Sânge de laborator, administrat în premieră unor pacienți. În prezent avem cele patru grupe cunoscute și una extrem de rară, sângele de aur

Sonia Baciu |
Data publicării:
sange de laborator. FOTO: Freepik @rawpixel
sange de laborator. FOTO: Freepik @rawpixel

Au fost realizate primele transfuzii cu sânge de laborator, într-un studiu clinic.

Sângele cultivat în laborator a fost introdus în pacienți, în cadrul unui studiu clinic în premieră mondială, spun cercetătorii britanici, potrivit BBC.

Astfel, cantități mici de sânge, echivalentul a două linguri, sunt testate pentru a vedea cum se comportă în interiorul organismului.

Cea mai mare parte a transfuziilor de sânge vor fi asigurate prin donațiile de sânge, însă scopul final este acela de a produce grupe de sânge foarte rare, care sunt greu de obținut.

Dacă sângele nu se potrivește cu exactitate, atunci organismul începe să îl respingă și tratamentul eșuează. Acest nivel de compatibilitate tisulară merge dincolo de binecunoscutele grupe de sânge A2, B3, AB4 și O1, pozitive și negative

Profesorul Ashley Toye, de la Universitatea din Bristol, a declarat că unele grupe sunt ”foarte, foarte rare” și că ”s-ar putea să existe doar 10 persoane în țară” capabile să doneze.

În acest moment, există doar trei unități din grupa de sânge ”Bombay” - identificată pentru prima dată în India - în stoc în toată Marea Britanie.

Sângele de laborator, cum funcționează

Proiectul de cercetare reunește echipe din Bristol, Cambridge, Londra și de la NHS Blood and Transplant.

Acesta se concentrează asupra globulelor roșii care transportă oxigenul de la plămâni către restul corpului.

Iată cum funcționează:

Se începe cu o donare normală de o jumătate de litru de sânge (aproximativ 470 ml).

Se folosesc bile magnetice pentru a extrage celulele stem flexibile care pot deveni celule roșii din sânge.

Aceste celule stem sunt încurajate să crească în număr mare în laboratoare.

Sunt apoi ghidate să devină celule roșii din sânge.

Procesul durează aproximativ trei săptămâni, iar dintr-un grup inițial de aproximativ o jumătate de milion de celule stem rezultă 50 de miliarde de globule roșii.

Acestea sunt filtrate pentru a obține aproximativ 15 miliarde de globule roșii care se află în stadiul corect de dezvoltare pentru transplant, mai arată sursa menționată.

Importanța cunoașterii grupelor de sânge

Cunoașterea grupelor sanguine este esențială pentru terapia transfuzională. Transfuzia unui grup greșit ABO poate pune în pericol viața celui care primește sângele.

Siguranța transfuziei depinde de evitarea incompatibilității între eritrocitele donatorului și anticorpii din plasma primitorului.

De exemplu, dacă se efectuează o transfuzie de sânge de la persoană cu grup A la o persoană cu grup B, anticorpii anti-A ai primitorului vor ataca antigenele A de pe eritrocitele donatorului, provocând distrugerea rapidă a acestora, imediat după pătrunderea lor în circulație.

De aceea, o persoana cu grup A niciodată nu trebuie să primească sânge de la o persoană cu grup B și invers. Deoarece sângele de grup O nu are niciun antigen, poate fi transfuzat oricărui grup sanguin.

În România repartiția grupelor de sânge este următoarea:

33% grupa O1

43% grupa A2

16% grupa B3

9% grupa AB4, potrivit Synevo.

Donarea de sânge, benefică pentru sănătate. 14 motive pentru care să donezi sânge

Donarea de sânge salvează viețile semenilor aflați în suferință. Pe lângă faptul că poţi salva vieţi şi poţi fi de ajutor pentru cineva care are nevoie vitală de transfuzii de sânge, mai poţi să faci un mare bine şi propriului tău corp. Poţi să pierzi în greutate şi îţi reduci riscul de boli cardiovasculare eliminând surplusul de fier din organism.

Reprezentanții Spitalului Militar Central Carol Davila arată de ce este importantă donarea de sânge.

”Dacă v-ați întrebat  vreodată acest lucru, iată 14 motive care s-ar putea sa vă convingă să o faceți daca până acum nu ați avut curaj. Dacă, în trecut, ați facut un gest singular de donare, poate aceste rânduri o să vă transforme intr-un donator consecvent”, explică căpitan medic dr. Laura Costantin, medic specialist, Unitatea de Transfuzie Sangvină.

Donezi devii mai sănătos

Imediat după ce se donează sânge, organismul uman încearcă să refacă stocul de celule sanguine pierdute. Acest lucru determină producția de celule noi care nu fac decât să îmbunătățească starea de sănătate a donatorului. În aproximativ o ora se ajunge la volumul circulant pretransfuzional iar în 2 săptămâni se reface complet componenta celulară donată. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Sângele de aur, cea mai rară grupă sanguină. Care sunt avantajele

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel