Sforăitul și apneea în somn. Când e cazul să mergi la medic

Angela Sabău |
Data publicării:
Bărbat tânăr dormind
Bărbat tânăr dormind

Sforăitul pare o problemă inofensivă, însă deseori vine „la pachet” cu apneea în somn. Acest lucru poate duce la creșterea riscului unor afecțiuni cardiovasculare, diabet și altele. 

Sforăitul poate fi supărător, nu doar pentru cel care sforăie, ci și pentru partener și deseori este asociat cu apneea în somn. Această problemă este destul de comună, cel puțin în SUA, unde cifrele date de American Sleep Apnea Association arată că aproximativ 90 de milioane de americani suferă de aceată problemă. Din fericire, nu toți au apnee în somn, citează Harvard Health Publishing.

Sforăitul este cauzat de obicei de o îngustare a căilor aeriene superioare. Țesuturile din spatele gâtului se relaxează uneori în somn și cade, blocând parțial pasajul. Aerul din respirație lovește țesutul, creând acel zgomot distinct.

Apneea în somn poate crește riscul unor afecțiuni

Sforăitul simplu diferă de apneea de somn, deoarece persoanele cu apnee au de fapt perioade scurte de timp pe tot parcursul nopții în care li se oprește respirația.

Aceste episoade pot dura de la câteva secunde până la mai mult de un minut. Persoanele care suferă de apnee în somn se simt adesea obosite în timpul zilei, chiar și după un somn plin de peste noapte, deoarece aceste întreruperi periodice ale respirației interferează cu modelele normale de somn.

Apneea de somn a fost, de asemenea, legată de riscuri mai mari pentru probleme cardiovasculare, diabet și alte probleme de sănătate.

Unele medicamente sau alcoolul pot accentua sforăitul

Dacă sforați, cauzele pot fi stilul de viață, sau stilul de viață. Unele medicamente, alcoolul și congestia pot agrava sforăitul. S-ar putea să fiți mai predispus la sforăit - și la apnee în somn - dacă sunteți supraponderal sau obez, dormiți pe spate sau fumați.

Dacă vă simțiți obosit în mod regulat după un somn bun sau partenerul dvs. observă, nu numai că sforăiți, dar și că aveți episoade de întrerupere a respirației, adresați-vă medicului dumneavoastră pentru a vă evalua apneea în somn. Afecțiunea este tratată prin modificări ale stilului de viață sau prin folosirea unei mașini sau a unui aparat pentru a vă ajuta să respirați liber în timpul nopții.

Articolul original, AICI.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel