Cum să învingi lenea: nouă moduri dovedite

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
Cum să învingi lenea: nouă moduri dovedite. Foto: Freepick @wayhomestudio
Cum să învingi lenea: nouă moduri dovedite. Foto: Freepick @wayhomestudio

Cum să învingi lenea și să fii productiv? Ai fi scris o carte, ai fi făcut un film sau ai fi cucerit lumea, dar nu ai făcut-o, din cauza lenei? 

În acest articol vom vorbi despre cum să învingi lenea, apelând la nouă reguli simple care te vor ajuta să te forțezi să fii muncitor și creativ.

Pentru a simți că ai putere să realizezi lucruri mărețe, mai întâi, trebuie să dormi suficient. Medicii recomandă să dormi cel puțin opt ore în fiecare zi. Dacă ai o tulburare de somn, asigură-te că dormitorul este întunecat și răcoros, pune deoparte smartphone-ul și alte tehnologii. De asemenea, cu câteva ore înainte de culcare încearcă să nu mai bei cafea.

Care este cel mai bun moment pentru a face sport: dimineața sau seara?

2. Fă mișcare

În lupta împotriva lenei și a somnolenței, activitatea fizică este eficientă. Fă-ți un obicei din a-ți începe dimineața cu un antrenament, care va trezi corpul și îți va revigora creierul. De asemenea, un mic dejun sănătos, te va ajuta să ai chef de muncă. Poți mânca ouă prăjite, omletă simplă, omletă cu legume și brânză, fulgi de ovăz cu fructe sau pâine prăjită cu avocado.

3. Fă-ți timp să te odihnești în timpul zilei

Surmenajul și oboseala sunt, adesea, cauzele lenei. Când te supraîncarci cu munca, corpul încearcă să mai reziste, iar creierul trimite un semnal că nu vrei să lucrezi. Învață să-ți asculți corpul: fă pauze în timpul muncii, fă plimbări de 20 de minute la aer curat. Aceste activități îți vor da energie.

Pentru a evita suprasolicitarea și stresul cronic, încearcă  să faci ceva care să-ți aducă plăcere: poate fi o excursie, o baie cu spumă sau un film cu prietenii într-o seară de vineri.

De ce să faci 100 de pași după fiecare masă. Rezultate surprinzătoare pentru sănătate

4. Răsplătește-te pentru micile realizări

Ai finalizat sarcinile cu o zi înainte? Răsplătește-te cu un cuvânt bu, nu cu o felie de tort. Psihologii cred că în acest fel poți învinge frica. La urma urmei, când începi să apreciezi ceea ce ai făcut și alții vor observa realizările tale.

Poți nota într-un caiet toate victoriile: ai învățat ceva nou, ai făcut curățenie în casă sau ai încercat o rețetă nouă. Scrie tot ceea cu ce te mândrești și laudă-te pentru micile victorii, deoarece aceasta este o cale sigură către realizări mari.

5. Fă sport

Exercițiile regulate sunt cel mai bun remediu pentru lene. Probabil că ai observat că, după antrenament, ai simțit un val de forță și vigoare. În timpul activității fizice, în creier sunt produși neurotransmițători, care sunt responsabili de buna dispoziție. În plus, acești neurotransmițători reduc nivelul cortizolului din sânge, hormonul stresului. Sportul te învață să fii disciplinat, lucru care combate lenea. 

Trei moduri neașteptate de a scăpa rapid de pofta de dulciuri

6. Organizează locul de muncă

Psihologii sunt de acord că atmosfera de la locul de muncă afectează productivitatea. Nu e de mirare că  ordinea pe biroul de lucru creează ordine și în creier. Într-adevăr, chiar și căutarea unui stilou te poate încurca enerva și vei face greșeli. 

Pentru a avea chef de muncă, fă ordine pe birou și elimină lucrurile inutile care îți distrag atenția. Lenea la un adolescent poate fi cauzată și de mizeria din cameră, de aceea pune-l să facă curățenie și să pună toate lucrurile la locul lor.

7. Învață ceva nou

Pentru a combate lenea și a găsi motivație, încearcă să înveți ceva nou. Poți merge la niște cursuri noi, poți face scufundări sau Pilates - alegerea ta este nelimitata. Când face ceea ce îți face cu adevărat plăcere, nu îți va mai fi lene. În plus, un nou hobby îți poate schimba semnificativ viața în bine.

Cinci motive să practici yoga în fiecare zi: ce asane sunt bune pentru sănătate

8. Fă o listă de lucruri pe care trebuie să le faci

O listă de lucrurile de făcut te va ajuta să vă gestionezi timpul în mod corespunzător. Când vei bifa sarcinilor finalizate din listă vei fi mulțumit și împlinit și vei dor să mai faci și altceva.

Vitamina E, responsabilă de frumusețe și tinerețe. Cum să recunoști semnele unui deficit al acestea în organism

9. Elimină tot ceea ce îți distrage atenția

În timpul muncii este mai bine să lași telefonul deoparte. Nimic nu îți poate distrage atenția de la muncă precum notificările și mesajele primit. Potrivit psihologilor, poți face față lenei cu ajutorul muzicii energice. Ascultă melodiile preferate care îți vor oferi putere și energie pentru întreaga zi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel