Vitamina E, responsabilă de frumusețe și tinerețe. Cum să recunoști semnele unui deficit al acestea în organism

Vitamina E este considerată o vitamină a frumuseții și tinereții, deoarece participă la aproape toate procesele care au loc în corpul uman.
Vitamina E este cunoscută sub denumirea de tocoferol. Această vitamină are proprietăți antioxidante și promovează regenerarea celulară.
Funcția principală a vitaminei E în corpul uman este combaterea stresului oxidativ. Alături de alți nutrienți, protejează moleculele de grăsime de oxidare, susținând structura și funcția fiecărei celule. Vitamina C joacă un rol vital în funcționarea inimii și a creierului, a imunității, a sănătății pielii și a reproducerii. De aceea este atât de important să cunoaștem semnele unei deficiențe ale vitaminei C.
Băutura alcoolică cu efect demachiant. Are proprietăți anti-îmbătrânire și de hidratare
Deficitul minor de vitamina E trece, de obicei, neobservat. Cazurile mai severe pot prezenta slăbiciune musculară, tulburări de vedere și cognitive și deteriorare a pielii.
Vitamina E este un nutrient important pentru piele, deoarece: inhibă oxidarea lipidelor; combate fotoîmbătrânirea și daunele razelor ultraviolete; reduce inflamația.
Deficitul de vitamina E duce la deteriorarea oxidativă a pielii, la perturbarea structurii colagenului și la celulită. În plus, pot să apar prematur firele cărunte de păr, ridurile adânci și fine și crăpăturile pe buze.
Ceaiul care tratează balonarea. Are și efect detoxifiant. Ai nevoie doar de un ingredient
Cele mai frecvente simptome ale deficienței de vitamina E asociate cu sistemul nervos includ slăbiciune musculară, lipsă de coordonare, probleme de vedere, vorbire tulbure, scăderea reflexelor și senzația de amorțeală la nivelul membrelor.
Tulburările genetice și malabsorbția grăsimilor sunt principalele cauze ale deficitului de vitamina E în țările dezvoltate, în timp ce în regiunile sărace ale lumii se datorează malnutriției.
Grăsimile promovează absorbția vitaminei E și ajută la livrarea acesteia în țesuturile corpului. Orice afecțiune care afectează absorbția grăsimilor poate cauza deficit de tocoferol. Acestea includ: fibroza chistică, sindromul intestinului scurt, boala celiacă, boala Crohn.
Cinci motive să practici yoga în fiecare zi: ce asane sunt bune pentru sănătate
Ficatul produce acizi biliari, care ajută la absorbția grăsimilor. Următoarele boli pot cauza deficit de vitamina E din cauza afectării funcției hepatice și a fluxului biliar către intestine: colangită biliară primară, colestază, boală hepatică grasă non-alcoolică.
Aportul alimentar insuficient sau malnutriția este principala cauză a deficitului de vitamina E în țările în curs de dezvoltare. Tocoferolul poate fi găsit în ouă, carne de vită, produse lactate, uleiuri vegetale, semințe și nuci, cereale și tărâțe, sparanghel și legume cu frunze verzi.
Vitaminele C și E lucrează, în tandem, pentru a proteja celulele de deteriorarea oxidativă. Acidul ascorbic reduce forma antioxidantă a alfa-tocoferolului, care poate elimina radicalii liberi.
Astfel, aportul scăzut de vitamina C poate crește riscul deficienței de tocoferol, în special la fumători și la alții supuși unor niveluri mai ridicate de stres oxidativ.
Copiii și adulții obezi au de obicei niveluri ridicate de lipide și niveluri normale de vitamina E în sânge. Dar lucrul este că lipidele se leagă de tocoferol, reducând raportul acestuia față de colesterol.
Cu alte cuvinte, nivelul ridicat de colesterol și lipide menține vitamina E prinsă în fluxul sanguin, astfel încât persoanele obeze nu o pot folosi în mod corespunzător. În plus, suferă adesea de inflamație și stres oxidativ, ceea ce le crește nevoia de tocoferol.
Studiile au arătat că fumătorii, în special femeile, au niveluri semnificativ mai scăzute de alfa-tocoferol în sânge.
Cum să-ți refaci rezervele de vitamina E
Cel mai bun mod de a-ți crește nivelul de vitamina E în mod natural este să mănânci o varietate de alimente, care o conțin. De asemenea, poți utiliza produse cosmetice, care conțin tocoferol.
Vitamina E este capabilă să reducă rata de îmbătrânire celulară, să netezească și să prevină ridurile, să calmeze pielea, să elimine iritația și să reducă cearcănele.
Vitamina E nu doar că ajută pielea feței și a corpului, dar îmbunătățește și starea părului și a scalpului. Are efect calmant, previne căderea activă a părului și-i oferă strălucire.
Articolul are doar scop informativ. Dacă bănuiți că aveți o deficiență de vitamina E sau sunteți în pericol, asigură-te ca ai consultat medicul.
-
-
Cuișoarele: un remediu natural pentru durere și inflamație27.08.2025, 22:25
-
-
-
Vitaminele B pot încetini declinul cognitiv și preveni demența27.08.2025, 18:08
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Diferențele între grăsimile sănătoase și cele nesănătoase în dietă. Ce tipuri de grăsimi pot contribui la prevenirea bolilor de inimă
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Ce se întâmplă dacă bei cafea înainte să ieși afară, în frig
De ce să nu bei cafea dacă ieși în frig. Cum influențează corpul și sănătatea.
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.