Cum să te calmezi rapid și să scapi de instabilitatea emoțională, de nervi și agitație

Nicoleta Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
Cum să te calmezi rapid și să scapi de insabilitatea emoțională. Foto: Freepick @wayhomestudio
Cum să te calmezi rapid și să scapi de insabilitatea emoțională. Foto: Freepick @wayhomestudio

Cum să te calmezi rapid atunci când ești plin de nervi și agitație? Ce să faci dacă emoțiile te-au copleșit, iar atacurile de anxietate sunt în creștere?

Pe fundalul evenimentelor în desfășurare, cel mai important și necesar lucru pe care îl poți face pentru tine este să găsești sprijin interior. Cum să găsești putere pentru asta, să te calmezi și să continui să trăiești o viață normală când totul în jur pare fără sens? Psihologii au câteva sfaturi despre cum să faci față sentimentelor într-o perioadă foarte tulbure. 

Recunoaște-ți anxietatea. Primul pas pentru a reduce anxietatea este să o recunoști. Lasă-ți sentimentele să se manifeste, nu te certa și nu te învinovăți pentru ele. Dimpotrivă, spune-ți temerile cu voce tare. Prin acceptarea situației, tensiunea din corp este atenuată și apare capacitatea de a privi mai clar evenimentele. În perioada de anxietate, este important să apelezi la suportul intern și să menții gradul de anxietate în limite acceptabile. De exemplu, concentrează-te asupra a ceea ce ai deja în viață, lucruri pentru care ești recunoscător și de care ești sigur.

Întărește sistemul imunitar cu piper negru. Decoctul care îți aduce doar beneficii

Simte-te în prezent. Împământarea te ajută să nu fii copleșit de emoții. Dacă simți că apare un atac de panică  sau anxietatea te împiedică să te concentrezi, folosește toate organele percepției. Acest lucru va aduce conștiința înapoi în corp și va redirecționa energia de la  frică la gânduri mai calme.

Uită-te in jur. Studiază unde ești. Descrie tot ce vezi. Dacă panica și frica sunt intense, atunci cel mai bine este să le spui cu voce tare. De exemplu: Văd un perete alb. Pe el este o poză.

Unele alimente te ajută să arzi mai multe grăsimi în timpul antrenamentului. Lista completă

Ridică orice obiect. Atinge obiectul, studiază din ce este făcut. Dacă nu ai nimic la îndemână, atunci analizează-ți hainele și descrieți emoțiile.

Fii atent la simțul mirosului. Mirosurile ajută la schimbarea reacția creierului. Inspiră ceva parfumat, cum ar fi lămâia, cafeaua sau chiar un parfum. Încearcă se descrii mirosul. 

Ascultă sunetele.  Dacă este posibil, pune muzica și observă cum te simțiți.

Învinge ușor insomnia. Exerciții care te ajută să adormi

Mănâncă ceva. Când folosim tractul gastrointestinal intră în joc și sistemul nervos parasimpatic, cu ajutorul căruia ne relaxăm. Reține că este imposibil să mănânci și să ai u n atac de panică în același timp. 

Vorbește cu cei dragi despre emoțiile tale. Este foarte important să nu te închizi în tine în timpul unei perioade de stres crescut. Dacă este posibil, spune altor persoane despre fricile, grijile și sentimentele tale. După ce ai împărtășit cu cei dragi gândurile și experiențele, te vei simți ușurat.

Dacă nu există posibilitatea de a împărtăși experiențele tale cu cineva, folosește scrisul. Setează un cronometru pentru cel puțin 15 minute și scrie orice îți vine în minte. Așa te vei elibera de emoțiile negative.

Cinci întrebări pe care să ți le pui înainte de a cumpăra suplimente

Fă sport. Sportul este excelent pentru calmarea sistemului nervos și pentru a te simți mai bine. În timpul și după activitatea fizică, cortizolul (hormonul stresului) scade și se produce dopamină (hormonul plăcerii).

Respectă un regim al zilei. Pentru a economisi resurse, pentru a depăși stresul și a controla situația, este necesar să urmezi un regim al zilei. Nu neglija somnul de calitate pentru a petrece o oră în plus la televizor. Când organismul nu se odihnește, stresul și anxietatea sunt resimțite mai puternic.

Cum să învingi lenea: nouă moduri dovedite

Nu te gândi la aceleași lucruri. Chiar și în situații stresante, este important să nu te gândești la aceleași lucruri. Îndreaptă-ți atenția, cu un efort de voință, spre altceva.  Acceptă faptul că nu poți controla totul. Este important să dezvolți toleranța organismului pentru o stare de incertitudine și atunci îți va fi mai ușor să faci față stresului.

Încearcă să te întorci la activitățile tale obișnuite: fă curățenie, mâncare, yoga, meditează, fă tehnici de respirație și ține un jurnal. Includă în ritualul zilnic cât mai multe lucruri care sunt menite să  restabilească pacea. Așa vei putea face perioadelor dificile și să te vei lăsa copleșit de emoții dificile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel