Scorțișoara, soluția salvatoare pentru orhideea ofilită. Este mai simplu decât crezi!

Orhideea este una dintre cele mai iubite plante decorative. Datorită buchetului floral bogat, orhideea decorează frumos orice colț al casei și împrospătează aerul. Din nefericire, planta se poate ofili sau rădăcina ei poate putrezi. Ce este de făcut în aceste situații? Este mai simplu decât crezi! 

De ce se ofilește orhideea?

 

Una dintre cauze este udatul excesiv. Excesul de lichid împiedică oxigenul să ajungă la rădăcina plantei și se produce veștejirea. Trebuie să știi că excesul va opri procesul firesc de hrănire a plantei. Nu va mai putea să absoarbă substanțele nutritive, nici măcar apă, plus că rădăcina va putrezi.

O altă cauză care ar putea să ducă la ofilirea plantei poate fi și hipotermia sau căldura în exces. O temperatură scăzută în cameră (sub 16 grade Celsius) sau prea ridicată (de peste 25 de grade Celsiu) poate conduce la ofilire.

De asemenea, utilizarea excesivă a îngrășămintelor sau utilizarea improprie a soluțiilor de fertilizare dedicate acestei plante pot duce la ofilirea ei. 

Nici mutatul în alt ghiveci nu trebuie făcut prea des, ci doar când situația o impune, spre exemplu, când vasul este prea mic sau când este necesară curățarea rădăcinii de uscături.

Concret, orhideea trebuie mutată o dată în 2-3 ani. Un prim indiciu că orhideea trebuie mutată sunt rădăcinele ei, care au crescut deja în afara ghiveciului. 

Cum împiedici ofilirea plantei?

 

Mai întâi de toate, scoate planta din ghiveci pe o suprafață întinsă, curată, pe care o poți manevra. Curăță rădăcina de compost. Inspectează cu atenție rădăcina și, cu ajutorul unei foarfece de vie (dezinfectată în alcool), înlătură toate rădăcinile uscate sau putrezite. Farfurioara și ghiveciul în care a stat planta trebuie spălate foarte bine și șterse cu o lavetă curată. 

Urmează apoi un alt pas foarte important. Într-o sită, toarnă puțin compost special pentru orhidee și toarnă peste el apă de la robinet. După ce apa s-a scurs, pune din compostul umed în ghiveciul proaspăt curățat, în cantitate optimă, cât să încapă ușor peste el rădăcina plantei. Apoi adaugă compostul rămas până acoperi rădăcinile și se umple ghiveciul.

După ce ai finalizat operațiunea, așază planta în locul în care obișnuiește să stea, la o temperatură de 20-25 de grade Celsius.

Orhideea trebuie udată de două ori pe săptămână, din abundență, având grijă să scurgi excesul de apă din ghiveci. 

O altă cauză pot fi infecțiile. Din fericire, există un leac foarte eficient și natural. Un praf de scorțișoară și puțin ulei de măsline pot face adevărate minuni. Combinația este ca un medicament cu efecte antifungice pentru orhidee, scrie cumsa

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel