Care este cel mai bun moment pentru a face sport: dimineața sau seara?

Nicoleta Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
Care este cel mai bun moment pentru a face sport. Foto: Freepick @ yanalya
Care este cel mai bun moment pentru a face sport. Foto: Freepick @ yanalya

Care este cel mai bun moment pentru a face sport ca să te bucuri de un antrenament eficient? Cum să alegi cel mai bun moment pentru exerciții fizice?

Eficacitatea antrenamentului depinde de mulți factori, inclusiv de ora la care faci exerciții. Dar când este cel mai bun moment pentru a face sport? Să începem cu faptul că, în zilele noastre, când mereu nu ne ajunge timp, găsirea a câteva ore pentru sport este deja un mare succes. 

Iar dacă ai ocazia să alegi un anumit interval de timp pentru practicarea sportului, ești dublu norocos. Faptul este că eficacitatea unui antrenament depinde de momentul din zi pe care îl alege.  

Oboseala cronică: simptome și cauze. 5 lucruri pe care trebuie să le faci pentru a scăpa de ea

Sport și ritmuri circadiene. Unul dintre factorii importanți care influențează eficacitatea antrenamentului sunt ritmurile circadiene ale corpului. Ritmurile circadiene (sau bioritmurile) sunt ceasul intern al corpului asociat cu schimbarea zilei și a nopții și reglează, printre altele, ciclurile de somn și veghe, producția de hormoni și chiar temperatura corpului.

În funcție de ritmurile circadiene, oamenii sunt adesea împărțiți în două grupuri: „bufnițe” și „privighetori”. Dacă aparții primei categorii și ești cel mai activ după-amiaza, programează-ți antrenamente intensive pentru această oră.

Dacă ești o „privighetoare” și ai energie dimineața, atunci antrenamentele de dimineață pot fi o soluție bună pentru tine.

Cu toate acestea, merită să-ți amintești că această contabilizare a ritmurilor circadiene nu este deloc un panaceu: poți arde kilogramele în plus doar mâncând corect și făcând constant sport.

Care este porția corectă de nuci. Semnul din palmă care îți arată cât trebuie să mănânci

În sine, activitatea fizică nu contribuie întotdeauna la pierderea în greutate, deși, duce la o îmbunătățire generală a stării și aspectului fizic. Cea mai importantă condiție pentru eficacitatea exercițiilor este regularitatea acestora: încearcă să te antrenezi de cel puțin trei ori pe săptămână timp de 45 de minute.

Când este cel mai bun moment pentru a face sport?

Conform cercetărilor, fluctuațiile zilnice ale temperaturii corpului afectează eficacitatea antrenamentului. Atunci când este maximă, sportul are cele mai bune rezultate. Când temperatura  este minimă, va fi dificil să te antrenezi cu o intensitate suficientă. De obicei, temperatura maximă a corpului este după-amiaza, undeva în jurul orei 18. Acesta este momentul să faci un antrenament pentru dezvoltarea rezistenței cardio, a forței și a flexibilității. Aerobic, tenis, dans - orice activitate care necesită forță este potrivită, deoarece corpul este pregătit pentru sport.

10 alimente bogate în proteine. Care sunt beneficiile acestora și care este doza recomandată

Savanții spun că cel mai bun moment pentru spot este seara. La începutul serii, temperatura corpului nostru atinge maximul, ceea ce accelerează metabolismul și face mușchii mai elastici. Ca urmare, exerciții sunt mai eficiente, iar riscul de entorse sau răni este minim.

Cei care se trezesc devreme ar trebui să facă yoga sau să meargă pe jos, deoarece conform ceasului biologic, de la 7 la 9 dimineața, când temperatura corpului este mai scăzută, respirația este puțin dificilă, iar mușchii și ligamentele nu sunt în cea mai bună formă.

Cursurile de yoga dimineața pot da un impuls puternic de energie pentru întreaga zi. În mod ideal, pentru a obține un rezultat vizibil, trebuie să exersezi în fiecare zi timp câte o oră. Dacă acest lucru este imposibil, trebuie să depui eforturi pentru trei antrenamente pe săptămână.

Gastrita de primăvară, asociată cu stresul. Care sunt alimentele ce trebuie evitate. Pleșea: În 14 zile ești un om liber să mănânci salate

Dimineața de la ora 10 la 12 poți practică sporturi mai complexe care necesită concentrare și calcul, dar nu forță, spre exemplu:, karate, taekwondo, wushu.

Dimineața este bine să mergi pe jos, să faci jogging  sau ciclismul, deoarece aceste activități îți vor tonifia corpul și vor da energie și vigoare pentru întreaga zi. De asemenea, dimineața este un moment grozav pentru antrenamente care vizează arderea grăsimilor.

Seara poți face yoga, meditații sau exerciții de respirație, care te vor ajuta să te relaxezi și să-și îmbunătățești somnul.

De ce să faci 100 de pași după fiecare masă. Rezultate surprinzătoare pentru sănătate

După opt seara, metabolismul încetinește, temperatura corpului începe să scadă și se pregătește pentru odihnă.

Oricum ar fi, nu există un singur răspuns la întrebarea în ce moment al zilei este mai bine să faci sport, deoarece totul este foarte individual și depinde de rutina ta zilnică și de bioritmurile tale. Prin urmare, poți și ar trebui să te antrenezi, deoarece o activitate fizică competentă și o alimentație adecvată pot face minuni!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel