Semnul care ne trimite la endocrinolog. Dr. Roxana Novac: Acum este momentul

Monika Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
endocrinolog - FOTO: Freepik@tutatama
endocrinolog - FOTO: Freepik@tutatama

Acestea sunt semnele care ar trebui să ne trimită la endocrinolog.

Primele analize specifice tiroidei ar trebui să fie efectuate atunci când există semne sau simptome care ar putea indica o disfuncție tiroidiană, cum ar fi oboseală inexplicabilă, schimbări în greutate, palpitaţii, tremurături, intoleranță la frig sau căldură excesivă, modificări ale părului său ale pielii, sau modificări în ciclul menstrual.

Care sunt semnele care trebuie să ne trimită la endocrinolog

Dr. Roxana Novac, medic primar endocrinolog, a explicat, în exclusivitate pentru DC MEDICAL care sunt semnele care ar trebui să ne trimită la endocrinolog.

"Nu cred că există o vârstă anume la care a trebui făcute analizele care să ateste buna-functionare a glandei tiroide. Dacă cineva din familia ta (mama, tata) au fost descoperiți cu o afecţiune tiroidiană poate că ar fi bine să-ți faci și tu un control endocrinologic. Dacă tu ai fost diagnosticată cu o afecţiune tiroidiană, poate că ar fi bine să faci un control și fiicei tale, mai ales dacă este la vârsta adolescenţei.

Dacă nu ai fost niciodată în ipostaza de a face un consult endocrinologic și tocmai ai intrat la menopauză, poate că acum este momentul potrivit să consulţi un medic endocrinolog care pe lângă consultul glandei tiroide îți va verifica și statusul mineralizării osoase prin efectuarea unui test de osteoporoză", a explicat dr. Roxana Novac, medic primar endocrinolog, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Vezi și: Semnele banale ale cancerului de col uterin. Dr. Emel Nuraltay: Ne dorim din tot sufletul ca acest lucru să nu se mai întâmple. Ideal ar fi să nu ajungem acolo

Dezechilibrele hormonale, impact asupra sănătății

Glanda tiroidă - FOTO: Freepik@stocky01

Dezechilibrele hormonale pot avea un impact semnificativ asupra sănătății și bunăstării generale. Glandelele endocrine, care produc și eliberează hormoni în organism, reglează o gamă largă de funcții corporale, iar orice perturbare în producția sau funcționarea acestor hormoni poate duce la diverse probleme de sănătate.

Dezechilibrele hormonale pot influența metabolismul corpului, determinând modificări ale greutății corporale și nivelurilor de colesterol și trigliceride din sânge. Acestea pot crește riscul de obezitate, diabet zaharat tip 2 și boli cardiace.

Vezi și: Risc mare în cazul lui Florin Piersic. Ortopezii nu au variante dacă se confirmă infecția la proteza genunchiului

Hormonii joacă un rol esențial în reglarea ciclurilor menstruale la femei și a funcției sexuale la bărbați. Dezechilibrele hormonale pot duce la probleme de fertilitate, menstruație neregulată, sindromul ovarelor polichistice (SOP), disfuncții erectile și alte probleme legate de reproducere.

Glanda tiroidă reglează metabolismul corpului prin producția hormonilor tiroidieni. Dezechilibrele hormonale tiroidiene pot provoca hipotiroidism (nivele scăzute de hormoni tiroidieni) sau hipertiroidism (nivele crescute de hormoni tiroidieni), care pot afecta funcționarea inimii, creierului, mușchilor și altor organe.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel