Salteaua de pat: când începe să devină toxică. Studii

Angela Sabău |
Data publicării:
Așternuturi
Așternuturi

Salteaua din spumă poliuretanică ar putea avea unele efecte nebănuite asupra sănătății. Cercetătorii au descoperit că în prezența căldurii corpului, acestea emană anumite substanțe.

Patul pare a fi un refugiu pentru oricine, mai ales când se simte obosit, ori când vine noaptea. Totuși, specialiștii atrag atenția asupra faptului că datorită căldurii emanate de corpul nostru, salteaua ar putea emana subsanțe chimice potențial nocive, potrivit webmd.com.

Este cunoscut faptul că saltelele eliberează cantități mici de substanțe chimice gazoase numite compuși organici volatili (COV). Acești compuși organici volatili provin în principal din poliuretanul utilizat în saltea, dar și din alte substanțe chimice utilizate în materialele ignifuge și materiale plastice, au spus cercetătorii.

Din păcate, căldura corpului pare să crească emisiile de COV din salteau, conform testelor efectuate pe opt tipuri diferite de saltele din poliuretan.

Dar nu est cazul să auncăm saltelele. Dozele estimate de cele mai multe COV au rămas cu mult sub nivelurile care ar putea provoca efecte asupra sănătății, au remarcat cercetătorii.

Cu toate acestea, unii compuși au atins niveluri de îngrijorare pentru sugari și copii mici, în cazul în care vârstele lor au fost luate în considerare în calculele de expunere, cercetatorii au adăugat.

Efecte asupra sănătății

"Nu există nici un motiv de panică și totuși este important să înțelegem că calitatea aerului în micro-mediul nostru de dormit este importantă în ceea ce privește expunerea noastră la diferiți poluanți, cum ar fi COV", a declarat cercetătorul principal Yael Dubowski, profesor asociat la Institutul de Tehnologie din Israel. "Prin urmare, ar trebui să facem un efort pentru a o îmbunătăți".

Efectele asupra sănătății asociate cu COV variază de la iritarea ochilor, nasului și gâtului până la dureri de cap și leziuni ale organelor, potrivit Agenției pentru Protecția Mediului din S.U.A. Unii compuși organici volatili, inclusiv benzenul, acetaldehida și formaldehida, au fost asociate cu risc crescut de cancer.

Pentru studiu, Dubowski și colegii ei au folosit pt saltele diferite, pe care au simulat condițiile de dormit, respectiv au imitat căldura corpului ridicată, umiditatea și dioxidul de carbon cauzate de oameni atunci când dorm pentru câteva ore.

Saltelele au fost lăsate la aerisit cel puțin șase luni înainte de studiu, a remarcat Sarah Evans, profesor asistent de medicină de mediu și sănătate publică la Școala de Medicină Icahn din Muntele Sinai din New York City.

"Deseori ne gândim că dacă lăssați la ceva la aerisit, puteți reduce dramatic nivelul substanțelor chimice care nu sunt gaze", a spus Evans, care nu a fost implicat în studiu. "În acest caz, chiar și după șase luni au mai văzut niveluri apreciabile de gaze". Căldura corporală a apărut pentru a spori eliberarea de compuși organici volatili a saltelelor, comparativ cu nivelurile eliberate când saltelele nu erau utilizate, au descoperit cercetătorii. Estimările expuse au rămas sub nivelul
eliberat atunci când saltelele nu erau în uz, au descoperit cercetătorii. Expunerile estimate au rămas sub niveluluri semnificative stabilite în conformitate cu legislația strictă a mediului din California, au remarcat cercetătorii.

Posibil pericol pentru copii

Cu toate acestea, în cazul în care nivelurile de expunere au ținut cont de vârsta copilului, imaginea a fost mai multă îngrijorare. De exemplu, compușii legați de cancer, cum ar fi acetaldehida, formaldehida și benzenul, s-au apropiat sau au depășit nivelurile ajustate la vârstă, au spus cercetătorii. Noul studiu a fost publicat pe 10 iulie în revista Environmental Science & Technology. Expertii sunt, în general, mai preocupați de expunerea copiilor la COV, a spus dr. Kenneth Spaeth, șef de medicină ocupațională și de mediu la Northwell Health în Great Neck, N.Y.

Bebelușii petrec, în special, mult timp în pătuț, situați pe saltele de spumă care produc aceste gaze, a spus Spaeth, care nu a participat la studiu.

"Având în vedere vârsta și dimensiunea lor, a sporit vulnerabilitatea față de posibilele efecte toxice", a spus el.

Risc de cancer

„Chiar dacă aceste substanțe chimice nu fac daune imediate, există îngrijorarea că expunerea va crește riscul de apariție a cancerului, de-a lungul vietii”, a spus Evans și Spaeth.

Cel mai bun mod de a proteja împotriva COV-urilor este să mențină o bună ventilație în interiorul casei dvs., prin deschiderea ferestrelor și utilizarea fanilor, au spus ei.

"Aerul interior poate avea până la 10 ori mai mulți compuși oragnici volatili decât în aer liber", a spus Evans. "Obținerea de aer proaspăt poate ajuta într-adevăr să reducă aceste expuneri."

De asemenea, consumatorii pot alege saltele din alte materiale decât spuma poliuretanică, a spus Evans. Saltelele care conțin bumbac, lână și latex natural vor produce niveluri mai scăzute de gaze.

În plus, consumatorii se află într-o poziție foarte dificilă, spune Spaeth. "Este foarte greu să obțineți informații bune despre ceea ce conține o saltea și chiar dacă știți că, dacă nu aveți o bună înțelegere a diferitelor materiale, este greu să știți ce produse chimice ar putea fi emise din aceste materiale. Produsele chimice care sunt emise nu vor fi enumerate într-o etichetă care să indice de ce este fabricată salteaua", a spus Spaeth. "Acestea sunt produse secundare ale materialelor".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel