Ruperea ligamentului încrucișat de la genunchi, operația care îl repară. Chirurgul ortoped explică

Dana Lascu |
Data publicării:
EXCLUSIV
Problemele la genunchi pot fi rezolvate prin mai multe metode
Problemele la genunchi pot fi rezolvate prin mai multe metode

Ruperea ligamentului încrucișat de la genunchi poate fi reparată printr-o operație care lasă cicatrici mici și pentru care recuperarea este destul de rapidă. Explică doctor Tarek Nazer, ortoped supraspecializat în chirurgie artroscopică

Ruperea totală sau parțială a unui ligament încrușiat trebuie reparată, pentru că altfel genunchiul devine instabil, spune dr Tarek Nazer, medic ortoped supraspecializat în chirurgie artroscopică. 

DC Medical: Care e rolul ligamentului încrucișat și ce probleme pot să apară la el?

Dr Tarek Nazer: Operația de reconstrucție a ligamentului încrucișat anterior este indicată atunci când suferim de o ruptură completă a acestuia, iar genunchiul suferă o instabilitate la anumite mișcări. Leziunea parțială a ligamentului încrucișat anterior se poate trata și fără operație. Operația durează aproximativ 60-90 minute, unde se efectuează reconstrucția ligamentului încrucișat anterior folosind o grefă de ligament tot de la pacient, și intergrarea ei în tunelul efectuat pentru recontrucția ligamentului încrucișat anterior și restabilirea genunchiului. Cicatriciile sunt mici, de aproximativ 3-4 cm, atunci când vorbim de o metodă artroscopică minim invazivă.

DC Medical: Care sunt leziunile acestui tip de ligament, ce le provoacă, cât de grave sunt și cum se repară?

Dr Tarek Nazer: Cum am specificat, există două tipuri de leziuni și anume leziunea parțială sau leziunea totală a ligmanetului încrucișat anterior. De cele mai multe ori, acestea sunt post traumatice sau apar în urmă unei mișcări greșite a articulației genunchiului, unde forță aplicată depășește rezistență ligamentului, ceea ce duce la ruperea lui. Tratamentul chirurgical reasigură stabilitatea genunchiului, iar pacienții operați pot efectua și sporturi de performanță după o perioada de recuperare.

DC Medical: Operația în sine în ce constă? Și cât durează recuperarea?

Dr Tarek Nazer: Operația implică recoltarea unei grefe de ligament și efectuarea de tunele unde va fi integrată nouă grefă. Există mai multe variante de ligamente pe care putem să le folosim, însă cel mai des este folosită grefa Hamstring, apoi se practică efectuarea tunelelor unde trebuie să menționăm că este foarte important ca medicul care face operația și efectueză tunelele să tensioneze grefa în mod corect pentru a reasigura stabilitatea genunchiului, deoarece o poziție incorectă a tunelului sau introducerea unei grefe fără tensionarea ei duce la instabilitatea genunchiului post operator. Cicatriciile sunt foarte mici dacă folosim metodă artroscopică pentru reconstrucția ligamentului, iar perioada de recuperare durează 2-3 luni, timp în care pacientul urmează un program special de kinetoterapie pentru întărire musculară și creșterea mobilității.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel