Serviciul farmaceutic, recunoscut ca parte integrantă a sistemului de sănătate. Ce scop are, conform Legii

Dana Lascu |
Data publicării:
Farmacie
Farmacie

Serviciul farmaceutic, recunoscut ca parte a sistemului de sănătate prin Legea 243 din 2020. Aceasta stipulează și ce este și ce scop are acest serviciu, dar și cum se poate face transferul de medicamente și alte produse între farmacii.

„Stimați colegi sunt bucuros să vă împărtășesc victoria Sindicatului Național al Farmaciștilor din România, prin publicarea în Monitorul Oficial  în data de 6 noiembrie a Legii 243, în care se recunoaște pentru prima dată în România, după 1990, Serviciul Farmaceutic. Este rodul al celor 5 ani de memorii și întâlniri cu diverși factori de răspundere din cadrul Ministerului Sănătății și a Parlamentului României. Sperăm că următorul pas este recunoașterea farmaciei, oricare ar fi ea, ca unitate prestatoare de servicii”, a scris farm. Ioan Antofie, președinte al Asociației Naționale a Farmaciștilor de Spital din România (ANFSR). 

Legea 243, publicată luna trecută în Monitorul Oficial, recunoaște pentru prima dată după 1990, serviciul farmaceutic și stabilește rolul acestuia în sistemul de sănătate. 

Legea nr. 243/2020 privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 4/2018 pentru modificarea și completarea Legii farmaciei nr. 266/2008, publicată în Monitorul Oficial și intrată în vigoare de la 09 noiembrie 2020, prevede, la articolul 1, că asistența farmaceutică a populației se asigură prin intermediul următoarelor unități farmaceutice, în sistem public sau privat:

a) farmacie comunitară, care poate deschide puncte de lucru, denumite în continuare oficine comunitare rurale/sezoniere;
b) farmacie cu circuit închis care poate deschide puncte de lucru, denumite în continuare oficine cu circuit închis;
c) drogherie.

Ce sunt serviciile farmaceutice

„Serviciile farmaceutice reprezintă o acțiune sau un set de acțiuni efectuate de către un farmacist cu drept de liberă practică, necesare pentru a garanta asistența farmaceutică a populației, integrată și continuă, cu scopul asigurării celui mai bun răspuns la nevoile și problemele de sănătate ale populației în ansamblu și ale pacientului în mod individual”, stipulează noua Lege, la articolul 11. 

Aici se precizează că serviciile farmaceutice „includ, dar nu se limitează la eliberarea medicamentelor și oferirea de informații privind modul de utilizare a acestora, utilizarea rațională a medicamentelor, supravegherea modului de administrare a acestora, identificarea și evitarea efectelor adverse ale medicamentelor, asigurarea accesului la medicație prin prepararea medicamentelor etc”.

De asemenea, Legea recunoaște că serviciile farmaceutice „sunt parte a sistemului de sănătate și au ca scop îmbunătățirea stării de sănătate și creșterea calității vieții populației, inclusiv prin participarea la campanii de sănătate publică ce vizează prevenția. Serviciile farmaceutice se pot adapta în funcție de epidemiologia bolilor, de situațiile epidemiologice speciale și de contextul social al pacienților.”

Vânzarea în farmacii

Prin farmacii, „vânzarea și eliberarea medicamentelor se fac numai cu amănuntul, cu excepția: 

a) medicamentelor care, potrivit reglementărilor legale, sunt destinate unei unități medicale și medico-sociale autorizate, care nu dețin în structură o farmacie cu circuit închis. Excepție fac farmaciile și oficinele locale de distribuție din sistemul penitenciar unde, conform reglementărilor interne, se realizează eliberarea medicamentelor, produselor parafarmaceutice, consumabilelor și a altor produse destinate asigurării asistenței medicale pentru deținuți, conform legislației execuțional penale;

b) medicamentelor eliberate pe bază de prescripție medicală care pot fi vândute între farmacii comunitare pentru onorarea integrală a unei prescripții medicale, în cazuri urgente și în limita cantității prescrise, cu respectarea condițiilor prevăzute în normele la prezenta lege;

c) vânzării medicamentelor și a altor produse între două societăți comerciale, în situația schimbării deținătorului de autorizație de funcționare - persoană juridică, precum și în cazurile anulării sau suspendării autorizației de funcționare, declarării falimentului sau insolvenței”

Transferurile între farmacii

De asemenea, legea stipulează și modul în care se pot face transferuri de medicamente și alte produse farmaceutice. 

„Transferul de medicamente și al altor produse farmaceutice aflate în gestiunea unității farmaceutice este permis între: punctele de lucru ale aceleiași societăți comerciale, inclusiv oficine; farmacia cu circuit închis și oficinele acestora; două unități sanitare cu paturi, potrivit Hotărârii Guvernului nr. 841/1995 privind procedurile de transmitere fără plată și de valorificare a bunurilor aparținând instituțiilor publice, cu modificările și completările ulterioare”. 

Textul integral al legii, AICI:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel