Se poate face a doua doză dacă au fost reacții adverse după prima? Studiul prezentat de dr Gabriel Tatu-Chițoiu

Adisa Codruț |
Data publicării:
Vaccinare
Vaccinare

Medicul cardiolog Gabriel Tatu-Chițoiu detaliază un studiu american potrivit căruia se recomandă administrarea celei de-a doua doze de vaccina anti-COVID dacă după prima s-au înregistrat reacții alergice.

Medicul cardiolog Gabriel Tatu-Chițoiu prezintă concluziile unui studiu american privind administrarea celei de-a doua doze de vaccin anti-COVID după ce au apărut reacții adverse după prima doză. 

”Pot face a doua doza de Pfizer/Moderna daca am avut reactii adverse inediat dupa prima doza?

Raspunsul studiului de mai jos este DA.Rezultate189 de pacienți (vârsta medie [SD], 43 (14) ani; 163 de femei [86%])

Dintre reacțiile la prima doză de vaccin ARNm COVID-19 evaluate, 130 (69%) au fost la Moderna și 59 (31%) la Pfizer-BioNTech.

Cele mai frecvent raportate reacții la prima doză au fost înroșirea feței (53 [28%]), amețelile(49 [26%]), furnicăturile (46 [24%]), senzația de nod în gât (41 [22%]), urticarie (39 [21%)] și respirație șuierătoare sau dificultăți de respirație (39 [21%]). Treizeci și doi (17%) au îndeplinit criteriile de anafilaxie.Un total de 159 de pacienți (84%) au primit o a doua doză.

Premedicația cu antihistaminice înainte de a doua doză a fost administrată la 47 de pacienți (30%). Toți cei 159 de pacienți, inclusiv 19 indivizi cu anafilaxie la prima doză, au tolerat a doua doză. Treizeci și doi (20%) au raportat simptome imediate și potențial alergice care au fost asociate cu a doua doză, care au fost autolimitate, ușoare și/sau rezolvate numai cu antihistaminice.

Discuţie: acest studiu din SUA susține siguranța administrării celei de-a doua doze a vaccinului Pfizer-BioNTech sau Moderna la pacienții care raportează reacții imediate și potențial alergice după prima doză. Deși simptome ușoare au fost raportate la 20% dintre pacienții cărora li s-a administrat a doua doză, toți pacienții care au primit o a doua doză și-au completat în siguranță seria de vaccinare și ar putea folosi vaccinuri ARNm COVID-19 în viitor, atunci când este indicat. Datele noastre sugerează că majoritatea pacienților cu reacții imediate și potențial alergice la vaccinurile ARNm COVID-19 tolerează o a doua doză”, detaliază medicul gabriel Tatu-Chițoiu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel