Scleroza multipla: simptome, diagnostic, tratament. OBOSEALA, pe lista simptomelor

Anisia Nica |
Data publicării:
scleroza multipla FOTO: Pexels @ivan samkov
scleroza multipla FOTO: Pexels @ivan samkov

Scleroza multipla: cum se manifestă și ce metode de diagnostic se folosesc? Există tratament?

Potrivit healthline, scleroza multiplă este o afecțiune progresivă, de tip autoimun. Din păcate, boala afectează în special persoanele tinere, iar cauzele bolii sunt necunoscute. Persoanele care suferă de scleroză multiplă au teaca de mielină a neuronilor afectată. 

Teaca de mielină are un rol fundamental în transmiterea impulsurilor nervoase și protecția neuronilor. Procesul de demielinizare a neuronilor (distrugerea tecii de mielină) va da naștere tulburărilor neurologice specifice sclerozei multiple.

Simptome

Gravitatea simptomelor diferă de la o persoană la alta și sunt diferite în funcție de stadiul bolii. Femeile sunt mai des diagnosticate cu scleroză multiplă față de bărbați. Unele studii arată că deficitul de Vitamina D la femei joacă un rol important în apariția sclerozei multiple.

Oboseala este o manifestare care apare la un număr foarte mare de bolnavi. De obicei, aceasta se referă atât la stare de somnolență, cât și la slăbiciune musculară, care va evolua cu dificultăți în mișcare, ataxie (incapacitatea de coordonare a mișcărilor), spasme musculare și dificultăți de menținere a echilibrului. Alte simptome asociate sclerozei multiple sunt:

-retenție urinară;

-probleme de vedere;

-probleme de vorbire;

-dificultăți în înghițire;

-durere musculară și tremurături;

-tulburări cognitive.

Diagnostic

Diagnosticul sclerozei multiple este stabilit doar de către medicul specialist în urma unui examen amănunțit și a testelor speciale de diagnostic. Există diverse metode de diagnostic care pot detecta scleroza multiplă. Acestea se referă la examene imagistice (RMN, CT), teste de sânge sau puncție lombară.

Tratament

Din păcate, nu există tratament pentru vindecarea sclerozei multiple. Cu toate acestea, anumite medicamente ameliorează simptomele și țin boala sub control. Acestea vor fi prescrise de medicul specialist și se referă la substanțe care intervin în reglarea sistemului imunitar (medicamente imunomodulatoare), corticosteroizi sau imunosupresoare, atunci când răspunsul imunitar este prea puternic și analgezice. 

Dacă apar patologii ale aparatului urinar, tulburări gastrointestinale sau cognitive, atunci se prescriu medicamente suplimentare care adresează aceste probleme.

Vezi și: Coriandru, 10 beneficii pentru sănătate. De ce să consumi 16 grame pe zi

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel