S-a descoperit o nouă regiune a creierului care suprimă frica

Alexandra Mănăilă |
Data actualizării: | Data publicării:
Creierul este afectat
Creierul este afectat

O nouă regiune a creierului care suprimă frica a fost identificată de către oamenii de știință de la Universitatea Texas A & M. Această descoperire deține un potențial uriaș pentru dezvoltarea de noi intervenții clinice la pacienții cu boli psihiatrice, cum ar fi tulburarea posttraumatică de stres (PTSD).

 

Dr. Stephen Maren, profesor universitar de științe psihologice la Universitatea din Texas și echipa sa au găsit o regiune mică a creierului în talamus, care joacă un rol important în inhibarea fricii la șobolani.
Înainte de descoperirea aceasta, regiunea respectivă era considerată a fi responsabilă pentru realizarea unui gând complex, dat fiind că informațiile senzoriale călătoresc de la periferia creierului către cortex.

"Cortexul prefrontal joacă un rol în reglementarea emoției, așa că a fost foarte interesant să aflăm felul în care se realizează acest lucru. Această cercetare de bază, care identifică o proiecție specială de la cortexul prefrontal la nucleul care se regăsește în talamus, ne îndreaptă către părți ale creierului, care sunt importante pentru funcția de inhibare a fricii. Prin urmare, ne deschide o cale nouă de a găsi medicamente, terapii și intervenții pentru tulburările psihiatrice " a declarat prof.dr. Maren

În laboratorul său, Maren și echipa lui au expus șobolanii la diverse emoții prin folosirea unor tonuri asociate inițial cu șocuri ușoare pentru picioare pentru a crea frica, după care au expus șobolanii la sunete repetitive perioade prelungite pentru a le suprima frica. Folosind o abordare farmacologică, Maren și echipa sa au inactivat nucleul și au descoperit că șobolanii nu și-au putut suprima frica. Ei au folosit ulterior o strategie farmacogenetică menită să reducă liniștirea neuronilor selectiv în cortexul prefrontal. Ei au descoperit astfel rolul pe care îl joacă tot acest circuit specific al creierului în inhibarea fricii. Cercetătorii vor putea de acum încolo, să se concentreze să găsească tratamente mai bine direcționate pentru diverse tulburări psihiatrice, tratamente care să funcționeze mai bine și să dureze mai mult.

În prezent, majoritatea medicamentelor pe care medicii le utilizează pentru a trata tulburările psihiatrice vizează toți neuronii din creier. Terapiile comportamentale, cum ar fi terapia de extincție pentru PTSD, în timpul cărora pacienții suferă o expunere prelungită și repetitivă la traumele lor în condiții de siguranță, sunt eficiente în diminuarea fricii, dar pacienții recidivează adesea.

Studiul, publicat în revista Nature Communications pe 30 octombrie, îl puteți citi integral aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel