Scintigrafia renală, medicină nucleară. Ce este renografia: Mare indicație pentru UROPATII și în patologia pediatrică malformativă

Monika Baciu |
Data publicării:
scintigrafia renala - FOTO: Freepik
scintigrafia renala - FOTO: Freepik

Scintigrafia renală este o tehnică a medicinei nucleare, prin furnizarea de informaţii cu caracter funcţional pentru fiecare rinichi în parte.

Scintigrafia renală joacă un rol important în diagnosticarea şi monitorizarea terapeutică a multor afecţiuni renale. Scintigrafia renală dinamica sau renografia standard este o metodă imagistică de înaltă performantă, care utilizează substanţe marcate radioactiv, în scopul detecţiei disfuncţiei tractului urinar. Radiotrasorul este administrat pe cale intravenoasă şi urmărit la nivelul rinichilor, ureterelor şi vezicii urinare.

Medicul primar de medicină nucleară, Ruxandra Vlădescu a explicat la Digi 24 ce presupune această procedură.

Scintigrafia renală este o tehnică imagistică de înaltă performanță care evaluează funcția renală. Cea mai utilizată este scintigrafia dinamică, renografia. Tehnica aceasta utilizează un radioizotop marcat cu tehnețiu radioactiv în scopul evidențierii exacte a funcției renale, funcție renală de extracția acestui radioizotop din sistem, adică funcție de filtrare glomerulară și funcția de excreție renală, de eliminare a acestui radioizotop de la nivelul sistemului renal până la nivelul vezicii urinare.

Scintigrafia renală dinamică are aplicație în patologia renală care necesită evaluarea exactă a funcției renale, uropatiile. Utilizarea acestei scintigrafii duce la precizarea diagnosticului, la evaluarea sancțiunilor terapeutice medicale, la evaluarea și indicația sancțiunilor terapeutice chirurgicale post-transplant.

Evaluarea și monitorizarea pacientului post-transplant renal, post-traumatisme abdominal, evaluarea funcției renale este foarte importantă în această patologie. De asemenea este indicată în hidronefroze uropatii obstructive, în care scintigrafia standard este completată cu administrarea unui diuretic pentru evaluarea și diagnosticul diferențial al acestor uropatii”, a explicat medicul Ruxandra Vlădescu.

Vezi și: Coaja castraveților, medicament vindecător. Ce conține, la ce ajută și de ce să nu o mai arunci NICIODATĂ

Indicată în cazul copiilor

Scintigrafia dinamică este indicată și în cazul copiilor. La copii, această tehnică este utilă deoarece, cu o doză minimă de iradiere, poate pune în evidenţă prezenţa unui reflux vezico-ureteral, poate stabili locul unei structuri ureterale, cauză a unei hidronefroze la nou-născut şi sugar.

”Scintigrafia dinamică are o mare indicație în patologia pediatrică malformativă, în mod special și în diagnosticul hipertensiunii renale, hipertensiunii arteriale de cauză renală așa numita hipertensiune renovasculară, în care evaluarea scintigrafică standard este completată de o scintigrafie post-administrare a unui inhibitor de enzima de conversie, cel mai utilizat fiind captoprilul.

Scintigrafia de acest fel este indicată la pacienții cu insuficiențe renale agravate, dat fiind faptul că la acești pacienți evaluarea scintigrafică funcțională renală cu tehnici de radiologie și cu administrare de substanță de contrast nu poate fi făcută”, a mai explicat medicul.

Vezi și: Ce BOLI previn căpșunii, cireșele, pepenele și rodia. Popescu: Mare atenție! Cu cât stau mai mult pe tarabă, în soare, își pierd 15-25% din vitamine

Scintigrafia renală - Indicații

Principalele indicaţii clinice ale scintigrafiei renale sunt:

- Uropatiile care necesita evaluarea funcţiei renale şi excreţiei la momentul diagnosticului şi în diferite faze de tratament conservator sau chirurgical

- Atunci când există o dilataţie a sistemului colector, hidronefroza, renografia standard poate fi suplimentată cu un test de sensibilizare la diuretic (renografie diuretică cu furosemid).

- În evaluarea hipertensiunii arteriale (HTA) susţinute. Dacă există suspiciunea unei HTA renovasculare se poate utiliza un test de provocare prin administrarea unui inhibitor de enzimă de conversie

- Alte indicaţii privind evaluarea funcţiei renale sunt: traumatismul renal şi post-transplant renal.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel