Semnul cancerului de prostată care apare când urinezi. Nu trebuie ignorat

Monika Baciu |
Data publicării:
cancerul de prostata - FOTO: Freepik@Borin
cancerul de prostata - FOTO: Freepik@Borin

Un prim simptom al cancerului de prostată apare în momentul în care urinezi. Depistarea precoce a bolii face șansele de supraviețuire să crească. 

Simptomul semnificativ al cancerului de prostată pe care îl veți observa în timp ce urinați, și pe care nu ar trebui să-l ignorați. Cancerul de prostată de obicei trece neobservat până când glanda este suficient de mare pentru a provoca anumite simptome.

Unele dintre ele pot fi prezente atunci când mergeți la toaletă și ar trebui verificate de un medic cât mai curând posibil. În stadiile incipiente ale cancerului de prostată, poate să nu existe simptome evidente, dar atunci când cancerul este mai mare, poate începe să se manifeste în anumite moduri. Prin urmare, este imperativ ca bărbații să fie conștienți de aceste semne și de ce ar trebui să facă dacă le au.

Cancerul de prostată, cauze

Cauzele cancerului de prostată nu sunt încă foarte bine cunoscute, dar există factori care pot crește riscul de a-l dezvolta. Vârsta este unul, majoritatea cazurilor dezvoltându-se la bărbații cu vârsta de 50 de ani sau mai mult.

Există o legătură genetică cunoscută, deci dacă tatăl sau fratele dumneavoastră au sau au avut boala, puteți fi expus la un risc ușor crescut. O altă zonă în care cercetările recente au găsit o legătură cu o șansă mai mare de a dezvolta cancer este obezitatea, notează NHS.

Vezi și: Colica renală, urgență medicală. Dr. George Burlacu: Este simptomul care ne îngrijorează

Prostata este o glandă mică, aproximativ de mărimea unei nuci, situată în pelvis între penis și vezica urinară. Face parte din sistemul reproducător masculin și scopul său principal este de a produce lichidul gros alb care formează sperma atunci când este amestecat cu spermă produsă de testicule.

Datorită locației sale, dacă cancerul se dezvoltă în prostată, simptomele pot fi observate în timpul urinării. Cancerul de obicei crește încet, dar atunci când este suficient de mare pentru a afecta tubul care transportă urina din vezică în afara penisului (uretra), s-ar putea să observați că aveți dificultăți atunci când încercați să urinați și că faceți efort.

De asemenea, ați putea simți că aveți nevoie să urinați mai des, în special noaptea, sau că nu v-ați golit complet vezica urinară după aceea. Dacă aveți oricare dintre aceste simptome, este important să consultați medicul dumneavoastră cât mai curând posibil. Cu toate acestea, ele sunt adesea cauzate de alte lucruri, cum ar fi mărirea prostatei, deci un medic va putea determina acest lucru.

Cancer de prostată - FOTO: Freepik@Zay Win Htal

Vezi și: FDA aprobă un nou medicament pentru hipertensiunea arterială pulmonară. Cât va costa un flacon

Cancerul de prostată, diagnostic

Există diverse teste pentru cancerul de prostată, iar acestea includ o examinare fizică a glandei prin intermediul unei examinări rectale, care este de obicei rapidă și nedureroasă. Un RMN sau o biopsie ar putea fi, de asemenea, utilizate, iar medicul dumneavoastră va discuta cu dumneavoastră despre cele mai bune opțiuni.

Dacă se constată că aveți cancer de prostată și este în stadiile incipiente, s-ar putea să nu aveți nevoie de tratament, dar fiecare caz depinde de individ și de cât de avansat este cancerul. Tratamentele pentru cancerul mai avansat includ îndepărtarea prostatei, radioterapia și terapia hormonală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel