Ser antiviperin lipsă. Cel mai mare spital din Sibiu a rămas fără, după ce dozele au expirat

Adisa Codruț |
Data publicării:
Ser antiviperin
Ser antiviperin

Serul antiviperin de la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Sibiu a expirat, astfel că cea mai mare  unitate medicală din județ a rămas fără. Niciun alt spital din județ nu are, în caz de nevoie.

Spitalul Clinic Județean de Urgență din Sibiu, cel mai mare spital public din județ a rămas fără ser antiviperin, după ce dozele au expirat. Dacă un pacient se prezntă cu mușcătură de viperă, acesta ar trebui să fie dircționat către un spital din alt oraș, unde mai există antidotul, declară medicul şef al Unităţii de Primiri Urgenţe (UPU) din Spitalul Clinic Judeţean, dr. Constantin Roşca, ctat de agerpres.ro.

"Dacă azi vine un caz, nu avem ce face, decât tratament strict cu cortizon, adrenalină, perfuzare. Putem aduce din România ser antiviperin doar dacă un centru mare are şi să nu fie expirat", a explicat şeful UPU Sibiu, dr. Constantin Roşca.

Potrivit sursei citate, cele două fiole cu ser antiviperin din spitalul din Sibiu au expirat în luna mai, deci nu mai pot fi administrate, lucru anunţat autorităţilor medicale de la Bucureşti.
"De şase luni de zile noi am făcut atenţionările că se apropie perioada de expirare. (...) Ale noastre (fiolele n.r.) au expirat în luna mai şi demersurile sunt făcute din ianuarie", a mai spus dr. Constantin Roşca.
Potrivit șefului UPU din Sibiu, aceste doze nu mai pot fi administrate șinicun medic nu ar risca să le administreze după ce au expirat.

Pacient mușcat de viperă, a primit antidotul din județul vecin

Luni, când u băiețel de 10 ani din Sbiu a fost mușcat de o iperă și s-a prezentat la spital pentru tratament, a fost adusă o fiolă de la un spital din Județu Alba, pentru că în sibiu nu mai există la niciun alt spital serul antiviperin, mai arată aceeași sursă.
Nici dacă un pacient îşi cumpără fiole de ser antiviperin spre exemplu, din Ungaria, care nu sunt omologate în România, nu i se poate administra acesta la noi, în ţară, ci doar în Ungaria, spune dr. Constantin Roşca citat de aceeași sursă.

Şeful UPU Sibiu spune că, dacă se organizează o licitaţie acum pentru cumpărarea de ser antiviperin, cel mai devreme acesta poate ajunge în spitale peste 6 luni, dacă nu există contestaţii, iar dacă există şi contestatari, atunci poate dura un an.

Medicul sibian propune ca soluţie contractarea a doi furnizori de ser antiviperin, nu doar a unuia cum a fost până acum şi asigurarea unei rezerve de fiole care să nu fie expirate până la noi achiziţii.
Un pacient muşcat de viperă are nevoie de serul antiviperin, altfel riscă să moară, să facă şoc anafilactic sau să facă complicaţii, potrivit şefului UPU Sibiu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel