De ce să nu mai folosești scobitori niciodată. Remus Grecea: Duc la deces

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
scobitori - FOTO: Freepik @wirestock
scobitori - FOTO: Freepik @wirestock

De ce să nu mai folosești scobitorile niciodată. Care sunt riscurile la care te expui și nu a spus-o nimeni până acum.

Uneori, atunci când mâncăm, alimentele rămân blocate între dinți și, de multe ori, folosim scobitori pentru a îndepărta resturile alimentare. Contrar convingerilor multor persoane, utilizarea scobitorilor pentru a îndepărta resturile alimentare de pe dinți este dăunătoare pentru sănătatea gingiilor și a dinților și deteriorează dinții și gingiile.

Experții consideră că utilizarea scobitorilor nu este bună deoarece scobitorile de astăzi sunt mai mult decât lemn și plastic, care pot fi bune la început, dar care mai târziu provoacă daune dinților. În această secțiune, veți afla despre dezavantajele utilizării repetate a scobitorii.

În timp ce o scobitoare poate fi eficientă din când în când dacă nu aveți ață dentară, există un risc de a folosi o scobitoare. Oamenii nu ar trebui să folosească scobitori zilnic sau chiar săptămânal. Scobitorile sunt bucăți mici de lemn care au potențialul de a se rupe. Dacă scobitoarea se rupe, lemnul se poate sparge, se poate sparge și se poate bloca în gingii.

Dacă vă perforați țesutul gingival cu scobitoarea, deschideți o cale liberă pentru ca bacteriile să se deplaseze și să stimuleze o infecție.  De fapt, medicii dentiști își pot da seama, de obicei, dacă un pacient folosește scobitori, deoarece leziunile gingivale sunt evidente în timpul examinărilor dentare.

Vezi și: Cum să te calmezi rapid și să scapi de instabilitatea emoțională, de nervi și agitație

Scobitori. Riscurile utilizării scobitorilor

Dr. Remus Grecea, medic stomatolog, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL care sunt riscurile utilizării scobitorilor.

”Scobitorile există încă de acum mii de ani, fiind descoperite dovezi despre utilizarea așchiilor pentru curățarea dinților. Folosirea scobitorilor nu este scutită de riscuri când vine vorba de dinți. 

Riscurile utilizării scobitorilor sunt reprezentate de:

- scobitorile se pot rupe și pot rămâne așchii în/sub gingie, acest lucru ducând de cele mai multe ori la abcese (puroi) gingivale;

- scobitorile pot fi purtătoare de bacterii, bacterii ce ajung să colonizeze gingiile și dinții odată cu folosirea acestora;

- scobitorile pot duce la lezarea dinților si a lucrărilor dentare;

- înghițirea scobitorilor poate duce la deces. La nivel mondial, în fiecare an se înregistrează în jur de 900 de decese datorate inghițirii scobitorilor (sufocare).

Pentru a evita riscurile enumerate mai sus, cea mai indicată soluție este de a folosi ața dentară sau irigatorul bucal (dușul bucal)”, a explicat dr. Remus Grecea, medic stomatolog, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Vezi și: Ciroza alcoolică, boală hepatică și de adicție. Liana Gheorghe: 70% din pacienți sunt alcoolici. 20-30% recidivează

Scobitori. Ce să folosești în locul scobitorilor

Există câteva metode aprobate de medicii dentiști pentru a scoate mâncarea din dinți care sunt mai sigure și mai eficiente decât folosirea unei scobitori. Astfel, medicii stomatologi recomandă:

- Ața dentară (în special ața dentară plată cerată)

- Batoane de ață dentară cu mâner de plastic

Scobitori. Cum te poate ucide o scobitoare

Pericolul pe care îl poate reprezenta o singură scobitoare a fost evidențiat într-un studiu de caz publicat de New England Journal of Medicine despre un bărbat care aproape a murit după ce a înghițit o scobitoare. Aceasta era ascunsă într-un sandviș, iar el nu avea nicio idee că a înghițit-o - și nici medicii săi. În timp ce el a continuat să se îmbolnăvească, scanare după scanare nu a arătat nimic; aceste mici obiecte din lemn nu apar pe imagistica medicală, notează ABC News.

Vezi și: Fisura anală, afecțiune des întâlnită. Semnalul de alarmă care indică un cancer anal. Alte patru boli grave din cauza cărora apar fisurile anale

Moartea prin scobire este neobișnuită - majoritatea rănilor nu sunt fatale. Dacă cineva înghite o scobitoare ar putea, desigur, să se înece cu ea.

Ar putea, de asemenea, să treacă neobservată, totuși, până în stomac. Acidul din stomac nu descompune obiectele din lemn sau plastic așa cum descompune alimentele. Scobitoarea poate ajunge în intestine și poate face o gaură prin intestine sau printr-o arteră, provocând infecții, hemoragii, septicemie și chiar moartea.

Tânărul din cadrul studiului medical a avut febră recurentă și dureri abdominale după ce bacteriile intestinale s-au scurs în sângele său printr-o înțepătură de scobitoare în intestin. Un tratament cu antibiotice a putut încetini infecția, dar aceasta revenea mereu. Chiar și atunci când medicii s-au uitat în intestinul său cu o colonoscopie, gaura era atât de mică încât nu se putea vedea. Abia după o intervenție chirurgicală, medicii au găsit scobitoarea înfiptă într-o arteră intestinală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel