SANITAS, reacție la declarația premierului. Poziția sindicaliștilor

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Sindicaliștii de la Sanitas
Sindicaliștii de la Sanitas

Federația SANITAS din România susține ”cu indignare că actualul Guvern încalcă în mod constant Legea dialogului social, la toate nivelurile”.

SANITAS, premier. Federația SANITAS din România, cea mai mare organizație sindicală din sistemul sanitar și cel de asistență socială, însumând peste 100.000 de membri, precizează, într-un comunicat dat presei, că ”actualul Guvern încalcă în mod constant Legea dialogului social, la toate nivelurile” și că nu vor accepta ”sub nicio formă modificarea modului de calcul a sporurilor salariaților” pe care îi reprezentăm.

Ce mai conține comunicatul sindicaliștilor:

”În fapt, Guvernul României este hotărât să își asume răspunderea pe un pachet de legi cuprinzând modificări ce prejudiciază drepturile salariaților pe care îi reprezentăm fără a consulta, în prealabil, în nicio formă partenerii sociali. Mai mult, atât Ministerul Sănătății cât și Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale pregătesc și raportează impactul bugetar al modificărilor propuse în proiectele de legi ce urmează a fi asumate, fără să consulte organizațiile sindicale reprezentative, într-un cadru organizat, legal și echitabil.

Au loc întâlniri semi-oficiale, cu reprezentanți ai unor organizații nereprezentative, cu rezultate îndoielnice și nerelevante pentru marea masă de salariați care merită, în contextul discuțiilor ample din spațiul public, atât răspunsuri clare și asumate cât și asigurări referitoare la păstrarea drepturilor ce le revin.

În acest context, Federația SANITAS, care nu a fost consultată oficial și instituțional referitor la nicio modificare pe care Guvernul intenționează să o adopte privind salarizarea membrilor săi, declară că nu va abdica de la principiile sale în ceea ce privește protejarea drepturilor tuturor membrilor și în ceea ce privește promovarea unui dialog social real, constructiv și corect.

Nu vom accepta sub nicio formă modificarea modului de calcul a sporurilor salariaților pe care îi reprezentăm, raportarea lor la salariul de bază aflat în plată pentru fiecare funcție fiind singurul pe care la acest moment îl considerăm corect și echitabil. 

De asemenea, nu suntem de acord să acceptăm sacrificarea niciunei categorii de salariați din sistemul de Sănătate și cel de Asistență Socială, aceste sisteme având caracteristici distincte, incomparabile cu ale celorlalte categorii de bugetari”.

SANITAS, premier. Declarația de la care a pornit comunicatul 

Reacția Federației vine ca urcare a declarației de ieri făcute de premierul Ludovic Orban. Acesta a afirmat:

Raportat la bugetul pe 2019, aşa cum a fost aprobat - şi aici trebuie calculate şi bugetul ministerului, şi bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, nu cum vor ei să calculeze numai la Ministerul Sănătăţii - de către Guvernul PSD, alocaţia bugetară pentru Sănătate creşte foarte mult. Este adevărat că bugetul pe 2020 este aproximativ cu o uşoară mică creştere la nivelul bugetului pe 2019, dar numai bugetului rectificat de noi, pentru că noi a trebuit să rectificăm bugetul Sănătăţii pentru că nu existau bani suficienţi pentru: programele de sănătate finanţate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, pentru a asigura onorarea contractelor care au fost semnate de Casa de Sănătate cu spitale şi cu alte entităţi din domeniul Sănătăţii, pentru mecanismul de decontare a medicamentelor compensate şi gratuite, nu mai fuseseră plătite concediile medicale şi de maternitate pentru firme. (...) Bugetul este mai mare chiar şi faţă de bugetul rectificat. (...) 

Pe sindicalişti îi deranjează că am umblat la spor. Există un spor de condiţii deosebite, vătămătoare, periculoase. (...) Nu a fost plafonat. (...) Era plătit 15% din salariul brut al angajatului. Adică, unul are salariul brut 4.000 de lei, atunci lua 600 de lei. Dacă altul are 10.000 de lei salariul brut, lua 1.500. Ce diferenţe există între un angajat care are 10.000 brut şi un angajat care are 4.000 brut în ceea ce priveşte expunerea la aşa-zisele condiţii deosebite şi vătămătoare? Nu există nicio diferenţă. E aceeaşi expunerea", a mai spus Orban.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel