Se poate face a doua doză dacă au fost reacții adverse după prima? Studiul prezentat de dr Gabriel Tatu-Chițoiu

Adisa Codruț / 02 noi 2021 / 18:52
Vaccinare
Vaccinare

Medicul cardiolog Gabriel Tatu-Chițoiu detaliază un studiu american potrivit căruia se recomandă administrarea celei de-a doua doze de vaccina anti-COVID dacă după prima s-au înregistrat reacții alergice.

Medicul cardiolog Gabriel Tatu-Chițoiu prezintă concluziile unui studiu american privind administrarea celei de-a doua doze de vaccin anti-COVID după ce au apărut reacții adverse după prima doză. 

”Pot face a doua doza de Pfizer/Moderna daca am avut reactii adverse inediat dupa prima doza?

Raspunsul studiului de mai jos este DA.Rezultate189 de pacienți (vârsta medie [SD], 43 (14) ani; 163 de femei [86%])

Dintre reacțiile la prima doză de vaccin ARNm COVID-19 evaluate, 130 (69%) au fost la Moderna și 59 (31%) la Pfizer-BioNTech.

Cele mai frecvent raportate reacții la prima doză au fost înroșirea feței (53 [28%]), amețelile(49 [26%]), furnicăturile (46 [24%]), senzația de nod în gât (41 [22%]), urticarie (39 [21%)] și respirație șuierătoare sau dificultăți de respirație (39 [21%]). Treizeci și doi (17%) au îndeplinit criteriile de anafilaxie.Un total de 159 de pacienți (84%) au primit o a doua doză.

Premedicația cu antihistaminice înainte de a doua doză a fost administrată la 47 de pacienți (30%). Toți cei 159 de pacienți, inclusiv 19 indivizi cu anafilaxie la prima doză, au tolerat a doua doză. Treizeci și doi (20%) au raportat simptome imediate și potențial alergice care au fost asociate cu a doua doză, care au fost autolimitate, ușoare și/sau rezolvate numai cu antihistaminice.

Discuţie: acest studiu din SUA susține siguranța administrării celei de-a doua doze a vaccinului Pfizer-BioNTech sau Moderna la pacienții care raportează reacții imediate și potențial alergice după prima doză. Deși simptome ușoare au fost raportate la 20% dintre pacienții cărora li s-a administrat a doua doză, toți pacienții care au primit o a doua doză și-au completat în siguranță seria de vaccinare și ar putea folosi vaccinuri ARNm COVID-19 în viitor, atunci când este indicat. Datele noastre sugerează că majoritatea pacienților cu reacții imediate și potențial alergice la vaccinurile ARNm COVID-19 tolerează o a doua doză”, detaliază medicul gabriel Tatu-Chițoiu.

Articole Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy