Sindromul ”inimii frânte” a luat proporții în pandemie: cu cât au crescut cazurile și de ce femeile sunt mai afectate

Adisa Codruț |
Data publicării:

Sindromul ”inimii frânte”, o boală gravă a inimii cauzată de stresul emoțional, a crescut în pandemie, susține un studiu a trei instituții medicale faimoase din SUA.

Cercetătorii de la Cedars-Sinai din Los Angeles, Johns Hopkins și Cleveland Clinic au descoperit că au fost mult mai multe cazuri de ”sindromul inimii frânte” în timpul pandemiei COVID. Stresul emoțional resimțit în timpul acestor aproape trei ani de pandemie a dust la acest sindrom – în termeni medicali, o boală gravă a inimii cauzată de stresul emoțional, cardiomiopatie de stres, care este un fel de infarct.

Deși încă se strâng date, un studiu de la Cleveland Clinic a constatat că numărul de cazuri cu acest sindrom au crescut de la mai puțin de 2% la aproape 8% în timpul pandemiei. Iar sindromul ”inimii frânte” este deosebit de comun în rândul femeilor, atât în ​​general, cât și în timpul pandemiei.

”Sindromul inimii frânte” – e un fel de infarct -  și ca orice atac de cord, poate avea simptome precum: dificultăți de respirație, dureri în piept și ritmuri anormale ale inimii - , însă, mecanismele sunt total diferite. Atacurile de cord tipice apar din cauza blocării unei artere a inimii care dăunează mușchiului inimii, explică medicul cardiolog Sharonne N. Hayes, fondator al Clinicii de inimă pentru femei din Rochester, MN. Cardiomiopatia de stres, pe de altă parte, nu implică arterele blocate, deși poate pune viața în pericol, dar inimii îi e mai ușor să se recupereze.

Nu este încă totalmente clar ce anume cauzează, de fapt, atacurile de cord induse de stres. Dr Sharonne Hayes spune că o ipoteză nedovedită despre cardiomiopatia de stres ar fi cea potrivit căreia hormonii de stres pot provoca spasme ale vaselor de sânge din inimă:

”Nu sunt blocați permanent, dar pot restricționa fluxul de sânge și pot cauza rănirea mușchiului inimii. (...) Stresul fizic poate contribui și el”. Cei de la Colegiul American de Cardiologie spun că femeile aflate în postmenopauză reprezintă 90% din cazurile de cardiomiopatie de stres. Dr. Hayes subliniază că nu este vorba despre faptul că femeile sunt ”mai emoționale”, arată instyle.com.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel