Shannen Doherty, noi dezvăluiri despre cancerul de sân în stadiu terminal: Teama mea este evidentă. Așa poate arăta cancerul

Sonia Baciu |
Data publicării:
Shannen Doherty. FOTO: Instagram @Shannen Doherty
Shannen Doherty. FOTO: Instagram @Shannen Doherty

Actrița Shannen Doherty a fost diagnosticată, a doua oară, cu cancer de sân în fază terminală, cu metastaze la creier.

Shannen Doherty, 52 de ani, cunoscută publicului din România pentru rolul din ”Beverly Hills, 90210”, dar și din serialul ”Charmed” a dezvăluit pe contul său de Instagram că boala de care suferă, cancer de sân în fază terminală, s-a răspândit la la creier.

Într-un video postat pe rețeaua de socializare a arătat un moment din cadrul radioterapiei la care a fost supusă, și unde se putea observa cu ușurință emoțiile prin care trece.

La începutul acestui an, în urma unui control amănunțit, actrița a aflat că prezenta metastaze la nivelul creierului, iar de atunci a făcut radioterapie pentru combaterea acestora și evitarea formării tumorilor canceroase cerebrale.

”Pe 12 ianuarie a avut loc prima rundă de radiații. Teama mea este evidentă. Sunt extrem de claustrofobică și se întâmplau multe lucruri în viața mea.

Sunt norocoasă pentru că am avut parte de doctori extraordinari, cum ar fi Dr. Amin Mirahdi și tehnicienii extraordinari de la Cedar Sinai. Dar această teamă.... Tulburările..... momentul în care s-a întâmplat totul.... Așa poate arăta cancerul”, a descris celebra actriță pe contul său de Instagram.

Cancerele care pot duce la metastaze la nivelul creierului sunt:

- cancerul de sân

- cancerul de colon

- cancerul de rinichi

- cancerul de plămâni

- melanomul, cancer de piele, arată Mayo Clinic.

1. -imagine fara descriere- (348378342_271078712112182_1513571360162732107_n_32799900.png)

Shannen Doherty în timpul radioterapiei cerebrale. FOTO: Captură video @ Instagram Shannen Doherty

Actrița a fost diagnosticată pentru prima dată cu cancer de sân în 2015, atunci a suferit de o mastectomie, extirparea sânilor, și a primit chimioterapie și radioterapie. La doi ani după, în 2017, boala intrase în remisie, însă în 2020 a fost diagnosticată cu cancer de sân în stadiu terminal.

Pe toată această perioadă, actrița și-a expus public problemele medicale cu care s-a confruntat, ca un mod de conștientizare pentru toate femeile în legătură cu riscurile unei diagnosticări târzii a cancerului de sân.

În octombrie 2021, Shannen Doherty a postat un selfie în care apare întinsă în pat, cu capul ras și sângerând din nas.

”Pentru luna de conștientizare a cancerului de sân, aș vrea să împărtășesc mai multe despre călătoria mea personală de la primul diagnostic la al doilea. Este totul frumos? NU, dar este sincer.

Sper să încurajez oamenii să facă mamografii, să facă controale regulate, să treacă peste frică și să înfrunte orice ar putea fi în fața ta”, a scris actrița în dreptul pozei.

În această bătălie, Shannen Doherty se află singură, după ce la începutul anului a deschis procesul de divorț de soțul său, fotograful Kurt Iswarienko, cu care era căsătorită din octombrie 2011.

Reprezentantul lui Doherty, Leslie Sloane, a confirmat vestea într-o declarație pentru Entertainment Tonight, menționând că ”divorțul este ultimul lucru pe care Shannen și l-a dorit, din păcate a simțit că nu i-a rămas altă opțiune”, notează Știrile Pro Tv.

Vezi și: Stresul produce cancer. Buliga: Nu e nicio glumă! Sunt din ce în ce mai frecvente cazurile. Eu îmi întreb toți pacienții dacă au pățit asta în ultimii 2 ani

Cancerul de sân, cauze, factori de risc și simptome

În aces moment nu se cunosc cu exactitate care sunt cauzele care duc la apariția cancerului de sân, fapt pentru pentru care nu se poate spune dacă o femeie va face sau nu această boală.

Însă ea poate fi prevenită prin investigații precoce, autopalpare, ecografie mamară de la 30 de ani, respectiv mamografie, de la vârsta de 40 de ani, căci depistat devreme poate fi tratat.

Factorii de risc ai cancerului de sân pot fi hormonali, de mediu, genetici, dar și factori care țin de stilul de viață.

Astfel, factorii asociați cu un risc crescut de cancer mamar sunt corelați în special cu creșterea expunerii la hormonii estrogeni:

- sexul

- vârsta înaintată

- istoricul familial de cancer de sân

- istoricul personal

- debutul ciclului menstrual înainte de vârsta de 12 ani

- expunerea la radiații în copilărie

- prima naștere la o vârstă mai înaintată, după 30 de ani

- lipsa gravidității

- obezitatea

- debutul menopauzei la o vârstă mai înaintată, după 55 de ani

- consumul de alcool în exces, fumatul și o dietă bogată în grăsimi.

În ceea ce privește simptomatologia cancerului de sân, cel mai frecvent simptom este apariția unui nodul, o masă nedureroasă, solidă, care are margini neregulate.

Alte simptome sunt:

- umflarea parțială sau a întregului sân

- schimbarea în mărime, formă sau aspect a sânului

- modificări ale pielii de pe sân, frecvent cu aspect de coajă de portocală

- retracția mameloanelor

- scurgeri la nivelul mamelonului, altele decât laptele matern

- roșeață, cruste, striații la nivelul mamelonului și al pielii de pe sân

- durere la nivelul sânilor sau al mameloanelor

- prezența unor ganglioni la nivel axial, notează MayoClinic.

Vezi și: Cancerele ginecologice: cauze, simptome, diagnostic și tratament. Median: Pentru cancerul de col uterin, 99% din cazuri sunt date de infecția HPV

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel