Gastrita de primăvară, asociată cu stresul. Care sunt alimentele ce trebuie evitate. Pleșea: În 14 zile ești un om liber să mănânci salate

Sonia Baciu |
Data publicării:
gastrita de primavara. FOTO: Freepik @New Africa
gastrita de primavara. FOTO: Freepik @New Africa

Gastrita are o simptomatologie mai puternică primăvara, când este sezonul crudităților, dar și al asteniei. Care sunt alimentele ce trebuie evitate în cazul pacientului cu gastrită și în câtă vreme se poate ameliora boala.

Gastrita reprezintă inflamația mucoasei stomacului, iar apariția gastritei este adesea rezultatul unei infectării cu un virus care împiedică secreția optimă a sucului gastric.

Gastrita cronică se reactivează primăvara și toamna, ”iar simptomatologia este mai puternică în primăvară. Însă, orice poate avea gastrită dacă nu este cuminte la un anumit moment al vieții sale”, afirmă dr. Ruxandra Pleșea, medic specialist în diabet zaharat, boli de nutriție și metabolism.

Gastrita, cauze și factori de risc

Gastrita este o inflamație a mucoasei stomacale, iar printre cauze fiind și consumul exagerat de alcool.

”Cu privire la alte elemente, cercetările nu s-au pus de acord, nu au fost studii care să spună că anumite alimente sau consumul în exces al anumitor alimente provoacă gastrita, dar pentru alcool și pentru mirodeniile iuți se pare că există un acord și că ele consumate în exces pot să producă tulburări de mucoasă stomacală și înseamnă gastrită”, a declarat dr. Ruxandra Pleșea, la Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1.

Factorii care pot duce la apariția gastritei includ:

- infestarea cu bacteria Helicobacter Pylori, în urma consumului de apă sau de alimente contaminate

- consumul în exces de alcool, tutun, cafea

- consumul în mod frecvent de analgezice și antiinflamatoare

- stresul, ca urmare a unui traumatism, boală severă sau intervenție chirurgicală

- reacție autoimună.

Gastrita, simptome

Multe persoane cu gastrită nu au simptome, iar când acestea apar, deseori sunt confundate cu cele ale indigestiei.

Simptomatologia gastritei include:

- scaun negru, cu gudron

- balonare

- greață și vărsături

- senzație de sațietate suplimentară în timpul sau după o masă

- pierderea poftei de mâncare

- ulcere stomacale

- pierderea în greutate neintenționată

- dureri sau disconfort abdominal superior

- vărsături de sânge, notează Cleveland Clinic.

Gastrita, diagnostic și tratament

Gastrita se diagnostichează în urma unor analize de sânge, care să indice atât starea generală de sănătate, cât și o posibilă infectarea cu Helicobater Pylori.

De asemenea, este indicată efectuarea unei endoscopii, cu ajutorul căreia medicul specialist să vizualizeze leziunile de la nivelul stomacului, create de inflamarea mucoasei.

Tratamentul gastritei depinde de cauza care a dus la apariția sa. Astfel, gastrita acută cauzată de consumul de medicamente antiinflamatorii sau de alcool se poate remedia prin eliminarea factorului declanșator.

În ceea ce privește medicația pentru tratarea gastritei, aceasta include:

- antibiotice, pentru eliminarea virusului H. Pylori, iar durata tratamentului poate varia între 7 și 17 zile

- medicamente care blochează producția de acid

- medicamente care reduc producția de acid

- medicamente antiacide care neutralizează acidul gastric

- medicamente sau suplimente alimentare care ajută la buna refacere a florei intestinale, arată MayoClinic.

Vezi și: Insomnia, cauze și remedii. Lungu: Îi place rutina. "Spală" hormonii din circulație

Alimente de evitat și alimente care ajută în cazul gastritei

Știut fiind faptul că alimentația poate să fie medicament, la fel cum poate să fie și ceva dăunător, nutriționistul a explicat cum putem să o gestionăm, dar și la e trebuie să fim atenți din punct de vedere psihoemoțional.

”După ce ai căpătat această gastrită sunt alimente care te pot sabota, și te simți mai rău, sau care te pot ajuta.

 Ce face când încep acele dureri în capul pieptului? De multe ori este combinată și cu reflux, esofagită, și apar și arsurile. (...)

Ne liniștim, pentru că întotdeauna există și un profil psihoemoțional al pacientului cu gastrită, adică stresul, îngrijorarea, incapacitatea de a exprima furia, incapacitatea de autoacceptare, depresia, se pare că toate sunt puse în legătură cu frecvența mai crescută a gastritei.

Iar toate acestea duc la consum de alcool, la fumat în exces, la consum de dulciuri”, a spus nutriționistul.

Astfel, medicul a exemplificat care sunt alimentele de evita în cazul gastritei.

”Lămâile, ne ard ca o lamă de cuțit. Citricele, în general, au un efect devastator pe un pacient cu gastrită, cu ulcer, cu esofagită, și atunci nu ne atingem de ele, nu facem limonadă, nu bem fresuri de fructe.

Murăturile, pentru că ele au probiotice, când s-a liniștit totul este bine să le consumi cu regularitate.Studiile spun, încă din 2016, cum că probioticele fac un ecosistem foarte bun și duc la vindecarea și ameliorarea gastritei cronice, de aceea se dau probiotice, pentru că bacteriile bune se bat cu o bacterie rea din stomac și acea baterie, denumită Helicobater Pylori, care duce la gastrită în peste 90% din cazuri, ei bine, aceasta scade atunci când mănânci probiotice.

De aceea, pe termen lung și în momentele în care nu ești în criză mănânci și murături, bei și zeamă de varză, mănânci și usturoi, mănânci și ghimbir. Dar nu în criză, ci în afara ei”, a spus medicul. De asemenea, acesta a subliniat că creierul persoanei cu gastrită transmite semnale către o serie de alimente pe care nu le suportă în acea perioadă.

”Dă semnale la crudități, la roșii, la cele crude, dar și gătite. Roșiile sunt bune, dar în afara crizelor. 

Ceapa și usturoiul sunt hrană pentru bacteriile bune, conțin prebiotice, dar nu le mânca în criză pentru că este jar și, de regulă, pacienții când au acea foame dureroasă, de lungă durată,  mănâncă biscuiți, covrigei, pâine, ca să calmeze durerea, și, în câteva luni apar kilograme în plus și chiar obezitate din cauza acestui aspect. Ei mănâncă să se calmeze, evită legumele”, mai spune nutriționistul.

În ceea ce privește diata potrivită pentru gastrită, specialistul subliniază că este necesară prezentarea la medic și tratarea acesteia, pentru că ”lăsată netratată, gastrita se poate complica, merge către ulcer.

În primul rând, te tratezi, te duci la psiholog, ca să își exprimi furia și emoțiile, dormi bine, nu mai consumi alcool, faci tratamentul corect și în 14 zile, cu dieta de cruțare gastrică, nu stresezi stomacul cu crudități, cu fumat, ameliorezi gastrita și ești un om liber să mănânci salate după aceea”, a concluzionat medicul.

Vezi și: Sarcoidoza, simptome similare altor boli. Afectează tinerele și se poate ajunge chiar la transplant

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel