenţial a indicat şi alte bariere structurale în calea depistării precoce, precum: lipsa unei politici coerente privind cancerul, "capacitatea slabă de asistenţă medicală, în special în anumite regiuni defavorizate", distanţa, sărăcia, accesul limitat la media.

Diana Păun a pledat pentru un efort concentrat, care să implice autorităţile, asociaţiile de pacienţi şi profesioniştii din sistem, pentru a găsi soluţii personalizate destinate oraşelor mari şi populaţiilor vulnerabile. Ea a menţionat că Planul naţional de combatere a cancerului, lansat în ianuarie la Administraţia Prezidenţială şi preluat într-o iniţiativă legislativă, precum şi legea privind ziua supravieţuitorului de cancer reprezintă paşi importanţi în lupta împotriva cancerului.

În România, rata de mortalitate generată de cancerul de sân a crescut cu 6% în 2021Pamela Ward, şefa Serviciului Comercial al Ambasadei SUA, a declarat că aproape 90% din cancerele de sân depistate în faze incipiente pot fi tratate cu succes. Pe de altă parte, în România, rata de mortalitate generată de cancerul de sân a crescut cu 6% în 2021.

"Cancerul mamar este doar unul dintre multele tipuri de cancer, dar este şi unul dintre cele mai răspândite. În România, cancerul mamar reprezintă mai mult de 25% dintre toate tipurile de cancer depistate la femei, iar conform datelor noastre, rata de mortalitate generată de cancerul de sân este în creştere. A crescut cu 6% doar în 2021. Prin urmare, discuţia de astăzi nu este doar una importantă, dar este şi una foarte actuală. (...) Atunci când cancerul de sân este depistat şi tratat în faze incipiente, şansele de supravieţuire sunt foarte mari. Aproape 90% din cancerele de sân depistate în faze incipiente pot fi tratate cu succes. Din acest motiv, screening-ul în timp util şi diagnosticul precoce sunt foarte importante. Organizaţia Mondială a Sănătăţii transmite că mamografiile, ca metodă de screening, pot reduce mortalitatea generată de cancerul de sân cu 20%", a declarat aceasta.

Secretarul de stat Marius Tiberiu Brădăţan, de la Ministerul Sănătăţii, a precizat la rândul său că depistarea la timp a cancerului de sân permite aplicarea unor tratamente care să vindece boala. El a menţionat că până în anul 2018, România nu a avut un program de screening pentru cancerul de sân, organizat pe baze populaţionale.

"România a demarat implementarea programului de screening pentru cancerul de sân utilizând fonduri structurale din Fondul Social European 2014-2020. Avem un proiect de fază I, în cadrul căruia s-au elaborat metodologiile de implementare a programului, registrul de screening şi s-au elaborat curriculele de training ale personalului implicat. Acest proiect, desfăşurat în parteneriat de Institutul Oncologic 'prof. dr. Ion Chiricuţă' din Cluj şi Institutul Naţional de Sănătate Publică are ca rol să valorifice experienţa Institutului Oncologic Cluj/Napoca şi să ofere suport logistic şi de management pentru implementarea programului. (...) De asemenea, avem un proiect pilot care, pe baza metodologiilor elaborate în această fază I, pilotează implementarea screening-ului în două regiuni: regiunea nord-vest şi vest - implementat de Institutul Oncologic Cluj/Napoca şi regiunea nord-est şi sud-est - implementat de Institutul Regional de Oncologie Iaşi", a spus acesta.

"Există soluţii care pot să ajute"


În cadrul evenimentului a fost prezentată şi o unitate mobilă cu echipament de screening, parte a unei campanii privind importanţa diagnosticului precoce.

"Ne-am dorit, cu această caravană, care a pornit din Cluj şi care merge şi la Iaşi, şi la Sibiu - a fost la Constanţa, este astăzi în Bucureşti - să arătăm femeilor că există soluţii care pot să le ajute, astfel încât din timp se depisteze probleme precum cancerul de sân, pentru a le asigura o rată de supravieţuire mai mare în viitor. Această caravană este una simbolică. Nu sunt echipamente unde se pot face investigaţii. Există două caravane funcţionale, una la IOCN şi una la IRO, în Iaşi şi în Cluj. Femeile pot apela la acele caravane unde se pot diagnostica", a declarat Alexandra Munteanu, manager al companiei General Electric Healthcare pentru România şi Republica Moldova.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), în 2020, 2,3 milioane de femei au fost diagnosticate cu cancer de sân şi au fost înregistrate 685.000 de decese la nivel global. La sfârşitul anului 2020, 7,8 milioane de femei au fost declarate supravieţuitoare ale bolii, după ce au fost diagnosticate cu cancer de sân în ultimii 5 ani. Media anilor de viaţă pierduţi prematur prin cancer de sân este de aproximativ 7 ani la 1.000 de femei adulte, în timp ce rata de supravieţuire la 5 ani este de aproximativ 75% în România, faţă de 83% în UE. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel