Sarcoidoza, simptome și tratament. Medic: Poate afecta orice organ. Boala poate fi asimptomatică, fiind descoperită accidental în aproximativ 5% din cazuri

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
sarcoidoza - FOTO: Freepik@brgfx
sarcoidoza - FOTO: Freepik@brgfx

Sarcoidoza poate afecta pe oricine, indiferent de vârstă. Cauzele pentru care apare nu sunt complet elucidate.

Sarcoidoza este o boală caracterizată prin creșterea unor colecții mici de celule inflamatorii (granuloame) în orice parte a corpului - cel mai frecvent plămânii și ganglionii limfatici. Dar poate afecta, de asemenea, ochii, pielea, inima și alte organe.

Dr. Camelia Pescaru - medic primar pneumolog, în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș Timișoara explică ce este sarcoidoza.

”Sarcoidoza este o boală inflamatorie cronica granulomatoasă care afectează în primul rând plămânii, deşi implicarea mai multor organe este frecvenţa. Etiologia sarcoidozei nu este clară; cu toate acestea, factorii genetici şi de mediu joacă un rol în dezvoltarea bolii.

Cândva considerată a fi rară, sarcoidoza afectează oamenii din întreaga lume indiferent de vârstă, rasă sau sex. Cu toate acestea, prevalența este mai mare în rândul adulţilor cu vârste cuprinse între 20 şi 40 de ani, afro-americani şi europeni.

Sarcoidoza este o boală inflamatorie sistemică care poate afecta orice organ. Boala poate fi asimptomatică, fiind descoperită accidental în aproximativ 5% din cazuri”, arată medicul.

Vezi și: Semnul din ochi care îți arată dacă vei face AVC sau demență

Sarcoidoza, cauze: răspunsul sistemului imunitar la o substanță necunoscută

Cauza sarcoidozei este necunoscută, dar experții cred că rezultă din faptul că sistemul imunitar al organismului răspunde la o substanță necunoscută. Unele cercetări sugerează că agenții infecțioși, substanțele chimice, praful și o potențială reacție anormală la proteinele proprii ale organismului (auto-proteine) ar putea fi responsabile pentru formarea granuloamelor la persoanele care sunt predispuse genetic.

Sarcoidoza, simptome: oboseală, pierdere în greutate

- oboseală (neameliorată de somn, şi care apare în pană la 85% dintre cazuri)

- lipsă de energie

- pierderea în greutate

- dureri articulare (care apar în aproximativ 70% dintre cazuri)

- artrită (14–38% dintre cazuri)

- ochi uscaţi

Vezi și: Hernia hiatală, cauze, simptome și tratament. Obiceiul greșit care o declanșează

- umflarea genunchilor

- vedere înceţoşată

- leziuni ale pielii

- simptome respiratorii reprezentate de dificultăţi de respiraţie

- tuse seacă

- anxietate şi depresie

Afectarea pulmonară, întâlnită la peste 90% dintre pacienţii cu sarcoidoza, este cea mai frecventă manifestare a bolii, mai explică medicul.

Vezi și: Demența, în continuă creștere, FĂRĂ un istoric în spate. Testul care-ți arată dacă ai demență

Sarcoidoza, diagnostic

Sarcoidoza poate fi dificil de diagnosticat, deoarece boala produce adesea puține semne și simptome în stadiile sale incipiente. Când apar simptome, ele le pot imita pe cele ale altor tulburări. Medicul dumneavoastră va începe probabil cu un examen fizic și să discute simptomele dumneavoastră. Medicul va examnina, de asemenea, cu atenție la inima și plămânii, va verifica ganglionii limfatici și va examina eventualele leziuni le pielii.

”Evaluarea gradului de afectare pulmonară include:

- evaluarea clinică a pacientului

- testarea funcţiei pulmonare

- radiografie pulmonară

- analize de laborator

Testele suplimentare, cum ar fi CT toracic, capacitatea de difuzie alveolară (DLCO) sau bronhoscopia pot fi, de asemenea, utile în unele cazuri. Tratamentul pentru sarcoidoză variază foarte mult în funcţie de ce organ afectează şi de stadiul bolii”, mai explică medicul.

Vezi și: De ce să nu mai gândești negativ la orice simptom: Românii și chinezii, cea mai mare gândire de catastrofizare. Apar tumori cognitive

Sarcoidoza, tratament

Nu există un tratament specific pentru sarcoidoză, dar în multe cazuri, dispare pe cont propriu. Este posibil să nu aveți nevoie nici măcar de tratament dacă nu aveți simptome sau doar simptome ușoare ale afecțiunii. Severitatea și amploarea stării dumneavoastră va determina dacă și ce tip de tratament este necesar.

”Pentru pacienţii care prezintă afectare pulmonară, în majoritatea cazurilor, nu este nevoie de terapie medicamentoasă. Pacientul este evaluat şi monitorizat, iar în 70% dintre cazuri se produce remisiune spontană. Evoluţia progresivă spre cronicizare apare la 10-30% dintre cazuri.

Tratamentul medicamentos consta în administrarea de corticoterapie orală, agenţi imunosupresori, imunomodulatori, terapie bilogică sau antifibrotica în formele avansate.

Sarcoidoza este o boală cu diferite forme de prezentare clinică şi evoluţie variabilă care necesită monitorizare pe termen lung”, a mai subliniat dr. Camelia Pescaru.

Vezi și: Ce se întâmplă cu femeile, după vârsta de 45 de ani. Diferența față de bărbați. De ce sunt ca niște copii. Dafinoiu și Leca: E foarte greu de acceptat

Sarcoidoza, complicații

Uneori sarcoidoza provoacă probleme pe termen lung, notează Mayo Clinic.

Plămâni. Sarcoidoza pulmonară netratată poate duce la cicatrici permanente în plămâni (fibroză pulmonară), ceea ce face dificilă respirația și, uneori, provoacă hipertensiune pulmonară.

Ochii. Inflamația poate afecta aproape orice parte a ochiului și poate provoca leziuni ale retinei, ceea ce poate provoca în cele din urmă orbire. Rareori, sarcoidoza poate provoca, de asemenea, cataractă și glaucom.

Rinichi. Sarcoidoza poate afecta modul în care corpul tău gestionează calciul, ceea ce poate duce la pietre la rinichi și poate reduce funcția renală. Rareori, acest lucru poate duce la insuficiență renală.

Inimă. Sarcoidoza cardiacă duce la granuloame în inimă care pot perturba ritmul cardiac, fluxul sanguin și funcția normală a inimii. În cazuri rare, acest lucru poate duce la moarte.

Sistem nervos. Un număr mic de persoane cu sarcoidoză dezvoltă probleme legate de sistemul nervos central atunci când granuloamele se formează în creier și măduva spinării. Inflamația nervilor faciali, de exemplu, poate provoca paralizie facială.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel