Vitamina E, responsabilă de frumusețe și tinerețe. Cum să recunoști semnele unui deficit al acestea în organism

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
Vitamina E, responsabilă de frumusețe și tinerețe. Foto: Freepick @yarunivstudio
Vitamina E, responsabilă de frumusețe și tinerețe. Foto: Freepick @yarunivstudio

Vitamina E este considerată o vitamină a frumuseții și tinereții, deoarece participă la aproape toate procesele care au loc în corpul uman.

Vitamina E este cunoscută sub denumirea de tocoferol. Această vitamină are proprietăți antioxidante și promovează regenerarea celulară.

Funcția principală a vitaminei E în corpul uman este combaterea stresului oxidativ. Alături de alți nutrienți, protejează moleculele de grăsime de oxidare, susținând structura și funcția fiecărei celule. Vitamina C joacă un rol vital în funcționarea inimii și a creierului, a imunității, a sănătății pielii și a reproducerii. De aceea este atât de important să cunoaștem semnele unei deficiențe ale vitaminei C.

Băutura alcoolică cu efect demachiant. Are proprietăți anti-îmbătrânire și de hidratare

Deficitul minor de vitamina E trece, de obicei, neobservat. Cazurile mai severe pot prezenta slăbiciune musculară, tulburări de vedere și cognitive și deteriorare a pielii.

Vitamina E este un nutrient important pentru piele, deoarece: inhibă oxidarea lipidelor; combate fotoîmbătrânirea și daunele razelor ultraviolete; reduce inflamația.

Deficitul de vitamina E duce la deteriorarea oxidativă a pielii, la perturbarea structurii colagenului și la celulită. În plus, pot să apar prematur firele cărunte de păr, ridurile adânci și fine și crăpăturile pe buze.

Ceaiul care tratează balonarea. Are și efect detoxifiant. Ai nevoie doar de un ingredient

Cele mai frecvente simptome ale deficienței de vitamina E asociate cu sistemul nervos includ slăbiciune musculară, lipsă de coordonare, probleme de vedere, vorbire tulbure, scăderea reflexelor și senzația de amorțeală la nivelul membrelor.

Tulburările genetice și malabsorbția grăsimilor sunt principalele cauze ale deficitului de vitamina E în țările dezvoltate, în timp ce în regiunile sărace ale lumii se datorează malnutriției.

Grăsimile promovează absorbția vitaminei E și ajută la livrarea acesteia în țesuturile corpului. Orice afecțiune care afectează absorbția grăsimilor poate cauza deficit de tocoferol. Acestea includ: fibroza chistică, sindromul intestinului scurt, boala celiacă, boala Crohn.

Cinci motive să practici yoga în fiecare zi: ce asane sunt bune pentru sănătate

Ficatul produce acizi biliari, care ajută la absorbția grăsimilor. Următoarele boli pot cauza deficit de vitamina E din cauza afectării funcției hepatice și a fluxului biliar către intestine: colangită biliară primară, colestază, boală hepatică grasă non-alcoolică.

Aportul alimentar insuficient sau malnutriția este principala cauză a deficitului de vitamina E în țările în curs de dezvoltare. Tocoferolul poate fi găsit în ouă, carne de vită, produse lactate, uleiuri vegetale, semințe și nuci, cereale și tărâțe, sparanghel și legume cu frunze verzi.

Vitaminele C și E lucrează, în tandem, pentru a proteja celulele de deteriorarea oxidativă. Acidul ascorbic reduce forma antioxidantă a alfa-tocoferolului, care poate elimina radicalii liberi.

Piureul de cartofi, un adevărat aliat al frumuseții. De ce să-ți pui piure de cartofi pe față. Efectul e uluitor

Astfel, aportul scăzut de vitamina C poate crește riscul deficienței de tocoferol, în special la fumători și la alții supuși unor niveluri mai ridicate de stres oxidativ.

Copiii și adulții obezi au de obicei niveluri ridicate de lipide și niveluri normale de vitamina E în sânge. Dar lucrul este că lipidele se leagă de tocoferol, reducând raportul acestuia față de colesterol.

Cu alte cuvinte, nivelul ridicat de colesterol și lipide menține vitamina E prinsă în fluxul sanguin, astfel încât persoanele obeze nu o pot folosi în mod corespunzător. În plus, suferă adesea de inflamație și stres oxidativ, ceea ce le crește nevoia de tocoferol.

Studiile au arătat că fumătorii, în special femeile, au niveluri semnificativ mai scăzute de alfa-tocoferol în sânge.

Cum să-ți refaci rezervele de vitamina E

Cel mai bun mod de a-ți crește nivelul de vitamina E în mod natural este să mănânci o varietate de alimente, care o conțin. De asemenea, poți utiliza produse cosmetice, care conțin tocoferol.

Lipsa colagenului, vizibilă pe față. Cum se poate stimula colagenul și de ce nu sunt indicate suplimentele

Vitamina E este capabilă să reducă rata de îmbătrânire celulară, să netezească și să prevină ridurile, să calmeze pielea, să elimine iritația și să reducă cearcănele.

Vitamina E nu doar că ajută pielea feței și a corpului, dar îmbunătățește și starea părului și a scalpului. Are efect calmant, previne căderea activă a părului și-i oferă strălucire.

Articolul are doar scop informativ. Dacă bănuiți că aveți o deficiență de vitamina E sau sunteți în pericol, asigură-te ca ai consultat medicul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel