Simona Brana, Medtronic: De ce cumpărăm ventilatoare de transport noi? Moldovan: nu noi decidem

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Simona Brana, country manager Medtronic    FOTO: DC Medical
Simona Brana, country manager Medtronic FOTO: DC Medical

Simona Brana, CEO al Medtronic l-a întrebat, la Health Forum România III, pe secretarul de stat Horațiu Moldovan, de ce se face licitație pentru ventilatoare de transport, în condițiile în care acestea nu se pot folosi în spitale la pacienții internați cu coronavirus.

CEO al Medtronic, Simona Brana, i-a pus două întrebări cheie reprezentantului Ministerului Sănătății la Healt Forum România III: FINANȚAREA SISTEMULUI DE SĂNĂTATE. FINANȚAREA TREBUIE SĂ URMEZE PACIENTUL?"

„Există în acest moment un plan concret de dezvoltare a centrelor de neurologie intervențională? Iar a doua întrebare pe care v-o pun este legată de achiziția care este acum în desfășurare pentru acea situație de urgență cu coronavirusul. Achiziția a fost lansată de către ONAC, care este Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate. În ea sunt incluse și ventilatoare. Noi am cerut niște clarificări acolo, la care am primit un răspuns din păcate negativ, respectiv în caietul de sarcini sunt incluse doar ventilatoarele de transport. Noi nu putem să prezentăm, într-adevăr ei au fost de acord și au admis cererea noastră de a prezenta un produs superior, respectiv High End, ventilatoare de înaltă calitate, dar ele nu sunt de transport. Acum, eu vreau să fac precizarea că în urmă cu doi ani, printr-un program al Băncii Naționale noi am livrat un număr de ventilatoare de transport în număr de 80 care sunt în momentul de față la nivelul întregii țări. Vă întreb, mai este nevoie de 200 de ventilatoare de transport în condițiile în care facem o achiziție de urgență, ne pregătim pentru eventuali pacienți cu detresă respiratorie severă. Ei nu vor putea fi asistați de către aceste ventilatoare de transport", a întrebat CEO al Medtronic, Simona Brana.

Decizia e la MAI

Secretarul de stat Horațiu Moldovan i-a răspuns că ventilatoarele de transport sigur nu vor fi folosite în spitale, iar că achiziția în cauză nu are legătură cu instituția pe care o reprezintă.

„Care este nivelul necesității de a dota cu ventilatoare de transport sistemul medical de transport al pacienților ține de Inspectoratul pentru Situații de Urgență și dacă în cadrul Comisiei Interministeriale care s-a ocupat de stabilirea acestor necesități, dânșii, care se ocupă de transportul medicalizat consideră că au nevoie de 80 de ventilatoare de transport în plus față de ce au, este la latitudine alor să hotărască. În ceea ce privește transportul medicalizat, în organizarea actuală a lucrurilor, aparține de Ministerul de Interne, de Inspectoratul pentru Situații de Urgență, de doctorul Raed Arafat. În ceea ce privește ventilația mecanică a pacienților în spital, asta ține de Ministerul Sănătății. Și aici avem ventilatoare, un număr foarte mare, mii de ventilatoare în România. Sigur că utilizarea ventilatoarelor performante poate fi necesară și există și astea, iar substituția între ele nu este posibilă. Deci, fiecare ventilator se folosește acolo unde trebuie. În principiu avem ceea ce ne trebuie ca să asigurăm un nivel ridicat de asistentă medicală în această problemă. Nu sunt elemente care să ne conducă la teama că nu putem face față cu dotarea care există în acest moment pentru îngrijira acestor pacienți", a spus secretarul de stat.

Centre pentru neurologie intervențională

În ce privește centrele de neurologie intervențională, de care întreba Simona Brana, CEO al Medtronic, secretarul de stat a spus că se vrea extinderea lor, dar că deocadată se caută soluții pentru acoperirea necesarului cu specialiști.

„Da, există un plan concret de dezvoltare a unei rețele de centre de tratament intervențional în accidentul vascular cerebral. Din păcate nu există suficienți experți în domeniu în acest moment și stabilim niște protocoale de colaborare cu colegii care se ocupă de cardiologie intervențională și de proceduri intervenționale vasculare periferice care să se antreneze în zona asta a tratamentului intervențional prin trombectomie directă în AVC. Există acest plan și vom dezvolta acest lucru", a spus Horațiu Moldovan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel