Sex, medicamente și insuficiență cardiacă

Dana Lascu |
Data publicării:
Partener optimist
Partener optimist

Insuficiența cardiacă este aproape la fel de frecventă la femei ca și la bărbații, însă caracteristicile acesteia variază în funcție de sex. O revizuire recentă rezumă starea actuală a problemelor sexual-sensibile legate de medicamentele pentru insuficiența cardiacă incluse în ghidurile de tratament și sugerează direcții viitoare pentru o mai bună îngrijire.

Autorii noii revizuiri, publicată în ESC Heart Failure (jurnalul cu acces liber al Asociației de Insuficiență Cardiacă din Societatea Europeană de Cardiologie) notează că femeile sunt în mare parte subreprezentate în studiile clinice privind medicamentele cu insuficiență cardiacă și că dovada eficacității medicamentelor la femei este limitată.

Sperăm că medicina de precizie va conduce la medicamente mai eficace. Cred că acest lucru va fi parțial posibil prin desfășurarea de studii clinice randomizate care sunt mai sensibile la reprezentarea sexuală”, a declarat co-autorul Dr. Marie-Pierre Dubé, de la Centrul de Cercetare al Institutului Inimii din Montreal.

Se manifestă diferit la femei și bărbați

Insuficiența cardiacă diferă între femei și bărbați: femeile manifestă mai des etiologia hipertensivă și fenotipul fracției de ejecție păstrate, în timp ce bărbații manifestă mai des etiologia ischemică și fenotipul fracției de ejecție redusă.

Există diferențe de sex bine definitie în prezentarea clinică a insuficienței cardiace, iar dimensiunea efectului factorului de risc variază atât în funcție de sex cât și de fenotipul bolii. De exemplu, femeile tind să fie mai bătrâne decât bărbații când primesc acest diagnostic. De asemenea, femeile tind să aibă un indice de masă corporală mai mare.

Cu toate acestea, ghidurile clinice de insuficiență cardiacă din Europa, Statele Unite și Canada nu reflectă dimorfismul sexual. În plus, în studiile clinice randomizate de medicamente pentru insuficiență cardiacă, femeile sunt în mare parte subreprezentate, în mod obișnuit fiind formate din bărbați în proporție ≥70%.

Și reacțiile adverse sunt diferite

Având în vedere faptul că anumite reacții adverse la medicamente, cum ar fi torsada de vârfuri și tusea indusă de inhibitorul enzimei de conversie a angiotensinei, se subliniază – în analiză - necesitatea de a testa medicamentele la ambele sexe și de a explora dimorfismele sexuale.

Pentru a reprezenta mai bine toată populația de pacienți vizată și pentru a oferi îngrijiri mai bune pentru toți, trebuie să se producă două tipuri de schimbări: metodele de recrutare pentru studii randomizate clinice trebuie să evolueze, iar participarea la astfel de studii trebuie să pară mai atractivă pentru femei.

Studiul, integral, poate fi consultat AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel