Salvați Copiii: aparatură medicală performantă de aproape 1 milion de euro, donată

Adisa Codruț |
Data publicării:
Aparat donat de Salvați Copiii vital pentru micuții prematuri
Aparat donat de Salvați Copiii vital pentru micuții prematuri

Asociația Salvați Copiii a donat aparatură medicală performantă de aproape un milion de Euro în ultimii opt ani.

Organizația Salvați Copiii România a accelerat în 2019 programul de combatere a mortalității infantile, capitol care încă plasează România punul din primele locuri în Uniunea Europeană, din cauze în general prevenibile sau tratabile. Astfel, în urma datelor centralizate transmise de medicii din București și Ilfov, au fost dotate constant, 13 instituții medicale, în ultimi opt ani de zile, cu echipamente medicale în valoare totală de peste 960.000 de Euro. Doar în anul 2019 au fost donate 15 echipamente performante în valoare de 236.306 Euro.

Dintre cele 13 maternități, șapte sunt de grad trei și deservesc întreaga regiune, aici ajungând prin transfer cazurile cu patologii severe.

Principala cauză a mortalității infantile este prematuritatea, care înregistrează o creștere semnificativă în aproape toate țările lumii. Copiii prematuri au mari șanse de supraviețuire și recuperare, dacă maternitatea în care se nasc are la dispoziție aparatură medicală adecvată unei intervenții rapide.

Medicul Gheorghița Sardescu, șef secție neonatologie Spitalul Clinic de Urgență Sf. Pantilimon, explică de ce este crucial ca maternitatea să fie dotată cu aparatură vitală, prezentând cazul unei fetițe pe care a salvat-o și care luna aceasta a împlinit șase luni: „S-a grăbit puțin și a venit pe lume în iunie 2019, la doar 28 de săptămâni. Cu o greutate de 900 grame, prezentație pelviană, a venit pe lume prin cezariană, oligoamnios și a primit o notă foarte mică la naștere. Starea ei a fost foarte gravă, a fost necesară ventilație mecanică șase zile invaziv și 20 zile non-invaziv. Evoluția în următoarele săptămâni a fost surprinzătoare și doar o enteropatie a prelungit spitalizarea ei pentru trei luni. Dar era ceva la care ne așteptam să apară având în vedere circumstanțele perinatale. Este greu, poate chiar imposibil să descriem în cuvinte toate etapele prin care trec acești copii. Pare a fi imposibil și să treci peste un astfel de început.

Vă cerem ajutorul să ne susțineți în continuare pentru dotarea maternităților cu aparatură medicală performantă pentru că avem toți nevoie de speranță, iar nou-născuții prematur au nevoie de noi toți.”

În ultimii opt ani, Salvați Copiii România a investit peste cinci milioane de Euro în dotarea a 96 de maternități și secții de nou-născuți din toate județele țării cu 630 de echipamente medicale, care au ajutat la supraviețuirea a peste 72.000 de copii.

O parte din aceste fonduri a fost colectată din solidaritatea companiilor care au înțeles că sprijinirea maternităților din România este o prioritate socială, se arată într-un comunicat de presă al asociației.

Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România: „Când ne-am pus în slujba maternităților, înțelegând că marile drame ale nou-născuților sunt cauzate de aparatura medicală deficitară, am pornit la drum singuri. Ni s-au alăturat imediat medici dedicați și, treptat, susținători și parteneri sociali, pe care mizăm în continuare.

De aceea este atât de important acest mecanism de direcționare a 20% din impozitul pe profit, pentru că înseamnă implicare și efort conjugat.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel