Sezonul căpușelor: opt persoane, confirmate cu boala Lyme, în Sibiu

Adisa Codruț / 17 iul 2019 / 11:55
Sezonul capuselor face victime
Sezonul capuselor face victime

Sezonul căpușelor face victime. Nouă pacienți din Sibiu care au fost mușcați de aceste insecte au făcut boala Lyme. În total, 938 de pacienți au fost înțepați de căpușe în acest sezon.

Peste 900 de pacienți s-au prezentat la spital cu înțepături de căpușe, în acest sezon, potrivit Direcției de Săntate Publică Sibiu. Cele mai multe cazuri au fost semnalate într-o săpătmână, și anume 153, în urmă cu aproximativ o lună, potrivit turnulsfatului.ro.

Până acum, opt persoane dintre cele înțepate de căpușe au fost confirmate cu boala Lyme, toate depsitate în stadiu precoce.

Autoritățile din Sănătate atrag atenția asupra măsurilor ce trebuie luate împotriva infestării cu căpușe.

-Purtarea unor haine deschise la culoare cu pantaloni lungi introduşi în şosete de culoare deschisă şi textură mai deasă.

-Purtarea unor pantofi sport deschişi la culoare fără orificii sau decupaje; papucii/ sandalele sunt excluse.

-Utilizarea DEET (Dietil toluamidă) drept repelent prin aplicare pe pielea ce va veni în contact cu zone infestate de căpuşe (mâini, braţ–antebraţ, etc) şi utilizarea de repelenţi pe bază de permetrin prin pulverizări asupra hainelor (în special pantofi, şosete, pantaloni, etc).

-Tratarea (spălarea şi uscarea cel puţin 1 h cu aer cald/ fierbinte) hainelor folosite în teren după activităţi desfăşurate în zone cu potenţial de infestare cu ixodide.

-Inspectarea corpului cu atenţie; căpuşele se pot fixa oriunde fără a provoca disconfort la ataşare sau în timpul hrănirii.

-Înlăturarea promptă a căpuşelor în cazul în care sunt găsite pe corp; acestea vor fi înlăturate cu ajutorul unei pensete cu vârful bont (fără cioc) prin prinderea cât mai aproape de piele şi tragerea în sus, astfel încât rostrul căpuşei să nu rămână în piele.

-După înlăturarea căpuşelor pielea se va dezinfecta cu alcool (70%) şi se va aplica un unguent conţinând un antibiotic cu spectru larg.

Articole Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy